Χριστούγεννα  σημαίνει αγάπη..

Χριστούγεννα  σημαίνει αγάπη …

Μια κάλτσα ξεχειλισμένη από  δώρα.. ένα τραπέζι γεμάτο ..  φώτα παντού..  στολισμένο δέντρο.. μεγάλες γιορτές .. αφθονία..

Θα ήταν ίσως η πιο χαρακτηριστική περιγραφή των Χριστουγέννων. Ίσως γιατί έχουμε το προνόμιο να τα βιώνουμε με τον τρόπο αυτό. Κάτοικοι του δυτικού κόσμου, της κοινωνίας του καταναλωτισμού και της υλιστικής ευμάρειας συνηθίζουμε να ταυτίζουμε την ευτυχία με την ικανοποίηση των υλικών μας αναγκών και την αγάπη με την προσφορά.

Ωστόσο, μια ματιά στον κόσμο γύρω μας είναι δυνατή να αλλάξει άρδην αυτή την αντίληψη. Ανεργία, φτώχια, οικονομικές ανισότητες, τρομοκρατικές ενέργειες, αυξανόμενα μεταναστευτικά ρεύματα και προσφυγικές ροές αλλά κι εμπόλεμες συρράξεις υπονομεύουν την επίπλαστη ευμάρεια και μας φέρουν ενώπιον μιας σημαντικής διαπίστωσης και μιας ακόμα σημαντικότερης παραδοχής. Βιώνουμε την εποχή των μεγάλων ανατροπών. Τα κεκτημένα προηγούμενων ετών έχουν υπονομευθεί και η καταναλωτικές κοινωνίες έχασαν τη δύναμή τους. Και μαζί με αυτή την ευτυχία και την αισιοδοξία τους.

Ίσως γιατί η υλιστική ευημερία είχε αναχθεί σε μέγιστη αξία και πρωταρχική μας επιδίωξη. Ίσως γιατί δώσαμε προτεραιότητα στο «έχειν» έναντι του «είναι», το οποίο απαξιώθηκε και τέθηκε σε δεύτερη μοίρα, στην έσχατη θέση της αξιολογικής μας κλίμακας. Και τα Χριστούγεννα έχασαν τη μαγεία τους, αφού τα δώρα λιγόστεψαν και τα τραπέζια άδειασαν.

Κι όμως.. γύρω μας υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα χαμογελούν. Που προσφέρουν απλόχερα αγάπη και μοιράζονται τα λιγοστά τους υπάρχοντα με τους λιγότερο τυχερούς. Παιδιά που θα μας πουν τα κάλαντα και χωρίς να περιμένουν χρήματα. Και που θα χαρούν τα Χριστούγεννα ακόμα και με άδειες τις κάλτσες τους. Γιατί ο Άγιος Βασίλης θα τους φέρει αγάπη κι ας μην έχει παιχνίδια μέσα στο σάκο του. Εκείνα θα τον περιμένουν.

Αυτά τα Χριστούγεννα είναι ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες μας και να απαγκιστρωθούμε από το κυνήγι της υλιστικής ευδαιμονίας. Να νιώσουμε την πραγματική μαγεία των Χριστουγέννων, την αγάπη και το χαμόγελο. Να πάμε στην εκκλησία και να γιορτάσουμε τη γέννηση του θεανθρώπου. Και να νιώσουμε ότι γεννιέται μέσα μας, στην καρδιά και την ψυχή μας. Ας δικαιώσουμε τις ανθρωπιστικές αξίες και ας γίνουμε περισσότερο άνθρωποι.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους μας

Ειρήνη Ι. Ζαννάκη

About Author