ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ “ΜΕΤΕΩΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ”

Ερμηνεία του Σχ. Προεδρικού Διατάγματος για τη «Θέσπιση χρήσεων και δραστηριοτήτων εντός του Ιερού χώρου των Μετεώρων» από την Κίνηση Πολιτών «Μετέωρα για όλους»

Τον προηγούμενο μήνα γίναμε όλοι μάρτυρες ενός γεγονότος, που έχει ήδη πάρει μεγάλες διαστάσεις στον τόπο μας. Κατά την προετοιμασία διεθνούς αθλητικής συνάντησης που θα λάμβανε χώρα στα Μετέωρα αποκαλύφθηκε ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο έχει ως στόχο να ορίσει την τύχη του τόπου μας, εν αγνοία των πολιτών του. Όπως αποδείχτηκε μάλιστα, η Δημοτική αρχή και η Περιφέρεια, ενώ τους είχε γνωστοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό το έκρυβαν από τους πολίτες μέχρι τελευταία στιγμή!

Συγκεκριμένα το Σχέδιο Π.Δ απαγορεύει:

Άσκηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων (άρθρο 5)

Η απομάκρυνση των μικροπωλητών εκτός του χώρου των Μετεώρων σημαίνει την οικονομική καταστροφή τους. Δέκα τουλάχιστον οικογένειες που ζούνε από αυτή τη δραστηριότητα οδηγούνται στην ΑΝΕΡΓΙΑ. Πως θα επιβιώσουν αυτές οι οικογένειες;

Μη επιτρεπόμενες δραστηριότητες (άρθρο 1-παρ.8)

Με την απαγόρευση της βιντεοσκόπησης και της φωτογράφισης, ένας τεράστιος κλάδος εμπορικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων βρίσκει τείχος και δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται και ΕΝΟΧΟΠΟΙΕΊΤΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ του τόπου μας από τους εκατομμύρια επισκέπτες. Το σημαντικότερο είναι ότι θίγεται ένα από τα βασικότερα δικαιώματα του ανθρώπου, η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ.

Μη επιτρεπόμενες εξειδικευμένες αθλητικές δραστηριότητες (άρθρο 2)

Παραπλανητικά αναφέρεται στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ότι μόνο σε έναν μικρό αριθμό βράχων θα απαγορευτούν αθλητικές δραστηριότητες όπως η αναρρίχηση, η ελεύθερη πτώση, η σχοινοβασία κ.α. Στην ουσία όμως η απαγόρευση αφορά το 80% της συνολικής έκτασης των βράχων στους οποίους αναφέρεται ότι υπάρχουν αμφίβολα αρχαιολογικά κατάλοιπα.

Καμία δραστηριότητα δεν παίρνει μέρος σε βράχους που υφίστανται εν λειτουργία μονές ούτε σε ακτίνα 50 μέτρων, αυτή είναι μια συμφωνία που τηρείται από τα πρώτα χρόνια της αναρρίχησης στην περιοχή και τα τελευταία από όλους τους αθλητές των άλλων αθλημάτων που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Παρόμοια παραδείγματα άσκησης τέτοιων αθλημάτων είναι γνωστά σε ολόκληρη την υφήλιο ακόμα και σε μνημεία της UNESCO χωρίς να δημιουργούνται αντιδράσεις, όπως στα δυτικά Νορβηγικά φιόρδ, στο Grand Canyon των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στον Καναδά, στη Χιλή, στο Μεξικό, στην Κίνα στον βράχο του Tianmen και σε πολλά άλλα.

Η απαγόρευση της αναρρίχησης στα Μετέωρα δίνει την χαριστική βολή στην ολοκληρωτική διαστρέβλωση της ταυτότητας και του χαρακτήρα των Μετεώρων. Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι η αναρρίχηση προϋπήρχε των Ιερών Μονών. Αναρριχητές οδήγησαν τους πρώτους μοναχούς στα Μετέωρα και μαζί τους χτίσανε τις Μονές. Με το παρών Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος οι αναρριχητές εκδιώκονται από τα Μετέωρα. Αυτό σημαίνει εξαφάνιση του εναλλακτικού τουρισμού, που παγκοσμίως είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη και ποιοτικότερη μορφή τουρισμού.

Οδηγούμαστε ξεκάθαρα σε ΠΛΗΓΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.

Με το παρόν άρθρο βέβαια απαγορεύεται και το έθιμο του Άι-Γιώργη του Μαντηλά και του Αγίου Πνεύματος που είναι ένα παράδειγμα άμεσου συσχετισμού της τοπικής κοινωνίας με τους βράχους των Μετεώρων.

Τα υπόλοιπα άρθρα δεν έχουν θέση στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος καθώς αφορούν δράσεις οι οποίες ρυθμίζονται ήδη από Νόμους του κράτους.

Η ένταση των περιορισμών στις διαφόρων ειδών δραστηριότητες εγείρει πολλαπλά ζητήματα συνταγματικότητας του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος.

Επίσης παρακολουθούμε έκπληκτοι τον δικαστικό αγώνα Μονής των Μετεώρων να διεκδικεί το δάσος της Βλαχάβας. Λες και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του χωριού έχουν λιγότερες ανάγκες από τις Μονές!

Ζητάμε από το Υπουργείο Πολιτισμού να ανακαλέσει άμεσα το σχετικό σχέδιο το οποίο όχι μόνο δεν προστατεύει τα Μετέωρα ως Φυσικό και Πολιτιστικό Μνημείο αλλά διώχνει χωρίς καμία τεκμηρίωση τον ιδανικό για τον τόπο ήπιο εναλλακτικό τουρισμό που το προστατεύει δεκάδες χρόνια τώρα δημιουργώντας συνθήκες για το αντίστροφο.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ “ΜΕΤΕΩΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ”

About Author