Ένα δημιουργικό διήμερο στο ελληνικό σχολείο στην Τούλτσεα, Ρουμανία 

Ένα δημιουργικό διήμερο στο ελληνικό σχολείο στην Τούλτσεα, Ρουμανία 

Η Τούλτσεα ή Τούλτσα είναι πόλη/ λιμάνι στη νοτιοανατολική Ρουμανία. Είναι κτισμένη στη δεξιά πλευρά του Δούναβη εκεί που αρχίζει το Δέλτα του.  Η πόλη ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ., από Έλληνες αποίκους με το όνομα Αιγισσός.

Η ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας Τούλτσεας αρχίζει με την ίδρυσή της το 1835. Στην πορεία καταργήθηκε από το καθεστώς της εποχής το 1947. Το 1990 επανιδρύθηκε ως κοινότητα, μέλος  της  Ελληνικής Ένωσης της Ρουμανίας (UER). Το 2000 διεκδίκησε και κέρδισε το κτίριο που της ανήκε από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της. Τα έργα εκσυγχρονισμού του δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκαν έως σήμερα λόγω μη χρηματοδότησης, αφού εντάχθηκε στην κατηγορία «Διάφορα» από την Ελληνική Ένωση Ρουμανίας.

Τον Μάρτιο του 2007 μετά το συνέδριο της ΕΕΡ συγκλήθηκε η Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας Τούλτσεα στην οποία ψηφίστηκε ομόφωνα το νέο Καταστατικό και η νέα ονομασία της Κοινότητας, ως Ελληνική Κοινότητα του Δήμου Τούλτσεα. Ακόμη εγκρίθηκε η αποχώρηση από την  Ελληνική Ένωση Ρουμανίας.

Τον Ιούνιο του 2007, η Ελληνική Κοινότητα Τούλτσεα απέκτησε την ιδιότητα του Μοναδικού Συνεχιστή  της  Ιστορικής Ελληνικής Κοινότητας της Τούλτσεα.

Στο σχολείο, το οποίο λειτουργεί στο κτίριο της Κοινότητας, γίνονται μαθήματα μητρικής γλώσσας από εκπαιδευτικούς του Υπουργείου Παιδείας. Διδάσκουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας, καθώς και  μαθήματα ιστορίας. Παράλληλα, μαθαίνουν έθιμα και χορούς, προωθώντας έτσι το ελληνικό πνεύμα. Όλα είναι δωρεάν, συμπεριλαμβανομένων των σχολικών βιβλίων. Ο αριθμός των μαθητών κυμαίνεται από 30 έως 40, ανάλογα με τις μετακινήσεις των οικογενειών τους.

Η Πρόεδρος της Κοινότητας κα Αικατερίνη Σταθοπούλου με την συνεργασία της δασκάλας κας Γεωργίας Νταβαρίνου θέλοντας να προωθήσει την Φιλαναγνωσία και την επαφή των μαθητών με την ελληνική παιδική λογοτεχνία κάλεσε την Μαίρη Κρητικού, οργανώτρια βιωματικών εργαστηρίων σε σχολεία του απόδημου ελληνισμού και την Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου, συγγραφέα – εικονογράφο, να επισκεφτούν το σχολείο και να πραγματοποιήσουν εικαστικά εργαστήρια με τους μαθητές.

Με αφορμή τα δυο  λογοτεχνικά βιβλία, της συγγραφέως,  «Πούλια και Αυγερινός» και  «Ο παράξενος ταξιδιώτης» τα παιδιά άκουσαν τις ιστορίες και συμμετείχαν στην εικαστική αποτύπωσή τους.  Με τον τρόπο αυτό, άφησαν την φαντασία τους να εκφραστεί με σχήματα και χρώματα. Μαζί με τα παιδιά πήραν μέρος και κάποιοι από τους γονείς. Το αποτέλεσμα άφησε τους πάντες ικανοποιημένους και τα έργα κοσμούν ήδη τους χώρους της Κοινότητας/σχολείου.

Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν σε έναν εξαιρετικό χώρο του Μουσείου Αβραμίδη, σωστό στολίδι της μικρής πόλης, στις 11 και 12 Μαΐου 2018.

Μεταξύ μαθητών και δημιουργών προσφέρθηκαν «πολύτιμα» δώρα! Οι μαθητές υποδέχθηκαν τις δυο προσκεκλημένες με ελληνικές φορεσιές και λουλούδια και στη συνέχεια χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, οι δε κυρίες Κρητικού και Βακάλη πρόσφεραν βιβλία για την βιβλιοθήκη τους, η οποία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

Η κα Βακάλη μας είπε για τις συναντήσεις αυτές:

 Δυο ξεχωριστά, αλησμόνητα  απομεσήμερα στο Μέγαρο Αβραμίδη. Συγκινητικά!  Δύο συναντήσεις  σωστό πανηγύρι χαράς και δημιουργικότητας με τα παιδιά αλλά και τους γονείς της Ελληνικής κοινότητας Τούλσεας- Ρουμανίας.  Συνέβησαν, αν όχι όλα όσα θα θέλαμε να πούμε και να κάνουμε, τουλάχιστον όλα όσα  μπορεί να χωρέσει ο περιορισμένος, φειδωλός εκ των πραγμάτων, χρόνος. Αφήγηση, γόνιμο διάλογο, εικαστική προσέγγιση των θεμάτων. Ίσως απλά καθημερινά πράγματα να επαναλάβαμε, ωστόσο εκείνες οι ώρες μοιάζαν μαγικές. Η επαφή μας, άγγιγμα ελληνικής ψυχής, μας ένωσε με το παρελθόν. Φύγαμε κουβαλώντας μια Ελλάδα διασπαρμένη στα πέρατα του κόσμου, αδελφή ψυχή που χτυπά τόσο για τα απλά όσα και για τα μεγάλα, διατηρώντας τις ρίζες της: Γλώσσα και Πολιτισμό!

Η επαφή αυτή των παιδιών με έλληνες δημιουργούς που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο σχολείο τους είναι ίσως η αρχή και για άλλα που θα ακολουθήσουν.

Η Ελληνική Κοινότητα Τούλτσεας απευθύνει τις θερμές της ευχαριστίες στους δυο χορηγούς που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτών των συναντήσεων:
MEGA IMAGE  και   AEGEAN AIR