6 Μαρτίου: Πανελλήνια ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας

6 Μαρτίου: Πανελλήνια ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας

Με αφορμή την Πανελλήνια ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας Ημαθίας σε συνεργασία με την Γ’ τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου της περιοχής, πραγματοποίησαν σχετική εκδήλωση την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018.

Οι μαθητές με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους, παρακολούθησαν την ταινία μικρού μήκους «Τα μπλε γυαλιά» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κουφονίκου. Το θέμα της ταινίας βασίστηκε στην ιστορία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Στη φωλιά του Νίκου» από το συλλογική βιβλίο «Μίλα μη φοβάσαι», εκδόσεις Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.

Ακολούθησε συζήτηση, την οποία συντόνισαν η Μαίρη Κρητικού, υπεύθυνη οργάνωσης βιωματικών/εικαστικών εργαστηρίων σε σχολεία του Απόδημου Ελληνισμού και η Πάττυ Παπαδήμου, εκπαιδευτικός και εκ των συντελεστών της ταινίας.

Οι μαθητές σχολίασαν τους ήρωες της ταινίας, εξέφρασαν την απόλυτη αντίθεσή τους σε θέματα βίας και ρατσισμού, πρότειναν να γίνονται συζητήσεις μεταξύ μαθητών-εκπαιδευτικών-γονιών, να μην φοβούνται να ενημερώνουν τους μεγαλύτερους, αν πέσει κάτι στην αντίληψή τους, τα μεγαλύτερα παιδιά να «φροντίζουν» και να έχουν στην έννοια τους τα μικρότερα ή τα παιδιά που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα και βέβαια να ενισχύουν τη φιλία μεταξύ τους, ώστε να είναι ενωμένοι και πιο δυνατοί!

Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες και μέσα από την ζωγραφική, αυτή τη φορά, «φώναξαν» ΟΧΙ στην ενδοσχολική βία.

Και μερικά από τα μηνύματα που συνόδευαν τις εικόνες τους:

«Μην τα παρατάς»,
«Μην κάνεις αυτό που δεν θα ήθελες να σου κάνουν»,
«Όχι στην Βία», «Δεν χτυπάμε»,
«Να μιλάς γι’ αυτά που νιώθεις».

Η θετική στάση των παιδιών, μας γέμισε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο!

Για την δημιουργία της ταινίας «Τα μπλε γυαλιά» συνεργάστηκαν:
ο σκηνοθέτης: Γιάννης Κουφονίκος,
οι εκπαιδευτικοί: Πάτυ Παπαδήμου και Χρυσούλα Φανάρα.

Συμμετείχαν οι μαθητές των δυο τμημάτων της Β’ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, όπου και πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας το 2009.
Η ταινία έχει παιχτεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους.

Αξίζει μια αναφορά στην ακάματη κα Βέτα Ποράβου, υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αλεξάνδρειας και την φιλοξενία της.