Γαλάζια ακολουθία, η χαρτογραφία μιας μεταφορικής διαδρομής

Γαλάζια ακολουθία, η χαρτογραφία μιας μεταφορικής διαδρομής

 

23/6 – 23/9/2017
Πύργος Μπαζαίου – Νάξος

Την Παρασκευή 23/6, ώρα 19:00, η Ειρήνη Γκόνου και οι βοηθοί της, Ασπασία Αθανασίου και Θέλκα Μαλάμου, μας περιμένουν για να μας μυήσουν στη διαδρομή της Γαλάζιας ακολουθίας, στο μονοπάτι που ξεκινάει από τον Πύργο Μπαζαίου και φτάνει ως την πλαγιά της Καλορίτσας (400μ.).

Ως προέκταση και επέκταση της εικαστικής έκθεσης “Phantasma” που ξεκίνησε στον Πύργο Μπαζαίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου 2017, η Ειρήνη Γκόνου δημιουργεί στην πλαγιά πίσω από τον πύργο τη Γαλάζια ακολουθία.

Η Γαλάζια ακολουθία είναι μια εικαστική εμπειρία που εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της διαδρομής από τον Πύργο Μπαζαίου προς την Καλορίτσα, ακολουθώντας το μονοπάτι που οδηγεί στα ερείπια του Βυζαντινού μοναστηριού. Πρόκειται για μία καλλιτεχνική πράξη που λειτουργεί ως συμβολικό προσκύνημα με ένα είδος σήμανσης της διαδρομής στον φυσικό και πνευματικό της χώρο, κατά την διάρκεια του περπατήματος.

Στην περιοχή του συμβολικού η προστατευτική ιδιότητα των υφασμάτων είναι ουσιαστικής σημασίας. Εξ ίσου προστατευτικό το μπλε στον πολιτισμικό χώρο της Μεσογείου, είναι ταυτόχρονα το χρώμα της πνευματικής αναζήτησης.  Ακολουθώντας το μονοπάτι με τα φυσικά βαμμένα μπλε πανιά δεμένα στους θάμνους η ήδη προδιαγραμμένη προστατευτική ιδιότητα του υφάσματος ενδυναμώνεται με την φυσική ικανότητα αναγέννησης των φυτών. Προσωπικό ή συλλογικό το «μονοπάτι» για τον «προσκυνητή» είναι η αλληγορία της εσωτερικής του διαδρομής.

Στο τέλος του μονοπατιού υπάρχει μια καλά κρυμμένη φυσική σπηλιά μέσα στην οποία βρίσκεται εκκλησία με τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 9ο ως τον 13ο αιώνα. Επάνω από την εκκλησία και στον γύρω χώρο τα θολωτά τόξα και οι εσοχές, είναι μέρη από τα ερείπια του Βυζαντινού μοναστηριού.

Το Μεγάλο Γαλάζιο Πανί που κρέμεται σε μια από τις εσοχές του βυζαντινού ερειπίου δηλώνει και το τέλος της «διαδρομής». Φτιαγμένο από βαμβακερό ύφασμα βαμμένο γαλάζιο και άλλα φυσικά υλικά δηλώνει την προστασία μέσω της φύσης, μια αναφορά στον ετήσιο κύκλο της ζωής, της γονιμότητας της γης, της περιβαλλοντικής ισορροπίας και της γεωργίας, ζωτικού τομέα της δραστηριότητας του νησιού.

Ειρήνη Γκόνου                                                                                                        

Info:

Phantasma Art Exhibition
Επιμέλεια, Μάριος Βαζαίος
3/6 – 28/9/2017
Καθημερινά: 10:00 – 17:00
Πύργος Μπαζαίου, 12ο χλμ. Οδ. Χώρας Νάξου-Αγιασσού
Τηλ. 22850 31402

Ε. naxosculture@gmail.com

www.bazeostower.gr  – www.naxosfestival.gr