Τα δυο άκρα. 

Τα δυο άκρα

Της Αθηνάς Σκιαδοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ειδική Art Therapist παιδιών & εφήβων
Ατομική και ομαδική υποστήριξη, Ψυχοθεραπεία.
Τερτσέτη 21(2ος όροφος δίπλα στα Hontos center)
Τηλ. 0030 6987240872, e-mail : skiadopolou@trigono.info
skype  Αθηνά Σκιαδοπούλου

Στην εποχή που ζούμε οι άνθρωποι ζουν την δική τους αλήθεια ο καθένας με  τον δικό του τρόπο. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι τα ξέρουν όλα και παρουσιάζουν τον εαυτό τους σαν παντογνώστη, σε κάθε συζήτηση σε κάθε στιγμή. Υπάρχουν και οι άνθρωποι που οι συνθήκες της ζωής τους και οι άνθρωποι που τους μεγάλωσαν τους έχουν κάνει να πιστεύουν πως τίποτα δεν γνωρίζουν και αμφιβάλουν για αυτά που ξέρουν αν είναι σωστά για αυτό δεν τολμούν να τα εκφράσουν. Εδώ συναντάμε δύο ακραίες περιπτώσεις ανθρώπων και συμπεριφορών. Αυτοί που νομίζουν πως γνωρίζουν και αυτά που γνωρίζουν είναι το σωστά θεωρούν πως είναι στο  δρόμο της λογικής και όχι της παράνοιας, αν και η παράνοια με τη λογική μπορεί να είναι τα δύο άκρα αλλά μέσα σε λίγα λεπτά το ένα μπορείνα  αγγίξει το άλλο.

Η δική μας σωστή σκέψη και συμπεριφορά μπορεί να απέχει πολύ από την σωστή σκέψη και λογική κάποιου άλλου. Το επιθυμητό είναι η λογική να έρχεται σε ισορροπία με το συναίσθημα και ανάλογα με την χρονική στιγμή και τι φάση που  περνάει ο κάθε άνθρωπος. Κάποιες περιπτώσεις φαίνονται ίδιες αλλά κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και  χρειάζεται προσπάθεια να δει το δικό του εγώ που έχει δομήσει μέσα από πεποιθήσεις που οι άλλοι του έδωσαν και άλλες που ο ίδιος δημιούργησε. Το καλό ή το κακό δεν θα πρέπει να υπάρχει μέσα μας σαν μια λίστα που κάποιοι άλλοι έχουν φτιάξει και εμείς θα ακολουθούμε.

Υπάρχουν οι γραπτοί νόμοι που εφόσον ζούμε σε μια δομημένη κοινωνία για να  διασφαλίσουν την σωματική ακεραιότητα και την ομαλή καθημερινότητα των ανθρώπων. Υπάρχουν όμως και τα δικά μας πραγματικά θέλω τα οποία θα πρέπει να ψάξουμε πολύ βαθειά μέσα μας για να βρούμε. Να αγωνιστούμε για αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε και να αφήσουμε τα άλλα που οι άλλοι μας έχουν κάνει να πιστέψουμε ότι τα έχουμε ανάγκη. Είναι πολύ όμορφο κάποιος να παλεύει να αγωνίζεται για κάτι που ξέρει πραγματικά πως θα τον οδηγήσει στο δρόμο της ευτυχίας και να αφήσει στην άκρη του δρόμου όλα αυτά που κάποιοι άλλοι του είχαν φορτώσει. Προσωπική αναζήτηση του εαυτού χωρίς πεποιθήσεις που φτάνουν τα άκρα με  σεβασμό προς τον συνάνθρωπο και στις όποιες ιδιαιτερότητες του. Ο δρόμος της λογικής και της ισορροπίας θα ανοίξει μπροστά μας και εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να απολαύσουμε την διαδρομή !!!!!!

About Author