Ολοένα και περισσότεροι πολίτες δεν θέλουν να περιχαρακώνονται σε αφηρημένα ιδεολογήματα επιζητώντας μία Ελλάδα ευημερούσα.

Ολοένα και περισσότεροι πολίτες δεν θέλουν να περιχαρακώνονται σε αφηρημένα ιδεολογήματα επιζητώντας μία Ελλάδα ευημερούσα.

 Η Ελλάς ποτέ δεν πεθαίνει ως πολιτισμική έννοια και αυτό είναι απολύτως σίγουρο, ως κράτος όμως θέλει πολλή δουλειά για να γίνει κράτος δικαίου με υποδομές, ανάπτυξη και ευημερία για τους περισσότερους. Στην γειτονική Τουρκία το ΑΕΠ ξέφυγε πολύ προς τα πάνω τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τη δική μας στασιμότητα (ας το βαφτίσουμε επιεικώς στασιμότητα) και έτσι η γείτονα χώρα έγινε μεγάλη αγορά όπερ και μπορεί στους μεγάλους να εγείρονται περισσότερες ανησυχίες απ’ ότι αν εμείς είχαμε ξεκινήσει να ξανά πνιγόμαστε στην σκοτεινή ιστορία μίας παρηκμασμένης αυτοκρατορίας όπως η Οθωμανική και επειδή οι δικές μας σημερινές παθογένειες δείχνουνε ότι ποτέ δεν ξεφύγαμε απόλυτα από το παρελθόν μας  και στραβά αρμενίζουμε ακόμη δύσκολα  θα αποκτήσουμε την ισχύ την οποία θα έπρεπε να έχουμε στην γεωπολιτική σκακιέρα για να αισθανόμαστε απολύτως ασφαλείς.

Αν δεν υπάρχει μία σταθερή εσωτερική πολιτική που να προάγει το κράτος δικαίου και την ιδιωτική πρωτοβουλία, ποιος θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα; Βρισκόμαστε σε μία εξόχως σημαντική γεωπολιτική θέση , βρεχόμαστε από θάλασσα και από την άλλη όλα τα λιμάνια εκτός αυτού του Πειραιά, κυρίως της Βορείου Ελλάδος  θα έλεγε κανείς ότι ούτε καν υπο-λειτουργούν.

Δυστυχώς χρειάζονται πολλά να αλλάξουν και σύντομα μάλιστα, από την άλλη κάποιοι επιμένουν να χρησιμοποιούν  ως δικαιολογίες ορισμένα ιδεολογήματα για να μην αλλάξουν. Η έλλειψη ιστορικής ειλικρίνειας έχει φέρει αυτή την πανέμορφη χώρα σε αυτήν την τραγελαφική κατάσταση.

Ας δούμε παρακάτω κάποια ερωτήματα τα οποία απασχολούν κάποιους πολίτες οι οποίοι θέλουν και επιζητούν άμεσα λύσεις και εξηγήσεις.

-Πολλές βιομηχανίες, μάλλον οι περισσότερες δεν είναι εντάσεως εργασίας, στην Ελλάδα δε, το εργατικό κόστος δεν είναι και ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με άλλα κράτη της Ε.Ε οπότε δεν αποτελεί τροχοπέδη. Γιατί κάποιοι το προβάλλουν ως τη βασικότερη δικαιολογία για την επιθυμία ξένων βιομηχανιών να επενδύσουν στην Τουρκία και τα υπόλοιπα Βαλκάνια;

-Η Ελλάδα βρέχεται απο θάλασσα και έχει μία εξέχουσα θέση στη Μεσόγειο. Γίνανε τόσα χρόνια οι κατάλληλες υποδομές για να αναδείξουν περισσότερο αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας;

-Η Ελλάδα όμως χάνει εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο φεύγει σε άλλα κράτη τα οποία στηρίζουν επί το πλείστον τη ανάπτυξη τους στην αξιοκρατία και τον ανθρώπινο παράγοντα. Σκεφτήκατε ποτέ πώς αναπτύσσεται η τεχνολογία την οποία τόσο ακριβά εισάγουμε; Σίγουρα όχι μέσω πελατειακών σχέσεων και συντεχνιών.

-Η Ελλάδα πνίγεται ακόμη στην πολυνομία. Γιατί άραγε;

-Την Ελλάδα την σέρνει η ιστορίας της. Πώς φθάσαμε ακόμη μία φορά να τείνουμε το χέρι του ζητιάνου στους Ευρωπαίους;

-Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι για τους ξένους πριν απο κάθε τι, η Ελλάδα είναι μια πολιτιστική παγκόσμια έννοια και λιγότερο μία γεωγραφική περιοχή όπως διαμορφώθηκε με τις συνθήκες μετά τους πολέμους, κυρίως με τη συνθήκη της Λωζάννης. Κρατήστε αυτό θα μας χρειαστεί στο μέλλον ίσως αν δεν αλλάξουν πολλά πράγματα στην όμορφη χώρα στην οποία γεννηθήκαμε.

