ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΣ

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας συμμετείχε σε εκδήλωση επιχρύσωσης ξυλίνου Σταυρού, με αναφορά στην ορθόδοξη ερμηνεία και σημασιολογία του, στο ρωμαιοκαθολικό ναό του Αγίου Ρούπερτ στο δυτικό Μόναχο. Στην περιοχή αυτή διαμένουν πολλοί μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων, μεταξύ αυτών και ορθόδοξοι πιστοί από Ελλάδα, και από άλλες ορθόδοξες χώρες. Επίσης εκεί, στον ευαγγελικό ναό της Αναστάσεως, έχει την έδρα της η Ενορία Αγίου Γεωργίου Μονάχου, με τον δραστήριο προιστάμενό της, Πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Μηνά.

Η διεκκλησιαστική αυτή συνεργασία έλαβε χώρα στις 20 Μαίου 2017 με τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, τον Πρεσβύτερο-Οικονόμο Πλούταρχο Κωσταντινίδη, τον πολωνικής καταγωγής κληρικό της καθολικής ενορίας, Στανισλάους Ντοράβα, την αγιογράφο Άννα Αιχλινγκερ και τον μουσικό Ανδρέα Γκοετς.

Ο Ξύλινος Σταυρός σχηματοποιήθηκε από ένα κομμάτι ενός παλαιού πάγκου γονοκλυσίας της Εκκλησίας Αγίου Ρούπερτ, και ήταν συνυφασμένος με προσευχές αναρίθμητων πιστών, πολλών εκατονταετιών, και ποτισμένος με δάκρυα μετάνοιας και οραμάτων, απελπισίας, ελπίδας και αφοσιώσεως στο θέλημα του Θεού

Η βαυαρή αγιογράφος κ. Άιχλινγκεν τοποθέτησε σ’ένα τραπέζι τον Σταυρό, μαζί με τα υλικά και τεχνικά μέσα επιχρύσωσης και επέδειξε τα στάδια προεργασίας της ξύλινης επιφάνειας του Σταυρού, την επεξεργασία του χρυσού και την επιχρύσωση του Σταυρού. Παράλληλα ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης αναφέρθηκε στην έννοια του χρυσού, στη χρήση του και στο συμβολισμό του στην Παλαιά και Καινή Διαθήκη και στη διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας. Ανέπτυξε επίσης διεξοδικά την θεολογία της ορθόδοξης εικονογράφησης και αγιογράφησης των ιερών ναών και αναφέρθηκε στο συμβολισμό του χρυσού και στη θεώρησή του, ως στοιχείου και μέσου έκφρασης, με σχέδιο και χρώμα, του εν Τριάδι Θεού, των ιερών προσώπων και των αγίων της Εκκλησίας μας. Ο Πρεσβύτερος-Οικονόμος Πλούταρχος Κωσταντινίδης έψαλλε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και τη γνωστή γλυκὐτατη φωνή του τροπάρια της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού. Με τον τρόπο αυτό τιμήσαμε και τη μνήμη των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης και την ανάμνηση της εύρεσης του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη και την Ύψωσή του στον Γολγοθά.Ο μουσικός κ. Ανδρέας Γκοετς συνόδευσε με το αρμόνιο του ναού τους ορθόδοξους ύμνους.

Μετά το πέρας της επιχρύσωσης και της ορθόδοξης θεολογικής ερμηνείας, έλαβε χώρα λιτανεία και περιφορά του Σταυρού εντός του ναού με δεήσεις και τη συνεχή ψαλμωδία του ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ και τοποθέτησή του επί της Αγίας Τραπέζης. Εντός των προσεχών ημερών ο Σταυρός θα τοποθετηθεί μόνιμα σε περίβλεπτη θέση, στο κέντρο της αψίδας του ιερού Βήματος του ναού.

Παρέστησαν πολλοί βαυαροί και έλληνες κάτοικοι της περιοχής. Συγκινητική ήταν η παρουσία μικρών παιδιών, που με συγκινητικό ενδιαφέρον έλαβαν ενεργό μέρος στη διαδικασία επιχρύσωσης του Σταυρού.

Οι φωτογραφίες από τον κ. Robert Kinderle

Με ευχές
Απόστολος Μαλαμούσης
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου
Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία