ΕΛΛΗΝΕΣ στην ΕΣΣΗ

ΕΛΛΗΝΕΣ στην ΕΣΣΗ

γράφει ο Κώστας Ιατρίδης συνταξιούχος δάσκαλος
iatridis@web.de

Μετανάστευση! Μια λέξη πολύ γνωστή. Την εφάρμοζαν οι Έλληνες από τα παλιά χρόνια. Τα βασικά κίνητρα των μεταναστεύσεων ήταν η οικονομική καλυτέρευση. Την άφηναν εκείνη την παραδεισένια, μεσογειακή πατρίδα τους, αλλά την κρατούσαν μέσα τους. Δεν την λησμονούσαν. Η παλιννόστηση, η νοσταλγία και η επιστροφή στην πατρίδα τους, παραμένουν πάντα στο νου τους. Αυτό συμβαίνει και σήμερα με τους Έλληνες που βρίσκονται στο ομόσπονδο κρατίδιο της ΕΣΣΗΣ. Έχουν ενταχθεί πολιτιστικά στην κοινωνία της νέας πατρίδας τους. Τους ενώνουν οι σύλλογοί τους. Μερικοί κατοικούν εδώ στην όμορφη πόλη, Bad Homburg , δίπλα στη Φρανκφούρτη…. Οι Έλληνες της περιοχής, του νομού Hochtaunus του ομόσπονδου κρατιδίου Hessen, εδώ στη Γερμανία , έχουν καταφέρει να ενταχθούν ειρηνικά και δημιουργικά στην εδώ γερμανική κοινωνία.

Έχουν επιλέξει, ζουν και δραστηριοποιούνταιοι ίδιοι και τα παιδιά τους σε αυτή την Ευρωπαϊκή πατρίδα, τη Γερμανία. Την θεωρούν σαν τη δεύτερη πατρίδα τους.Εδώ επέλεξαν να ζουν και οι πρώτοι μετανάστες καθώς και τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, που γεννήθηκαν εδώ στη Γερμανία.…. Είναισημαντικό ότι διατηρούν τις πολιτιστικές τους ρίζες και συγχρόνως αποδέχονται τις αξίες της εδώ κοινωνικής πραγματικότητας. Πατρίδα τους είναι η γλώσσα , η μουσική , οι παραδοσιακές συνήθειες , οι χοροί τους. Θεωρούν πατρίδα τους , όλα όσα διατηρούν , κρατούν μέσα τους. Εκείνα που έχουν διδαχτεί από τους γονείς και από τους δασκάλους τους. Πατρίδα τους είναι οι σκέψεις , τα συναισθήματά τους, μαζί με τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους. Συνεχίζουν να ενδιαφέρονται και για τη μετάδοση στα παιδιά τους της ελληνικής, της γλώσσας καταγωγής τους . Έχουν ιδρύσει δύο Συλλόγους. Την Ελληνική Κοινότητα Hochtaunuskreis, Griechische Gemeinde des Hochtaunuskreises και τον Ελληνογερμανικό Πολιτιστικό Σύλλογο ΕΛΛΑΣ, HELLAS Griechisch-Deutscher Kulturverein Bad Homburg v.d.Höhe.Δίνουν οι παραπάνω σύλλογοι την ευκαιρία στους ανθρώπους να επικοινωνούν , να ανταλλάσσουν απόψεις, να ζούν ειρηνικά και να διατηρούν τις πολιτιστικές τους συνήθειες. …. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που τους ενδιαφέρει να διατηρούν, είναι η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας , η άσκηση των ελληνικών παραδοσιακών χορών και οι άλλες παραδοσιακές τους συνήθειες. Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας για παιδιά πραγματοποιείται στην αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας . Παράλληλα ο Ελληνογερμανικός Πολιτιστικός Σύλλογος ΕΛΛΑΣ διοργανώνει Τμήματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, δωρεάν, χωρίς πληρωμή και για παιδιά-μαθητές και για Γερμανούς ενήλικες στο Πολυκλαδικό Σχολείο Gesamtschule Bad Homburg.

