Οι άνθρωποι  και η ζωή στην τρίτη ηλικία.

Οι άνθρωποι  και η ζωή στην τρίτη ηλικία.

Της Αθηνάς Σκιαδοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ειδική Art Therapist παιδιών & εφήβων
Ατομική και ομαδική υποστήριξη, Ψυχοθεραπεία.
Τερτσέτη 21(2ος όροφος δίπλα στα Hontos center)
Τηλ. 0030 6987240872, e-mail : skiadopolou@trigono.info
skype  Αθηνά Σκιαδοπούλου

Οι άνθρωπος στην διάρκεια της ζωής του περνάει από διάφορες  ηλικιακές φάσεις και  μια από αυτές είναι και η τρίτη ηλικία . Όταν είσαι  νέος δεν θέλεις  να σκεφτείς την στιγμή που θα φτάσεις σε αυτήν την φάση της ζωής σου. Νομίζεις  πως θα παραμείνεις και νέος και ακμαίος. Οι περισσότεροι άνθρωποι τρέχουν δουλεύουν ο χρόνος τρέχει και κάποια στιγμή συνειδητοποιούν ότι  τα χρόνια της νιότης έφυγαν και δεν πρόλαβαν να ζήσουν όλα αυτά που ήθελαν.

Όμως και η Τρίτη ηλικία έχει τα δικά της καλά. Τρίτη ηλικία δεν σημαίνει γεράματα και αρρώστιες. Οι αντιλήψεις μας για την Τρίτη ηλικία πρέπει να συμβαδίσουν με την τωρινή πραγματικότητα της αυξημένης μακροζωίας και όχι να μείνουμε προσκολλημένοι στις  παλαιότερες αντιλήψεις. Ναι μεν συμβαίνουν βιολογικές, κοινωνικές και ψυχολογικές αλλαγές  που επηρεάζουν την ψυχολογία. Η ποιότητα όμως της  ζωής εξαρτάται από  όσο το δυνατόν την καλή σωματική και ψυχική υγεία.

Η συνταξιοδότηση είναι η αρχή μιας νέας ζωής με καινούργια ενδιαφέροντα και καινούργιες δραστηριότητες. Στην ελληνική πραγματικότητα οι άνθρωποι  της τρίτης ηλικίας έχουν σημαντικό ρόλο στην ανατροφή των εγγονιών τους. Αυτό  βοηθά στο να νιώθουν χρήσιμοι και αγαπητοί. Το μυστικό για να είναι καλά ψυχικά και σωματικά οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας είναι  να παραμείνουν ενεργοί στη ζωή και στα ενδιαφέροντα τους. Οι άνθρωποι σε αυτήν την συγκεκριμένη φάση είναι απαλλαγμένοι από το άγχος να δουλέψουν για τον βιοπορισμό και μπορούν να χαρούν με ηρεμία τον χρόνο που έχουν με τον εαυτό τους και με ότι επιθυμούν. Αν πάλι τους κουράσει αυτό μπορούν να ασχοληθούν με κάτι που τους ενδιαφέρει χωρίς να το κάνουν μόνο και μόνο για τα χρήματα.

Το σημαντικό είναι να  συνεχίσουν να ζουν, να κάνουν παρέα με φίλους να συζητούν και να κάνουν διάφορα πράγματα μαζί. Ένας άνθρωπος στα  εβδομήντα και στα ογδόντα μπορεί αν κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και γενικά προσέχει την διατροφή του να διατηρείτε σε πολύ καλή φυσική και ψυχική κατάσταση. Το  θέμα είναι να υπάρχει θετική ψυχολογία και οι νεότεροι να  σέβονται τους μεγαλύτερους με την δική τους σοφία και τα δικά τους λάθη. Πολλά μπορεί να καταφέρουν οι  μεγαλύτεροι άνθρωποι και να μάθουν καινούργια πράγματα που παλαιότερα δεν είχαν το χρόνο.

Το χειρότερο είναι να βιώνουν την μοναξιά και την εγκατάλειψη είτε μόνοι σε ένα άδειο σπίτι είτε σε κάποιο οίκο ευγηρίας. Χρειάζεται να προσπαθούν να ζουν έτσι ώστε να μην  βιώνουν μοναξιά και οδηγηθούν σε κατάθλιψη. Το επιθυμητό είναι να δεχτούν οι άνθρωποι την ηλικία που ζουν και τα χρόνια που έρχονται τις αλλαγές που  βλέπουν στο σώμα και στις δυνάμεις τους. Να νιώθουν   όμορφα με αυτά που έχουν και να προσπαθούν ότι κάνουν να είναι με αγάπη και όχι πικρία. Η κάθε στιγμή είναι μοναδική και το θέμα δεν είναι να προσθέτεις χρόνια που φεύγουν  χωρίς να ζεις αλλά να προσθέτεις ζωή σε αυτά τα χρόνια.

About Author