Η σημασία του ανθρώπινου παράγοντα

Η σημασία του ανθρώπινου παράγοντα

Η σημασία του ανθρώπινου παράγοντα στην προσπάθεια των κοινωνιών του δυτικού κόσμου να φέρουν ευμάρεια και να παράγουνε πολιτισμό είναι γνωστή και καταγράφεται στη χώρα με τη φυγή άξιων και ικανών ανθρώπων κυρίως νέων σε ηλικία.

Ένα μη παραγωγικό προσωπικό για παράδειγμα δεν μπορεί παρά να δημιουργεί προβλήματα τόσο στην επιχείρηση όπου εργάζεται όσο και στην κοινωνία. Η τεχνολογία την οποία εισάγουμε σήμερα ολοένα και ακριβότερα δεν στηρίχθηκε σε αφηρημένα ιδεολογήματα, ούτε στην ήσσονα προσπάθεια αλλά στην γνώση, την έρευνα και την αξιοκρατία.

Η ελπίδα και ένα πολύ θετικό σημάδι είναι ότι όλο και περισσότεροι συζητούν περί της ανάγκης μία πνευματικής αφύπνισης. Η πνευματική αφύπνιση όμως δεν θα προέλθει από μόνη της ή από τα ξένα δάνεια που ως λογικό θα συνοδεύονται από συμβάσεις-μνημόνια, θα προέλθει από ανθρώπους που πρωτίστως έχουν αντιληφθεί ότι η ιστορία δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται με σχεδόν ίδιο τρόπο και πάντα προς τέρψιν των ιδίων συμφερόντων τα οποία βρίσκονται σε σύγκρουση με το κοινό καλό. Χωρίς το κοινό καλό να υπάρχει ως συνιστώσα σε κάθε ατομικό καλό, ούτε κράτος δικαίου μπορεί να υπάρξει, ούτε και πολιτισμένο να λέγεται.

Δεν υπάρχει πολιτιστική ιδιαιτερότητα αν δεν υπάρχει ιδιαιτερότητα στον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς έγραφε ο Χουιζίνγκα. Πολιτισμός λοιπόν δεν είναι οι χοροί και τα πανηγύρια ή τουλάχιστον μόνον αυτά, πολιτισμός είναι τα πάρκα, οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, οι πλατείες, τα θέατρα, ότι τέλος πάντων έχει να κάνει με μία καλύτερη καθημερινότητα.

Μία κοινωνία η οποία πνίγεται στους φόρους, τις λακκούβες και την αναξιοκρατία η οποία ξεπουλήθηκε από ομάδες (λόγω ανυπαρξίας τάξεων) και του διανοητικού κατεβάσματος, δεν μπορεί να λέγεται πολιτισμένη αλλά ζουγκλοειδή. Αν δεν προσέξουμε αυτήν την Ελλάδα θα την τελειώσει η ιστορία της και ως εκ τούτου θα είμαστε υπεύθυνοι αν δεν ανατρέψουμε τις παθογένειες και αν την εθνική μας περηφάνια την γιορτάζουμε δύο φορές το χρόνο αλλά πολύ διαφορετικά κάθε μέρα. Όσοι μιλάνε για φιλοπατρία και εθνική κυριαρχία χωρίς να αναφέρουν καν την ανάγκη να μείνουν και να υποστηριχθούν οι άξιοι και ικανοί απλώς περιχαρακώνουν τους πολίτες σε μία ουτοπία και στρώνουν το χαλί της χώρας για την πύλη του Άδη. Τα προβλήματα της καθημερινότητας θα αυξάνονται και θα διογκώνονται ως αποτέλεσμα μίας ιστορικής λήθης η οποία συνυπάρχει με έναν μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο τρόπο με την ιστορική μνήμη αρκούντως επιλεκτική έτσι ώστε ο εγγράμματος να θεωρείται από κάποιος ως προδότης και ο δήθεν εθνικοφρόνων ως φιλόπατρις και γνήσιος απόγονος ενός πολιτισμού ο οποίος όμως είναι παγκόσμιος και όχι ιδιωτικός.

Φτάνει ο λαϊκισμός του σήμερα, του χθες και απεύχομαι και του μέλλοντος.

About Author