Πάσχα, γιορτή της χριστιανοσύνης της συγχώρεσης και της λύτρωσης.

Πάσχα, γιορτή της χριστιανοσύνης της συγχώρεσης και της λύτρωσης.

Της Αθηνάς Σκιαδοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ειδική Art Therapist παιδιών & εφήβων
Ατομική και ομαδική υποστήριξη, Ψυχοθεραπεία.
Τερτσέτη 21(2ος όροφος δίπλα στα Hontos center)
Τηλ. 0030 6987240872, e-mail : skiadopolou@trigono.info
skype  Αθηνά Σκιαδοπούλου

Το Πάσχα είναι μια κινητή γιορτή και η λέξη προέρχεται από την εβραϊκή λέξη pesah που σημαίνει διάβαση. Το πέρασμα από την σταύρωση στην Ανάσταση. Το Πάσχα είναι μια οικογενειακή γιορτή όπου οι άνθρωποι προσπαθούν να βρεθούν στην πατρική οικογένεια ή σε ανθρώπους που θεωρούν οικογένεια τους. Οι μεγαλύτεροι φροντίζουν να περνάνε τις παραδόσεις και τα έθιμα στους νεότερους. Η ύπαρξη οικογενειακών παραδόσεων είναι σημαντική για την ψυχολογική συνέχεια  μιας οικογένειας και για την σύνδεση των γενεών της.

Οι Έλληνες όπου και αν βρίσκονται αναβιώνουν τα έθιμα και τις παραδόσεις. Το βάψιμο των κόκκινων αυγών, η αποκαθήλωση από το σταυρό και την ταφή του Χριστού,  ο στολισμός του Επιτάφιου, το μαγείρεμα της μαγειρίτσας, το Άγιο φώς με το οποίο ανάβουν τις λαμπάδες τους οι χριστιανοί ψέλνοντας το Xριστός Aνέστη και δίνοντας το φιλί της Αγάπης, είναι κάποια από τα πολλά και ωραία έθιμα.

Η μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα  που μετάνιωσε ειλικρινά  και απελευθερώθηκε από την αμαρτία. Ο Ιούδας από την άλλη αιχμαλωτίστηκε από τη φιλαργυρία του αποχωρίστηκε από το θεό και κυνηγημένος από τις τύψεις του αυτοκτόνησε. Το να συγχωρέσεις κάποιον χρειάζεται κατανόηση και μεγαλοψυχία. Η συγχώρεση μειώνει το θυμό την κατάθλιψη και το άγχος. Όταν συγχωρώ, συγχωρώ και για μένα δεν αφήνω αυτό που με πλήγωσε να βαραίνει τις  σκέψεις και την καρδιά μου, χρειάζεται να έρθει η απελευθέρωση  μέσα από τον πόνο.

Το να συγχωρέσεις κάποιον δεν σημαίνει πως πρέπει να τον βάλεις πάλι στη ζωή σου. Η συγχώρεση έχει να κάνει και με τη δική μας ψυχική υγεία. Το Πάσχα μας φέρνει το μήνυμα της αγάπης της πίστης της και της ελπίδας. Ακόμα και αυτοί που δεν πηγαίνουν συχνά  στην εκκλησία, νιώθουν την ανάγκη την μεγάλη εβδομάδα να ανάψουν ένα κεράκι. Ίσως τα πάθη του Χριστού για κάποιους από εμάς να μας θυμίζουν τις δικές μας δυσκολίες και τη θέληση της δικής μας ψυχής για την Ανάσταση.

Το μήνυμα της Ανάστασης έρχεται να μας θυμίσει  κάτι με πολύ επίκαιρο τρόπο ότι παρ όλες τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες μπορούμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας στο βαθμό που επιθυμούμε εμείς οι ίδιοι αρκεί να το θέλουμε πραγματικά. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται χρόνος, κόπος και ανάληψη των ευθυνών μας. Τότε μόνο μπορούμε να αγαπήσουμε να πιστέψουμε και να ονειρευτούμε αληθινά.

About Author