“Από την Αφρική με αγάπη – Ελληνοαιθιοπικά”

“Από την Αφρική με αγάπη – Ελληνοαιθιοπικά”

Ντοκιμαντέρ της Χριστίνας Βάζου για ανθρώπους με δύο πατρίδες

 

  • Μια Ελληνική κοινότητα στην Αιθοπία.
  • Ελληνοαιθίοπες που αναζητούν την Ελληνική τους ταυτότητα.
  • Η ανάγκη τους να ταυτιστούν με δυο πατρίδες.
  • “Που ανήκω;” ένας πόνος και μια εκκρεμότητα που τους συνοδεύει.
  • Και μια πατρίδα που κλείνει ουσιαστικά τα μάτια της.

 «Το 1997 έκανα ένα φωτογραφικό ρεπορτάζ για την Ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα και ήρθα σε επαφή με τους Ελληνοαιθίοπες,  μια μικρή ομάδα (πάνω από 300 άτομα) που βιώνουν μια ιδιαίτερη κατάσταση. Πιστεύω ότι το γεγονός ότι είμαι Ελληνογερμανίδα και ότι έχω ζήσει ως παιδί στο Κογκό, έπαιξε ρόλο για το ενδιαφέρον που μου κίνησε η ιδιαιτερότητα της ζωής τους. Μετά από 20 χρόνια αποφάσισα να καταγράψω με το φακό μου και να φέρω στο φως σημαντικές πλευρές των βιωμάτων τους. Στόχος μου είναι να αναδείξω τα θέματα που αντιμετωπίζουν κουβαλώντας στις βαλίτσες τους βιώματα από δύο πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους πολιτισμούς.  Πολλοί  Έλληνες μετανάστες που έφτασαν στην Αιθιοπία από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα δημιούργησαν οικογένεια με Αιθιοπίδες γυναίκες. Μην έχοντας την απαραίτητη πληροφόρηση ένα μεγάλο ποσοστό των πατεράδων, ενώ αναγνώρισε τα παιδιά, δεν μερίμνησε να τα δηλώσει στην Ελληνική πρεσβεία και να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να αποκτήσουν την Ελληνική ιθαγένεια. Οι απόγονοί τους αισθάνονται έντονα την Ελληνική τους καταγωγή, φοιτούν στο Ελληνικό Κοινοτικό Σχολείο, πηγαίνουν στην Ελληνική εκκλησία,  τραγουδάνε Ελληνικά τραγούδια, ντύνονται τσολιάδες στις εθνικές γιορτές. Πρόκειται για ανθρώπους με Ελληνικές ρίζες, που ενώ μιλάνε Ελληνικά και λαμβάνουν Ελληνική παιδεία, όταν έρχονται στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται  συχνά ως αλλοδαποί. Και από την άλλη, η Ελληνική πολιτεία τους δυσκολεύει ή  αδιαφορεί να τους παράσχει την Ελληνική υπηκοότητα, λέγοντας ότι το λάθος είναι των Ελλήνων προγόνων που αδιαφόρησε. Με αυτόν τον τρόπο κλείνει σε μία μικρή μερίδα ανθρώπων το δρόμο για μια καλύτερη ζωή και διώχνει από την αγκαλιά της εκείνους, που αγαπάνε βαθιά την Ελλάδα.

Χριστίνα Βάζου:

Γεννήθηκε στη Γερμανία. Είναι φωτογράφος με εξειδίκευση στο ρεπορτάζ και τη φωτογραφία ντοκουμέντο.

Απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Μετά από μία εκπαίδευση στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στη Γερμανία (1987-1990) φοίτησε στη Σχολή Φωτογραφίας και Βίντεο Focus στην Αθήνα (1991-1994) και το 2011-2012 έκανε ένα μεταπτυχιακό στο LCC του Λονδίνου με αντικείμενο «φωτορεπορτάζ και φωτογραφία ντοκουμέντο» λαμβάνοντας διάκριση για τη μεταπτυχιακή εργασία της με τίτλο «Πίσω απο την σκηνή της Ελληνικής κρίσης». Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», τη «Συσπείρωση για τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση» και το «Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής» του Αρεταίειου Νοσοκομείου.

Φωτογραφίες της έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα, Γερμανία, Αγγλία, Ιρλανδία, Γεωργία, Λιθουανία.

Από τη “Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997” έχει εκδοθεί το λεύκωμα “Ο Ελληνισμός της Διασποράς” και από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Τρίπολης το λεύκωμα “Η πορεία και η Ζωή” (2005).

Δείτε το Trailer εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=PbheaHYVsco

Σκηνοθεσία, φωτογραφία, βίντεο, ηχοληψία: Χριστίνα Βάζου                          Διάρκεια: 47 λεπτά
Μοντάζ, διαμόρφωση ήχου, μιξάζ, υποτιτλισμός: Αναστασία Φραγκούλη
Επίστημονική επιμέλεια:  Αθηνά Φραγκούλη
Χρωματική επεξεργασία: Γρηγόρης Αρβανίτης                DCP mastering:  Stefilm
Διακίνηση: ΚΟΙΝΣΕΠ Έκφραση, alexpapailiou@yahoo.com
Χορηγοί:  Αλεξάνδρα Μαμαλίγκα-Προκοπίου, Ρίτα Γεωργίου, Ελευθέριος-Ιωάννης Μαργιώλος

Ιστοσελίδα: www.christinavazou.com / blog: www.christinavazou.wordpress.com / e-mail: klick@christinavazou.com
Facebook: https://www.facebook.com/Greekethiopics/ κινητό: 6973 38 44 46

Προβολές:
Δευτέρα 5 Μαρτίου
ώρα 20:30, Αίθουσα Φρίντα Λιάππα, Αποθήκη Δ, Λιμάνι
Τρίτη 6 Μαρτίου, ώρα 20:00, Αίθουσα Χρήστος Τσακίρης, Δήμος Παύλου Μελά

website:  http://www.christinavazou.com
blog:       http://christinavazou.wordpress.com
mobil:     (0030) 6973384446