Η AHEPA

Η AHEPA

Η AHEPA (American Hellenic Educational Progressive Association, στα Ελληνικά: Ελληνοαμερικανικός Εκπαιδευτικός Προοδευτικός Σύνδεσμος) είναι η κορυφαία ελληνική οργάνωση στον Κόσμο με διάρκεια ζωής 96 χρόνια.
Ιδρύθικε το 1922 απο 8 οραματιστές Έλληνες της διασποράς στην Ατλάντα της Γεωργίας, για να βοηθήσει τους Έλληνες των ΗΠΑ να προφυλαχτούν απο τον σωβινισμό και τις διακρίσεις της Κου Κλούξ Κλάν. Η ΑΧΕΠΑ προωθεί ενεργά την φιλανθρωπία και υποστηρίζουν τις τοπικές κοινότητες όπου υπάρχει Ελληνισμός.
Με τμήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κωνσταντινούπολη, η εμβέλειά και η αποστολή της μεγαλύτερης οργάνωσης της διασποράς αυξάνεται συνεχώς. Από το 1922 πέρασαν απο τις τάξεις της AHEPA πάνω από 500.000 μέλη στα 400 τμήματά της παγκοσμίως και σήμερα η ΑΧΕΠΑ μετράει πάνω απο 50.000 ενεργά μέλη σε όλο τον κόσμο.
Φυσικά η ΑΧΕΠΑ είναι γνωστή για το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης το οποίο ίδρυσε και στηρίζει ακόμη και σήμερα, καθώς και απο την πτέρυγα ΑΧΕΠΑ του νοσοκομείου του Ευαγγελισμού στην Αθήνα.
Η εργασία της όμως συνεχίζει. Παρακάτω παρατίθεται ένα δείγμα των όσων πέτυχε η ΑΧΕΠΑ τα 5 τελευταία χρόνια.
1. Πήραμε την πρωτοβουλία συγκέντρωσης κεφαλαίου αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων για την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου συγκεντρώνοντας πάνω από 816.780 δολάρια μέχρι σήμερα. Το συνολικό ποσό του 1 εκατομμυρίου δολαρίων θα παραδοθεί με την αποπεράτωση του Ναού.
2. Συγκεντρώσαμε πάνω από 502.800 δολάρια για την εξασφάλιση της αποστολής ιατρικών προμηθειών «Greek Relief» συνολικού κόστους 12 εκατομμυρίων δολαρίων.
3. Απονείμαμε τις Εκπαιδευτικές Υποτροφίες AHEPA ύψους 1.250.000 δολαρίων συνολικά για το 2017.
4. Απονείμαμε Υποτροφίες σε Αθλητικά Τμήματα, ύψους 54.750 δολαρίων.
5. Παρείχαμε τα απαραίτητα σε δεκάδες χιλιάδες παιδιά και οικογένειες στην Ελλάδα από το 2011.
6. Παραλάβαμε δωρεά ύψους 1.249.000 δολαρίων από την περιουσία της Νάνσυ Χόρτον, της οποίας οι τόκοι θα χορηγηθούν σε νοσοκομεία στην Ελλάδα.
7. Χρηματοδοτούμε το πρόγραμμα της AHEPA «Journey to Greece», κατά το οποίο 25 φοιτητές καλούνται να συμμετάσχουν σε θερινό πρόγραμμα, χωρίς δίδακτρα και σε ετήσια βάση.
8. Λάβαμε δωρεά ύψους 25.000 δολαρίων από την εταιρεία «L.M. Kohn and Company» για το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο και τη χορηγία του ετήσιου Διαγωνισμού Ελληνικής Ιστορίας όπου απονέμονται 10.000 δολάρια σε υποτροφίες.
9. Δωρίσαμε 10.000 δολάρια στο Ιονικό Χωριό, Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, για την ανακατασκευή του, μετά τις τελευταίες φυσικές καταστροφές.
10. Χορηγήσαμε 3.000 δολάρια σε τρεις Διαγωνισμούς Ελληνικής Ιστορίας.
11. Δωρίσαμε 60.000 δολάρια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
12. Συγκεντρώσαμε πάνω από 35.000 δολάρια για βοήθεια στους πληγέντες από τον τυφώνα Sandy το 2012 και 100.000 δολάρια για βοήθεια στους πληγέντες από τον τυφώνα Harvey το 2017.
13. Χορηγήσαμε πάνω από 23.000 δολάρια από το 2012 για την υποστήριξη του Μαραθωνίου της AHEPA της Αθήνας που γίνεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
14. Συγκεντρώσαμε 5.000 δολάρια για παιχνίδια ως δωρεά στο Παιδικό Νοσοκομείο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.
15. Η Επιτροπή Βετεράνων της AHEPA εγκαινίασε ιστοσελίδα για την εγγραφή βετεράνων μελών της AHEPA και για τη συγκέντρωση χρημάτων για το «Veteran’s Programs».
16. Δημοσιεύσαμε το τριμηνιαίο περιοδικό της AHEPA «AHEPAN».
17. Συγκεντρώσαμε πάνω από 10.000 γαλόνια γάλακτος για τις οικογένειες που δηλητηριάστηκαν από μόλυβδο στο Φλιντ του Μίσιγκαν.
18. Συγκέντρωση χρημάτων αλλά και ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόγραμμα «K-9 for Warriors», όπου η AHEPA αγόρασε 5 σκύλους αξίας 20.000 δολαρίων για βετεράνους του PTSD.
19. Οργανώσαμε εκδηλώσεις ανά τις ΗΠΑ και τον Καναδά για την υποστήριξη των τμημάτων Νεολαίας της AHEPA «Sons and Maids» και πολλών άλλων έργων.
20. Χορηγήσαμε ποσό ύψους 50.000 δολαρίων στο «Religious Freedom Conference» της Ουάσιγκτον.
21. Ιδρύσαμε Τμήματα Ελληνικών Σπουδών σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά. Η Οργάνωση AHEPA είναι η μακροβιοτερη οργάνωση του Ελληνισμού, μοναδική στον Κόσμο και το έργο της ασύγκριτο.
Στην Γερμανία υπάρχουν σήμερα 3 τμήματα, ένα στην Στουτγάρδη, ένα στο Βερολίνο και ένα στο Wiesbaden. Παράλληλα εκκολάπτωνται τμήματα στην περιοχή του Μονάχου, Νυρεμβέργης, Κολωνίας και Αμβούργου.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το secretary@ahepa-bw.de

About Author