Ευτυχία.

Ευτυχία.

Της Αθηνάς Σκιαδοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ειδική Art Therapist παιδιών & εφήβων
Ατομική και ομαδική υποστήριξη, Ψυχοθεραπεία.
Τερτσέτη 21(2ος όροφος δίπλα στα Hontos center)
Τηλ. 0030 6987240872, e-mail : skiadopolou@trigono.info
skype  Αθηνά Σκιαδοπούλου

Για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά η ευτυχία είναι κάτι τελείως υποκειμενικό. Συμφώνα με τον Μανχατα Γκάντι ευτυχία είναι όταν τα λόγια, οι πράξεις και οι σκέψεις βρίσκονται σε ισορροπία. Ανάλογα με τις επιθυμίες ενός ανθρώπου και την εκπλήρωση τους καθορίζεται η ευτυχία ή δυστυχία του.

Το θέμα  είναι όμως οι επιθυμίες αυτές να είναι οι πραγματικές για αυτόν και όχι για να είναι αρεστός στους άλλους. Οι άνθρωποι από την στιγμή που ζουν σε μια καταναλωτική κοινωνία προσπαθούν για τα υλικά αγαθά σε υπερβολικό βαθμό πολλές φορές και αφήνουν τελείως  τα δικά τους συναισθήματα και τις πραγματικές τους  επιθυμίες.

Για κάποιον από εμάς ευτυχία είναι να είναι καλά αυτός και οι δικοί του άνθρωποι και για κάποιον άλλον η αγορά ενός ενδύματος γνωστής μάρκας. Η αναζήτηση της ευτυχίας διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με την ηλικία του, την φάση της ζωής στην οποία βρίσκεται αλλά και τις αξίες που έχει. Για να νοιώσει κάποιος την ολοκλήρωση των συναισθημάτων της ευτυχίας θα πρέπει να έχει νοιώσει το άλλο άκρο των συναισθημάτων της δυστυχίας. Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει μια δύσκολη κατάσταση στη ζωή τους έχουν στερηθεί  ακόμη και από τα βασικά για την επιβίωση τους υλικά αγαθά είτε έχουν περάσει από μια σοβαρή ασθένεια και έχουν γίνει καλά εκτιμούν περισσότερο απλές καθημερινές χαρές που τους δίνουν ευτυχία.

Χωρίς αυτό να σημαίνει πως αυτό είναι κανόνας υπάρχουν και οι άνθρωποι που   έχουν κάνει εσωτερική αναζήτηση των επιθυμιών και αναγκών τους. Η ευτυχία δεν είναι κάτι που διαρκεί αλλά έρχεται και ξαναέρχεται, εξάλλου σε κάθε στιγμή της ζωής μας έχουμε διαφορετικούς στόχους και ανάγκες. Δεν είναι απαραίτητο   ο άνθρωπος να ψάχνει αξιώματα, δόξα και χρήμα πιστεύοντας πως έτσι μόνο θα οδηγηθεί στο μονοπάτι της ευτυχίας. Όλα αυτά βοηθούν αλλά δεν είναι μόνο αυτά  που οδηγούν στην ευτυχία. Υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν όλα αυτά και όμως δεν είναι ευτυχισμένοι.

Καταλήγουμε λοιπόν πως ευτυχία  είναι η πληρότητα της ψυχής η ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών και συναισθημάτων. Εσωτερική αναζήτηση και προσπάθεια χρειάζεται  και το χαμόγελο δεν θα βγαίνει από τα χείλη αλλά από τα βάθη της ψυχής.

About Author