Η Χορευτική Ομάδα ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ δίνει την ευκαιρία σε γυναίκες και άντρες να μαθαίνουν να χορεύουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς κάθε Τρίτη σε αίθουσα, η οποία παρέχεται δωρεάν στο σύλλογο από το Δήμο της πόληςBad Homburg. …. Σημαντικό χαρακτηριστικό είναι και η διοργάνωση εδώ στην ωραία πόληBad Homburg/ Μπατ Χόμπουργκ μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων. Σε αυτές συμμετέχουν Έλληνες , Γερμανοί, Πολωνοί , μέλη και μη μέλη των συλλόγων . Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές τις διοργανώσεις τις χαίρονται και τα νέα παιδιά και οι ενήλικοι. ..Μέσα σε εκείνες τις ευχάριστες ατμόσφαιρες , οι συμμετέχοντεςχαίρονται την ειρηνική επικοινωνία μεταξύ τους. Απολαμβάνουν όλοι τα νόστιμα ελληνικά φαγητά . Ωραίοι είναι οι παραδοσιακοί , δημοτικοί ελληνικοί χοροίκαι οι ελληνικές μουσικές μελωδίες. . Οι Έλληνες μετανάστες της περιοχής δεν τις εγκαταλείπουν τις παραδοσιακές Ελληνοχριστιανικές τους πολιτιστικές ρίζες. Οι εκκλησίες αποτελούν πολιτιστικό πόλο έλξης των Ελλήνων μεταναστών .Έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται τις Κυριακές και τις γιορτές τις δύο Ελληνοχριστιανικές εκκλησίες της Φρανκφούρτης. Είναι οι εκκλησίες ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ και ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιερείς των παραπάνω εκκλησιών με τους δραστήριους συνεργάτες τους δίνουν μια υπέροχη ευκαιρία στους χριστιανούς προσκυνητές να συμμετέχουν στις ιερές ακολουθίες και να χαίρονται τις θαυμάσιες λειτουργικές μελωδίες. Εντυπωσιάζονται θετικά από την αρχαία , την ΚΟΙΝΗ ελληνική γλώσσα του Ευαγγελίου . Οι ωραίες ψαλμωδίες των ιεροψαλτών τους δίνουν χαρά και ψυχική απόλαυση.Οι επίκαιρες , ωραίες, παραστατικές ομιλίες των ιερέων των εκκλησιών που γίνονται στην νεοελληνική γλώσσα , συντελούν στην ενίσχυση και στη στήριξη της ψυχικής και της πνευματικής τους οντότητας. Συντελούν στη θετική ενίσχυση της ηρεμίας και τους ενθαρρύνουν να ξεπερνούν τις δυσκολίες της καθημερινότητας. . Αξιοσημείωτη είναι και η δυνατότητα της συνάντησης μετά το πέρας της λειτουργίας . Στην ξεχωριστή αίθουσα προσφέρεται καφές και γλυκά. Αξίζει έπαινος στους συνεργάτες, γυναίκες και άντρες .. Οι παραπάνω ευκαιρίες, στις οποίες συμμετέχουν αρκετοί από τους Έλληνες μετανάστες , τους παρέχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν, να νιώθουν ότι η ελληνική τους πατρίδα είναι εδώ, δίπλα τους! Με τις παραπάνω ειρηνικές συναντήσεις ενισχύονται και παγιώνονται τα ευχάριστα συναισθήματα, η χαρά, η υγεία, η προσμονή και η ελπίδα.

Ενισχύεται και το συναίσθημα της αυτοεικόνας Selbstbild, της αυταξίας και της αυτοεκτίμησης Selbstwerteinschätzung.
Κώστας Ιατρίδης Δεκέμβριος 2017 Bad Homburg iatridis@web.de