Υγιείς  σχέσεις.

Υγιείς  σχέσεις.

Της Αθηνάς Σκιαδοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ειδική Art Therapist παιδιών & εφήβων
Ατομική και ομαδική υποστήριξη, Ψυχοθεραπεία.
Τερτσέτη 21(2ος όροφος δίπλα στα Hontos center)
Τηλ. 0030 6987240872, e-mail : skiadopolou@trigono.info
skype  Αθηνά Σκιαδοπούλου

Υπάρχουν φάσεις  στη ζωή μας που δεν έχουμε  κανένα  ενδιαφέρον.
Στην καθημερινότητα  μας κινούμαστε  σαν ρομπότ. Σε αυτή τη φάση  αρκετοί άνθρωποι  φαντάζονται  πως όλα θα άλλαζαν αν ο έρωτας έκανε την εμφάνισή  του.
Η  ζωή  τους θα είχε ενδιαφέρον  και  η καθημερινότητα  τους. Η καθημερινότητα  σίγουρα θα άλλαζε με την παρουσία  ενός καινούργιου  ανθρώπου.
Το  να περιμένουν όμως η ζωή τους να έχει  νόημα  εκεί είναι ένα  μεγάλο λάθος αν περιμένουν ότι η χαρά και η ευτυχία της ζωής τους εξαρτάται  από  κάποιον άλλο.
Μπορεί  ένας άνθρωπος  μέσα σε μια σχέση  να μας δίνει χαρά  αλλά το να μας κάνει να νοιώθουμε  ολοκληρωμένοι αυτό δεν είναι  το επιθυμητό. Το  επιθυμητό  είναι  να είμαι ένας  ολοκληρωμένος  άνθρωπος  και να βρω επίσης  έναν ολοκληρωμένο  σύντροφο.
Ο άνθρωπος  σαν κοινωνικό  ον που είναι  θέλει να ζει μαζί  με  τους άλλους  ανθρώπους.  Όταν έρθει  η  στιγμή και ερωτευτεί πολλά  όμορφα  πράγματα  συμβαίνουν  στην  ψυχή  και το σώμα  του. Είναι  πολύ  όμορφο  να ζεις έναν έρωτα   ελεύθερα  και όχι εξαρτημένα.

Δύο  άνθρωποι  που η ζωή  του  ενός  δεν εξαρτάται  από  την ζωή  του  άλλου.  Δεν χρειάζεται  ο ερωτευμένος  έναν σύντροφο  να τον κουβαλάει  στις  πλάτες  του  αλλά   δύο χέρια  να τον κρατήσουν  αγκαλιά  τρυφερή ή ερωτική ανάλογα τη στιγμή. Στις  σχέσεις  είναι  όμορφο  να περπατάς  ένα δρόμο μαζί άλλα  να μπορείς  να  δεις  και να διαχειριστείς  όταν ο δρόμος προχωράει  αλλά ο άλλος  θέλει  να  αλλάξει  κατεύθυνση  χωρίς να είσαι  μαζί  του.
Πρέπει  να δεις και να σεβαστείς  την επιθυμία  του συντρόφου  σου. Οι σχέσεις  και ο έρωτας  για να αναπτυχθούν  χρειάζονται ελευθερία  και όρια που και οι δύο σύντροφοι ορίζουν. Για  να  γίνει  όμως αυτό είναι απαραίτητη η αυτογνωσία και η αγάπη του εαυτού χωρίς να μιλάμε  για  αγάπη  του εγώ, αλλά  του συνόλου μου εφόσον  υπάρχει  αυτογνωσία. Οι άνθρωποι  σαν μοναδικές  προσωπικότητες  έχουν ανατραφεί  με μια συγκεκριμένη  για αυτούς εικόνα.
Η εικόνα  αυτή  έχει  δημιουργηθεί από το τι έχουν εισπράξει  από άλλους  ανθρώπους και από τις  καταστάσεις που έχουν βιώσει. Η  εικόνα  αυτή ίσως δεν είναι η πραγματική αν ο άνθρωπος θελήσει μπορεί  να  αλλάξει  προς το καλύτερο αρκεί να υπάρχει ενδιαφέρον για εσωτερική αναζήτηση. Συνήθως  οι άνθρωποι   που στα πρώτα  χρόνια  της  ζωής  τους δεν πήραν  την αγάπη  και αποδοχή από τους γονείς τους έχουν πολλά άλυτα εσωτερικά θέματα που βγαίνουν στη ζωή τους χωρίς  να  γνωρίζουν το γιατί. Όπως  το ότι όταν ερωτεύονται αυτό γίνετε με έναν  εξαρτημένο τρόπο και δημιουργούν μια άρρωστη σχέση εξάρτησης χωρίς να μπορούν να το δουν. Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να δεχτούν ότι ο σύντροφος τους θέλει για τους δικούς  του  λόγους να αποχωρήσει από τη σχέση. Είναι όμορφο να ζεις μέσα σε μια σχέση  σαν ολοκληρωμένη προσωπικότητα και όχι σαν εξαρτημένη. Η ζωή  τελειώνει όταν βιολογικά  σταματάει όχι όταν μια σχέση τελειώνει.
Αυτογνωσία και εσωτερική αναζήτηση είναι το καλύτερο φάρμακο για υγιείς και ευτυχισμένες σχέσεις και μοναδικές στιγμές.

About Author