Τα 10 σημεία

Τα 10 σημεία

Αγαπητοί φίλοι και αναγνώστες,

Όλο και πιο έντονα ακούγεται η φράση ” ο κλάδος της χαλυβουργίας στην Ελλάδα πεθαίνει, ο κλάδος της τσιμεντοβιομηχανίας στην Ελλάδα πεθαίνει, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αποτελούν παρελθόν στην ελληνική οικονομία.

Η παρατεταμένη ύφεση στην χώρα μας έχει συρρικνώσει αρκετά τα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών και έτσι η εγχώρια ζήτηση ακολουθεί μία συνεχή πτωτική πορεία. Η παράλογα ακριβή γραφειοκρατία και η προσπάθεια διατήρησης της συντελεί στην ανοδική πορεία των φόρων. Η γραφειοκρατία είναι ακριβή όχι τόσο λόγω του αριθμού των ατόμων που την συνθέτουν αλλά λόγω του τρόπου λειτουργίας της και του τρόπου αντιμετώπισης της από τη δικαιοσύνη.

Για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, την ύπαρξη τους στην Ελλάδα και την ελπίδα για κάτι καλύτερο στο μέλλον ορισμένες βιομηχανίες κάνανε σημαντικές θυσίες τόσα χρόνια. Βέβαια όσο λιγοστεύει η δεξαμενή της ελπίδας τόσο πιο κοντά θα έρθει και το κλείσιμο.

Αν κλείσει μία βιομηχανία με περίπου 300 άτομα προσωπικό και αν υπολογίσουμε προμηθευτές, μέσα μεταφοράς και clusters τότε μπορούμε να μιλάμε ακόμη και για 1.500 άτομα στο δρόμο. Φυσικά κανένας δημόσιος υπάλληλος που πιθανώς εμπλέκεται με τη λειτουργία αυτής της βιομηχανίας (εφοριακοί, τελωνειακοί, υπάλληλοι περιφέρειας) δεν θα χάσει τη δουλειά του. Το ερώτημα που γεννάται όμως είναι ποιος θα είναι αυτός που θα τον συντηρεί;  Αντέχει η Ελλάδα άλλα δάνεια; Είναι τόσο σίγουροι οι Έλληνες πολιτικοί ότι οι σημερινές προστάτιδες δυνάμεις έχουν ανάγκη μία Ελλάδα όπως λειτουργεί σήμερα ώστε να την ανατροφοδοτήσουν με νέα δάνεια;  Η απάντηση όπως φαίνεται είναι όχι και για αυτό ακόμη και σε πείσμα κάποιων αυτοχθόνων η Ελλάδα οφείλει να αλλάξει νοοτροπία και να ωριμάσει. Μην μας δημιουργούν τόση αισιοδοξία κάποιοι δείκτες που βελτιώνονται διότι χρειάζονται αρκετά να γίνουν ώστε να χαρακτηρίζονται από μία κανονικότητα και τη λογική. Αν δεν γίνουν τότε θα βουλιάζουμε ολοένα και περισσότερο στα ξένα δάνεια και τους φόρους.

Βέβαια η Ελλάδα για να είναι επιτέλους αυτάρκης πρέπει να αποκτήσει δυνατή εθνική παραγωγή και εξωστρέφεια. Είναι εύκολο αυτό να γίνει και μάλιστα πολύ σύντομα; Όχι φυσικά. Η παράλογη λειτουργία της γραφειοκρατίας, η κακή φήμη του συνδικαλισμού, η υψηλή φορολογία, το υψηλό κόστος ενέργειας, το ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον, οι κοντινοί φορολογικοί παράδεισοι και το κυριότερο η φυγή ικανών ανθρώπων στην αλλοδαπή είναι σημαντικά εμπόδια.

Για να μην παρθούν  επομένως νέα επώδυνα μέτρα για όλους, αφού οι λίγοι μένουν στο απυρόβλητο ακόμη, χρειάζονται ισοδύναμα. Δέκα από αυτά είναι

  1. Κυκλική οικονομία-περισσότερη ανακύκλωση
  2. Να επαναπατριστούν οι καταθέσεις που βρίσκονται στις περίφημες λίστες
  3. Περισσότερη χρήση πλαστικού χρήματος
  4. Καλύτερη και δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών
  5. Περισσότερη μηχανογράφηση στο δημόσιο
  6. Να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις που κάνουν εξαγωγές και να παρθούν μέτρα ώστε να ενισχυθεί η παραγωγική δραστηριότητα πλησίον των συνόρων της χώρας
  7. Αξιολόγηση στο δημόσιο από ανεξάρτητη αρχή-ας είναι και από αλλοδαπή-ώστε να απολυθούν όσοι μπήκαν με φωτογραφικούς διαγωνισμούς ή έχουν πλαστά πτυχία. Διευθυντές, υποδιευθυντές και προϊστάμενοι μόνο όσοι έχουν διοριστεί μέσω Α.Σ.Ε.Π.
  8. Να αξιοποιηθούν τα λιμάνια και κυρίως αυτά της Β. Ελλάδος ώστε να γίνει προσπάθεια να έρθουν σοβαρές Α.Ξ.Ε για να ενισχυθεί και η απασχόληση. Να δούμε και τις προθέσεις των εταίρων για πραγματική αρωγή.
  9. Περουσιολόγιο και έλεγχος σε όλους εκείνους που ήταν υπεύθυνοι για την τήρηση της νομιμότητας αν κατά τη διάρκεια της θητείας τους στην εκάστοτε υπηρεσία η περιουσία τους αυξήθηκε πολύ περισσότερο από τα δηλωθέντα εισοδήματα τους.
  10. Παιδεία-γνώση της ιστορίας μέσω της έρευνας

Οι παραπάνω 10 προτάσεις δεν υπαγορεύονται τόσο από κάποια πολιτική ιδεολογία αλλά από τη λογική . Η αλήθεια είναι ότι καμία ιδεολογία δεν είναι κακή όταν λειτουργεί υπέρ της κοινωνίας δηλαδή όταν οι πολιτικές προσαρμόζονται ανάλογα με τις τρέχουσες συνθήκες ώστε να λύνονται τα προβλήματα. Όταν μιλάμε για πολιτικές ιδεολογίες αυτές δεν περιορίζονται μόνο σε συγκεκριμένες πράξεις ή δεν περιχαρακώνονται σε παρελθούσες πρακτικές και αποφάσεις που υποκινήθηκαν και έλαβαν σάρκα και οστά από συγκεκριμένα πρόσωπα με αμφιλεγόμενες προθέσεις διότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ιδεοληψία.

About Author