 Τί σημαίνουν για κάποιον που θα ανατρέξει στην σχετικά πρόσφατή ιστορία μας εκείνοι οι τρομεροί εμφύλιοι πόλεμοι κατά την διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης και μετέπειτα αυτής;

-Γιατί η Βόρεια Ελλάδα, όπου υφίστανται οι μεγαλύτεροι εξωτερικοί κίνδυνοι, μένει στο θάλαμο της υπανάπτυξης και το δημογραφικό πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές πλησίον των συνόρων διογκώνεται;

-Γιατί στην Ελλάδα γίνονται απεργίες για αύξηση μισθών ενώ ποτέ δεν αναφέρονται αιτήματα ο μισθός να συνδεθεί άμεσα με την παραγωγικότητα και την απόδοση του κάθε εργαζόμενου;

-Γιατί τα σημερινά δημοκρατικά κόμματα στην Ελλάδα συνεχίζουν να κουβαλάνε κάποια αρνητικά στοιχεία των τριών πρώτων κομμάτων του Ελληνικού κράτους;

-Η Ελλάδα είναι μία μικρή εσωτερική αγορά αλλά με τις κατάλληλες υποδομές οι οποίες δεν γίνανε (ποιός αναρωτήθηκε τί έγινε το σχέδιο Marshall, τα πακέτα Ντελόρ, οι επιδοτήσεις κ.α) θα μπορούσε να εξυπηρετεί καλύτερα την ευρύτερη αγορά της Βαλκανικής και η Βόρεια Ελλάδα να μην είχε τα σοβαρά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα. Που τελικά πήγανε τόσα λεφτά;

-Η Ελλάδα έχει υψηλή φορολογία και υψηλή φοροδιαφυγή (με την κατάλληλη χρήση της τεχνολογίας και με θέληση μπορούν και τα δύο να πάρουν την κατιούσα. Γιατί άραγε η μηχανογράφηση δεν γίνεται πιο αποδοτική;)

-Γιατί οι έλληνες πολίτες καταντούν κάποιες φορές να γίνονται “γελοία” δικομανείς  και κάποιοι άλλοι αν έχουν τα ψυχικά αποθέματα τρέχουν από γραφείο σε γραφείο και από τη μία δικαστική αίθουσα στην άλλη για να βρούνε το δίκιο τους  ακόμη και απέναντι στο ίδιο το κράτος το οποίο θα έπρεπε να τους προστατέψει χωρίς να τους ταλαιπωρήσει; Πώς δημιουργείται μία τέτοια κατάσταση και γιατί;

-Γιατί ενώ πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας και διόδια, ορισμένοι δρόμοι μοιάζουν με βομβαρδισμένα τοπία; (είναι τελικά οι φόροι που πληρώνουμε ανταποδοτικοί ή καλύπτουν επιφανειακά άλλες τρύπες που κάθε φορά γίνονται μεγαλύτερες άρα χρειάζονται ολοένα και μεγαλύτερους φόρους για να ξανά κλείσουν;)

-Πόσες απο τις παθογένειες μπορούν να καταπολεμηθούν με τη σημερινή δομή του Ελληνικού κράτους;

Ένα είναι σίγουρο ότι χωρίς εξαγωγές, οι οποίες σημειωτέον θα πρέπει να ξεπερνούν τις εισαγωγές, αυτάρκεις δεν πρόκειται να γίνουμε εύκολα. Με τα περισσότερα από τα πάνω ερωτήματα να μένουν αναπάντητα και χωρίς λύσεις σίγουρα οι εξαγωγές θα μένουν στην καλύτερη στάσιμες. Αν σύντομα δε, χρειαστούμε νέα βοήθεια ,πιθανώς τα ανταλλάγματα να είναι αρκετά επώδυνα, όχι μόνο για την εθνική μας περηφάνια αλλά περισσότερο για την καθημερινότητα μας.

Θα τονίσω για ακόμη μία φορά ότι ένα κράτος ευημερίας, για το οποίο όλοι νοιάζονται και κόπτονται στα λόγια, δεν χτίζεται εν μία νυκτί και ούτε από επαναστάσεις που έχουν αφηρημένα και εν τέλει ιδιοτελή κίνητρα. Ένα κράτος ευημερίας προϋποθέτει ο κάθε πολίτης να καταλάβει ότι το κοινό καλό είναι μία συνιστώσα του πρέπει να υπάρχει σε κάθε ατομικό και επιτρέψτε μου να δηλώσω ότι αυτό δεν είναι σκοπός όσων πορεύονται στη ζωή τους με μοναδικό προσόν την κομματική τους ταυτότητα.

About Author