Χειμώνας και ψυχολογία.

 Χειμώνας και ψυχολογία.

Της Αθηνάς Σκιαδοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ειδική Art Therapist παιδιών & εφήβων
Ατομική και ομαδική υποστήριξη, Ψυχοθεραπεία.
Τερτσέτη 21(2ος όροφος δίπλα στα Hontos center)
Τηλ. 0030 6987240872, e-mail : skiadopolou@trigono.info
skype  Αθηνά Σκιαδοπούλου

Ο  χειμώνας είναι η εποχή που το κρύο, η βροχή και το χιόνι κάνουν την εμφάνιση τους. Το χειμώνα η θερμοκρασία πέφτει λόγο της  μειωμένης ηλιοφάνειας και  γενικά η έντονη επιθυμία να προστατευτούμε από το κρύο είναι μέσα στην καθημερινότητα μας. Η διάθεση στους περισσότερους από εμάς δεν είναι στα καλύτερα  της αφού η σεροτονίνη το χειμώνα είναι σε χαμηλά επίπεδα στο σώμα μας λόγο της ελάχιστης εμφάνισης του ήλιου.

Αν νιώθετε πιο κακόκεφοι, πιο κουρασμένοι, έντονη επιθυμία για ύπνο και κατανάλωση φαγητών πλούσιων σε υδατάνθρακες  και διάφορες άλλες άσχημες ψυχολογικές μεταπτώσεις χωρίς να έχει συμβεί κάτι άλλο τότε μιλάμε για μια εποχιακή διαταραχή ή αλλιώς για μελαγχολία του χειμώνα. Η μελαγχολία του χειμώνα δεν επηρεάζει όλους τους ανθρώπους το ίδιο αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που σκέφτονται και από πια όψη βλέπουν ότι συμβαίνει στη ζωή τους.

Ο χειμώνας είναι μια εποχή που οι άνθρωποι βιώνουν έντονα συναισθήματα λόγο των Χριστουγέννων  της πρωτοχρονιάς και γενικά όλων των γιορτών που υπάρχουν σε αυτή την εποχή. Ο χειμώνας διαρκεί πολύ περισσότερο όχι χρονικά αλλά λόγο καιρού. Όπως κάθε εποχή έχει τα όμορφα αλλά και τα  άσχημα της. Για κάποιους  η βροχή, το κρύο ή ακόμη και το χιόνι είναι μια ευκαιρία να μείνουν μέσα στο σπίτι με ανθρώπους που επιθυμούν ή μόνοι με τον εαυτό τους να χαλαρώσουν και να  ονειρευτούν.

Άλλοι επιθυμούν να ταξιδέψουν με παρέα ή μόνοι με παρέα τη βροχή και τις σκέψεις τους. Όπως και αν επιλέξει κάποιος να περνά τις χειμωνιάτικες μέρες και νύχτες καλό θα είναι να  προστατεύει τον εαυτό του από το κρύο για να είναι σωματικά υγιείς.

Όσο τώρα για να νιώσει και καλά ψυχολογικά  καλό θα ήταν να σκεφτεί πως ο χειμώνας είναι μια εποχή που θα έρθει και θα φύγει όπως κάθε άλλη. Μπορεί κάποιες μέρες η έξοδο μας από το σπίτι να γίνεται με δυσκολία αλλά  και αυτό ακόμη κάνει τη ζωή μας να έχει λίγο περισσότερη  ένταση η οποία μας κινητοποιεί.

Ο τρόπος λοιπόν που βλέπουμε τον χειμώνα πέρα από κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες  είναι αυτός που μας χαλάει η μας φτιάχνει την διάθεση. Ας προσπαθήσουμε να ζήσουμε όσο το δυνατόν όμορφες στιγμές με ανθρώπους  που μας ζεσταίνουν την καρδιά με τα λόγια με τα χάδια ή την αγκαλιά τους και τότε η ψυχολογία μας θα είναι στα καλύτερα της και εμείς θα νιώθουμε πληρότητα και ζεστασιά.

About Author