Γερμανικές εκλογές … η επόμενη ημέρα

Γερμανικές εκλογές …  η επόμενη ημέρα

Τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον των πολιτικών (και όχι μόνο) συζητήσεων μονοπωλείται από τις εκλογές στη Γερμανία. Μετά από μια μακρά προεκλογική περίοδο το αποτέλεσμα ήρθε. Αν και δυσάρεστο, ήταν αναμενόμενο. Η μεγάλη ηττημένη των εκλογών ήταν, σαφέστατα η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δεν κατάφερε με την αμφιλεγόμενη πολιτική που ακολούθησε, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, να συγκεντρώσει την προτίμηση των εκλογέων. Ίσως γιατί η Άνγκελα αποφάσισε να δείξει ένα πιο ήπιο πρόσωπο καιδεν έκανε την πολυπόθητη στροφή προς τα δεξιά, όπως πρόσταζε η λαϊκή βούληση και καλούσαν οι περιστάσεις.

Ο νικητής των εκλογών ήταν το ακροδεξιό κόμμα ¨Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Χρόνια μετά το Β Παγκόσμιο πόλεμο, το φάντασμα του Χίτλερ φαίνεται να στοιχειώνει την Ευρώπη. Και δεν είναι μόνο η Γερμανία. Αντίστοιχες τάσεις επικρατούν σε ολόκληρη την Ευρώπη, θυμίζοντας εποχές μετά το Κραχ και την κρίση του 1930 στην Ευρώπη. Τότε ήταν η οικονομική κρίση και ο κρατικός παρεμβατισμός έφεραν στο προσκήνιο αυταρχικά καθεστώτα. Ο Φράνκο, ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι και ο Μεταξάς πρωταγωνιστούσαν στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Και μετά ήρθε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Σήμερα, η οικονομική κρίση, η εκτεταμένη μετανάστευση και το προσφυγικό ρεύμα που έφτασε και στη χώρα τους, έκανε τους Γερμανούς να νιώσουν ότι η εθνική τους ταυτότητα και η οικονομική τους κυριαρχία απειλείται. Και επέλεξαν τους υποψηφίους που τους υποσχέθηκαν ασφάλεια. Εκείνους που δήλωσαν ότι θα προτάξουν το εθνικό συμφέρον με κάθε κόστος. Και το αποτέλεσμα είναι γνωστό..

Με το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν της Γερμανίας και τις μνήμες της ναζιστικής βίας ακόμα νωπές, δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς τις επιπτώσεις του εκλογικού αποτελέσματος. Πάντως, σίγουρα η πολιτική ζωή της Γερμανίας από εδώ και στο εξής θα μας απασχολήσει όλους, αφού ίσως στο στόχαστρο του γερμανικού εθνικισμού βρεθούν και οι Έλληνες μετανάστες.

Ειρήνη Ι. Ζαννάκη

About Author