Η γιορτή της μητέρας.

Η γιορτή της μητέρας.

Της Αθηνάς Σκιαδοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ειδική Art Therapist παιδιών & εφήβων
Ατομική και ομαδική υποστήριξη, Ψυχοθεραπεία.
Τερτσέτη 21(2ος όροφος δίπλα στα Hontos center)
Τηλ. 0030 6987240872, e-mail : skiadopolou@trigono.info

Η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου Έχει καθιερωθεί ως η γιορτή της μητέρας,σαν μια ένδειξη ευγνωμοσύνης στις μητέρες όλου του κόσμου. Μητρότητα δεν είναι μόνο οι εννιά μήνες ενός εμβρύου στην κοιλιά της μητέρας του.

Το βρέφος μετά από τον πρώτο βίαιο αποχωρισμό από το σώμα της μητέρας του, ανασαίνει ελεύθερο στο δικό του πλέον σώμα αλλά χρειάζεται ανταπόκριση στις δικές του ψυχοσωματικές ανάγκες. Μητέρα είναι αυτή που καλύπτει τις βιολογικές αλλά και τις ψυχοσωματικές του ανάγκες, που του δίνει αγάπη,σιγουριά,χάδια και ασφάλεια.

Η στιγμή που η γυναίκα αναλαμβάνει αυτό τον ρόλο την ίδια στιγμή η γυναίκα αυτή γίνεται και μητέρα. Μητέρα σημαίνει αγάπη αλλά και ευθύνη. Τέλεια  μητέρα δεν υπάρχει,όμως μπορεί μια γυναίκα να είναι καλή μάνα και αυτό είναι Το σημαντικότερο. Η σχέση μητέρας και Παιδιού είναι η πιο δυνατή και ανιδιοτελής ανθρώπινη σχέση. Η μητέρα προσφέρει και το Παιδί απολαμβάνει την αγάπη και την φροντίδα την οποία ανταποδίδει από την μεριά του.

Πολλές φορές στην σχέση αυτή προστίθενται διάφορα άλλα θέματα όμως η σχέση αυτή είναι τόσο δυνατή που δεν χαλάει και δεν τελειώνει ποτέ. Αν όμως το κενό είναι μεγάλο χρειάζεται χρόνος και τότε όλα πάλι ισορροπούν. Η γιορτή της μητέρας ειναι μια μέρα που μας υπενθυμίζει ότι οι λέξεις μάνα,μητέρα,μαμά, είναι λέξεις τρυφερότητας και αυτή την τρυφερότητα δειχνουμε εκείνη την μέρα και δεν την  βλέπουμε σαν υποχρέωση.

Είναι μια αφορμή στην γυναίκα που μας έδωσε Ζωή, φροντίδα και αγάπη να  της δείξουμε χωρίς απαραίτητα να ξοδέψουμε χρήματα με ένα λουλούδι,μια αγκαλιά,ένα χάδι την αγάπη μας για αυτήν. Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει κάθε μέρα η ζωή όμως τρέχει και η καθημερινότητα και δεν προλαβαίνουμε, η μέρα αυτή μας το υπενθυμίζει. Η σχέση αυτή είναι τόσο δυνατή που καμία απόσταση κανένα εμπόδιο δεν σβήνει την αγάπη, την στοργή,την επιθυμία όπως σε κάθε  άλλου είδους σχέσεις γιατί η σχέση αυτή είναι μοναδική. Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες του κόσμου!!!

 

About Author