Άνδρος, η αρχόντισσα του Αιγαίου.

Άνδρος, η αρχόντισσα του Αιγαίου.

Ο Σεπτέμβριος είναι ίσως ο ιδανικός μήνας για διακοπές. Ειδικά τα νησιά του Αιγαίου είναι ένας εξαιρετικός προορισμός. Ο καιρός είναι ακόμα ζεστός και τα μελτέμια έχουν σταματήσει, αφήνοντας τη θάλασσα γαλήνια, κάτι πολύ σπάνιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι παραθεριστές του Σεπτεμβρίου είναι ευνοημένοι, αφού μπορούν ν’ απολαύσουν τα δώρα των νησιών μακριά από τον πολύ κόσμο και σε καλύτερες τιμές.

Ένας εξαιρετικός προορισμός για το Σεπτέμβριο είναι η Άνδρος. Και όχι τυχαία. Κάθε χρόνο το νησί φιλοξενεί μια σημαντική έκθεση ζωγραφικής στο μουσείο σύγχρονης τέχνης που βρίσκεται στη Χώρα. Φέτος, είναι η σειρά του Νίκου Εγγονόπουλου. Τέχνη στο γαλάζιο του Αιγαίου.. μοναδικός συνδυασμός.

Η Άνδρος είναι γνωστή ως το νησί των εφοπλιστών. Πάρα πολύ γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες της χώρας ανάγουν την καταγωγή τους στο νησί αυτό. Η οικογένεια Γουλανδρή, Εμπειρίκου, Μωραϊτη και Πολέμη είναι θεματοφύλακες της ναυτιλίας και στυλοβάτες της οικονομίας του νησιού, αφού χρόνια τώρα ευεργετούν τους ναυτικούς κατοίκους. Τα σπίτια τους με τη διακριτική τους πολυτέλεια είναι σπάνια δείγματα νησιώτικης αρχιτεκτονικής.

Με τους καθαρούς όγκους και τις λιτές τους γραμμές δημιουργούν αίσθηση υποβολής και μεγαλείου. Όπως άλλωστε και όλα τα κτίρια της Άνδρου. Από το δημαρχείο και τη λέσχη Ανδρίων μέχρι το ιστορικό κτίριο της Καϊρείου βιβλιοθήκης.

Η Χώρα του νησιού είναι ένα λίκνο αρχιτεκτονικής, τέχνης και πολιτισμού.

Η βόλτα ξεκινά από ψηλά και κρατά γοητευμένο τον επισκέπτη μέχρι το τέρμα της, στην πλατεία του Αφανή Ναύτη. Όμορφα καταστήματα με τοπικά προϊόντα, καλόγουστα κοσμηματοπωλεία και γραφικά σοκάκια σε τραβάνε σαν μαγνήτης.

Απαραίτητη η στάση στον Πλάτανο. Οι καρέκλες του πιο καλτ καφενείου φιλοξενούν τις πιο μεγάλες συζητήσεις, τις πιο όμορφες αναμνήσεις, τους πιο μυρωδάτους καφέδες που δεν αργούν να εξελιχθούν σε ουζάκια με θαλασσινά. Λιαστό χταπόδι και κάπαρη, κολοκυθοανθοί και η παραδοσιακή ομελέτα «φουρτάλια» μαγεύουν τον ουρανίσκο. Γύρω από τον πλάτανο βρίσκονται όλα τα μουσεία, δωρεές της οικογένειας Γουλανδρή. Φτάνοντας στο τέρμα της κατηφορικής διαδρομής, όπου δεσπόζουν τα σπίτια των εφοπλιστών τα χτισμένα πάνω σε βράχους, υπάρχει και ένα άλλου μουσείο, πιο μικρό και ταπεινό. Το ναυτικό μουσείο. Μακέτες, μικρογραφίες πλοίων, πυξίδες, ναυτικά αντικείμενα. Νοικοκυρεμένα κι όμορφα, μαρτυρούν την παράδοση και την ιστορία του τόπου. Η τελευταία εικόνα είναι αυτή μιας τεράστιας μαρμάρινης πλατείας. Κάτω βράχος και αφρισμένα κύματα. Εκεί δεσπόζει το άγαλμα του Ναύτη. Τεράστιο, επιβλητικό. Ο ναύτης που φεύγει κι αφήνει πίσω του γονείς, γυναίκα και παιδιά. Κάποιες φορές θα κάνει πολύ καιρό να επιστρέψει. Και κάθε μέρα οι αγαπημένοι του πηγαίνουν στο Ναύτη και του λένε τον καημό τους, τις αγωνίες τους. Είναι ο δικός τους ναύτης.

Καμιά φορά πηγαίνουν και στη μικρή εκκλησίτσα που βρίσκεται στην άκρη του βράχου. Η Παναγιά η Θαλασσινή, η εκκλησία των Ανδρίων.

Άλλα μέρη που μπορεί να επισκεφθεί κανείς είναι  το Γαύριο, που είναι το λιμάνι του νησιού, το κοσμοπολίτικο Μπατσί και το Κόρθι. Υπάρχουν φυσικά και πολλά μικρότερα και πανέμορφα χωριά και οικισμοί μερικά εκ των οποίων είναι η Μεσσαριά, ο Πιτροφός, τα Λιβάδια, οι Μένητες, το Συνετί, τα Πέρα Χωριά, η Παλαιόπολη, το Απρόβατο, η Κατάκοιλος, η Άρνη, ο Άγιος Πέτρος, το Βιτάλι, ο Φελλός, ο Αμμόλοχος και το Καλυβάρι.

Όμορφες παραλίες, γραφικά ορεινά χωριά, εκκλησίες και πολιτισμός. Αυτή είναι η μοναδική Άνδρος, που το Σεπτέμβρη αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της γοητείας της.

Ειρήνη Ι. Ζαννάκη

Categories: Έκδοση 46

About Author