Εργασία και ψυχολογία

Εργασία και ψυχολογία

Της Αθηνάς Σκιαδοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ειδική Art Therapist παιδιών & εφήβων
Ατομική και ομαδική υποστήριξη, Ψυχοθεραπεία.
Τερτσέτη 21(2ος όροφος δίπλα στα Hontos center)
Τηλ. 0030 6987240872, e-mail : skiadopolou@trigono.info
skype  Αθηνά Σκιαδοπούλου

Ο  άνθρωπος επιλέγει μια δουλειά η αναγκάζεται να κάνει για να μπορέσει να επιβιώσει. Στην ηλικία των δεκαοχτώ τα παιδιά  έρχονται  αντιμέτωποι με μια απόφαση ζωής, και πρέπει να επιλέξουν το επάγγελμα που θα σπουδάσουν. Για κάποιους ανθρώπους η επιλογή είναι η επιθυμητή για κάποιους άλλους  όχι  αλλά  η ζωή και η οικογένεια τους αναγκάζει να πάρουν. Όπως και να έχει όμως στα 18 ξεκινάει η ζωή, μια επιλογή που έγινε μπορεί να αλλάξει. Σημαντικό είναι για να μπορεί να αποδώσει κάποιος στις σπουδές αλλά  και στην δουλειά του να του αρέσει αυτό που έχει επιλέξει. Υπάρχουν φορές που η δουλειά γίνεται με σκοπό την επιβίωση, αυτό όμως μπορεί να αλλάξει και να έρθει το επιθυμητό  το μόνο που χρειάζεται είναι ψυχική και σωματική υγεία  και όλα μπορούν να  αλλάξουν προς το καλύτερο με καλή διάθεση και προσπάθεια.

Ο Άνθρωπος που κάνει μια δουλειά κατ ανάγκη σίγουρα δεν είναι το καλύτερο γι’ αυτόν όμως αν το μόνο που κάνει είναι να παραπονιέται  προσθέτει ένα ακόμη πρόβλημα σε αυτά που είδη έχει. Υπάρχουν κάποιες εργασίες που χρειάζονται να ταυτιστείς μαζί τους να γίνεις ένα με την δουλειά για να υπάρχει ισορροπία και καλό αποτέλεσμα, συνήθως οι δουλειές αυτές έχουν να κάνουν με την τέχνη και την δημιουργία. Υπάρχουν όμως και δουλειές που θεωρούνται για κάποιους κατώτερες για το κοινωνικό σύνολο, σκεφτείτε όμως δεν υπάρχουν κατώτερες δουλειές ούτε κατώτεροι άνθρωποι. Η δουλειά όποια και αν είναι, είναι αποδεκτή χωρίς ταμπέλες και άσχημα σχόλια αρκεί να μην βλάπτει τον ίδιο και τους άλλους. Κάθε δουλειά έχει τα δικά της υπέρ και κατά, αρκεί εσείς να μπορείτε να τα αποδεχτείτε και να μην σας επηρεάζει η γνώμη των άλλων.

Η ζωή δεν είναι μόνο η δουλειά είναι οι οικογένεια οι φίλοι τα χόμπι, μέσα από αυτά μπορείτε να πάρετε χαρά και δύναμη. Η δουλειά είναι κάποιες ώρες από την ημέρα η την νύχτα, τις υπόλοιπες μπορείτε να την αξιοποιήσετε με τον καλύτερο για εσάς τρόπο. Βασικό και ειδικά στις μέρες μας είναι να υπάρχει δουλειά, το τι δουλειά έχει να κάνει με την δεδομένη στιγμή τις γνώσεις αλλά και την ζήτηση, το σημαντικότερο για κάποιον που δεν είναι ευχαριστημένος  με την εργασία του είναι να γνωρίζει  τι τον ενοχλεί και τι θα ήθελε να αλλάξει τότε θα έχει κάνει το πρώτο βήμα για να φτάσει σε αυτό που επιθυμεί, να ξεπεράσει τα εμπόδια να βάλει στόχους να μην βιάζεται και  η θέληση και η προσπάθεια θα τον φέρνει κάθε μέρα πιο κοντά με την επιθυμία.

About Author