Ευτυχία και ηλικία

Ευτυχία και ηλικία

Της Αθηνάς Σκιαδοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ειδική Art Therapist παιδιών & εφήβων
Ατομική και ομαδική υποστήριξη, Ψυχοθεραπεία.
Τερτσέτη 21(2ος όροφος δίπλα στα Hontos center)
Τηλ. 0030 6987240872, e-mail : skiadopolou@trigono.info

Υπάρχει άραγε ευτυχία σε συγκεκριμένη ηλικία σε κάθε άνθρωπο. Η  απάντηση είναι όχι, αφού ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός  και βιώνει με διαφορετικό τρόπο κάθε τι στη ζωή του. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν πως η παιδική ηλικία είναι η ποιο ευτυχισμένη σε όλους τους ανθρώπους επειδή υπάρχει η ξεγνοιασιά και η αθωότητα. Ο χρόνος σε αυτήν την ηλικία δεν έχει και τόση σημασία οπότε δεν υπάρχει άγχος. Αυτά όμως συμβαίνουν σε μια κοινωνία που τα παιδιά μπορούν να ζουν την ξεγνοιασιά και την αθωότητα.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά που τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν πολύ δρόμο για να φέρουν το νερό στο σπίτι τους, δεν  έχουν τη δυνατότητα να μάθουν γράμματα και γενικά δεν μπορούν να ζήσουν ως παιδιά αλλά φορτώνονται ευθύνες και κάνουν πράγματα παρά την ηλικία και την θέληση τους. Τα φοιτητικά χρόνια για κάποιους θεωρούνται τα ποιο ευτυχισμένα γιατί πλέον ενήλικες μπορούν να χαρούν χωρίς τις ευθύνες που θα έχουν αργότερα στην ζωή τους. Άλλοι πιστεύουν πως τα ποιο ευτυχισμένα χρόνια ήταν όταν έκαναν την δική τους οικογένεια και έκαναν τα παιδιά τους. Παρατηρούμε λοιπόν πως η ευτυχία για τον καθένα από εμάς σε κάποια συγκεκριμένη ηλικία δεν υπάρχει.

Η ευτυχία  είναι υποκειμενική για τον καθένα ξεχωριστά με το πώς νοιώθει μέσα του και αν κάνει αυτά που ο ίδιος επιθυμεί. Πολλά τα παραδείγματα των ανθρώπων που έχουν συνταξιοδοτηθεί και αρχίζουν να ζουν ξανά χωρίς τις ευθύνες της δουλειάς κάνουν πράγματα που τους ευχαριστούν. Και υπάρχουν και άλλοι που όταν πήραν την σύνταξη τους  και ενώ είχαν τα χρήματα και τον ελεύθερο χρόνο  να κάνουν πράγματα κλείστηκαν στον εαυτό τους και νοιώθουν μοναξιά και πολλά άλλα άσχημα συναισθήματα.

Η ευτυχία των ανθρώπων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και ένας από αυτού είναι η οικονομική ασφάλεια η οποία  βοηθά στην ευτυχία σε κάθε ηλικία. Η ευτυχία  των ανθρώπων δεν έχει να κάνει με την ηλικία τους.  Ευτυχία είναι να ζεις ποιοτικά τη ζωή σου. Να επιλέγει αυτός αυτό που τον ευχαριστεί και όχι οι άλλοι γι’ αυτόν.  Θα ήταν πολύ καλό για την δική μας ευτυχία να μάθουμε εμάς  και ποια είναι η δική μας ευτυχία.

Όσο ποιο πολλά μαθαίνουμε για εμάς τόσο ποιο πολύ ποιο  ανοιχτοί σαν άνθρωποι είμαστε και μπορούμε να χαρούμε το δώρο που μας προσφέρεται σε κάθε ηλικία το οποίο μπορεί να μην μας δόθηκε τυλιγμένο με κορδέλα αλλά είναι η ίδια μας η ζωή.

About Author