Ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Στην Κεντρική Ελλάδα, ανάμεσα στα Χάσια και την Πίνδο υψώνονται πελώριοι βράχοι που δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα.

Τα Μετέωρα με τους τεράστιους βράχους δεσπόζουν στην Καλαμπάκα μεταξύ των βουνών Κόζιακα και Αντιχασίων.
Είναι ένα γεωλογικό θαύμα και συνάμα ένα μοναδικό μνημείο της Ορθοδοξίας. Κάθε επισκέπτης εντυπωσιάζεται από την σπάνια ομορφιά του γιγάντιου πέτρινου συμπλέγματος.

Για το πώς ακριβώς προέκυψαν αυτοί οι βράχοι υπάρχουν διάφορες θεωρίες.
Η επικρατέστερη θεωρία είναι του Γερμανού γεωλόγου Φίλιπσον ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με την θεωρία του ένας μεγάλος ποταμός είχε τις εκβολές του στην περιοχή αυτή, που για εκατομμύρια χρόνια καλυπτόταν από ένα στενό και βαθύ θαλάσσιο τμήμα. Τα νερά του ποταμού εναποθέτουν στις εκβολές φερτές ύλες και πέτρες και γενικότερα διάφορα υλικά που μεταφέρονταν με τα νερά του από βορειότερα τμήματα της αρχέγονης κεντρικής Ευρώπης. Από τη συσσώρευση των υλικών αυτών σχηματίστηκαν δελτογεννείς κώνοι.

Πριν από 25-30 εκατομμύρια χρόνια μετά από γεωλογικές μεταβολές
που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των αιώνων, ανυψώθηκε το κεντρικό τμήμα της σημερινής Ελλάδος και βυθίστηκε η περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία αποτέλεσε μία λίμνη. Αργότερα δημιουργήθηκε το άνοιγμα των Τεμπών, με αποτέλεσμα τα νερά να χυθούν στο σημερινό Αιγαίο και να αποκαλυφθεί η θεσσαλική πεδιάδα.

Κατά την τριτογενή περίοδο στη διάρκεια των αλπικών πτυχώσεων, αποκόπηκαν οι συμπαγείς όγκοι των «βράχων» από την οροσειρά της Πίνδου που δημιουργήθηκε και με την πάροδο των αιώνων σχηματίσθηκε ανάμεσά τους η κοιλάδα του Πηνειού ποταμού.

Με τη συνεχή διάβρωση από τους ανέμους και τις βροχές, καθώς και από άλλες γεωλογικές μεταβολές, οι βράχοι αυτοί στο πέρασμα εκατομμυρίων ετών πήραν την σημερινή τους μορφή.

 Στους βράχους αυτούς βρήκαν αρχικά καταφύγιο ερημίτες, οι οποίοι αναζητούσαν την γαλήνη και την ψυχική ηρεμία. Δεν είναι γνωστό το πότε ακριβώς κατοικήθηκαν οι βράχοι. Σύμφωνα με τους βυζαντινολόγους στους βράχους κατέφυγαν οι ασκητές στο τέλος της πρώτης χιλιετίας.

Ο Βαρνάβας αναφέρεται ως ο πρώτος ασκητής το 950-970 μ.Χ., ο οποίος και ίδρυσε την Σκήτη του Αγίου Πνεύματος. Ακολούθησε η Σκήτη της Μεταμορφώσεως από τον μοναχό Ανδρόνικο στις αρχές του 1000 μ.Χ. Στις αρχές του 12ου αιώνα υπήρχε πλέον μικρή ασκητική πολιτεία με κέντρο λατρείας τον ναό της Θεοτόκου. Σε αυτόν τον ναό έρχονταν, για να προσευχηθούν, να συζητήσουν θέματα που τους απασχολούσαν και να ζητήσουν βοήθεια από τους άλλους ασκητές προκειμένου να φέρουν σε πέρας δύσκολες εργασίες. Στα μέσα του 14ου αιώνα ιδρύεται η Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος από τον Άγιο Αθανάσιο, ο οποίος και έδωσε στον μεγάλο βράχο το όνομα Μετέωρο. Από τότε όλοι οι βράχοι φέρουν αυτό το όνομα. Στα παλαιότερα χρόνια η ανάβαση γινόταν με σκαλωσιές στηριγμένες σε δοκάρια σφηνωμένα στους βράχους, με δίχτυ και με ανεμόσκαλες. Σήμερα όλοι οι επισκέπτες ανεβαίνουν με ασφάλεια από τις λαξευμένες στα βράχια σκάλες.

Από τα 24 συνολικά μοναστήρια των Μετεώρων και μέσα από τις δυσκολίες των καιρών, σήμερα βρίσκονται εν λειτουργία και συνεχίζουν την παράδοση της Ορθοδοξίας 6 μοναστήρια. Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η Ιερά Μονή Βαρλαάμ,
η Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου, η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά η Ιερά Μονή Ρουσάνου και της Αγίας Τριάδας. Αντρικά μοναστήρια είναι του Αγίου Νικολάου, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της Αγίας Τριάδας και του Βαρλαάμ, ενώ γυναικεία είναι η Ιερά Μονή Ρουσάνου και Αγίου Στεφάνου.

Σπουδαίου αγιογράφοι της εποχής αλλά και οι ίδιοι οι μοναχοί φιλοτέχνησαν με τοιχογραφίες τους ναούς. Δυστυχώς κάποιες από αυτές υπέστησαν βανδαλισμούς και σε κάποιες από αυτές είναι φανερά τα σημάδια της φθοράς του χρόνου. Στα Μετέωρα σώζονται σήμερα σπουδαίοι θησαυροί και κειμήλια. Στα σκευοφυλάκια των ναών φυλάσσονται οι παλαιότερες εικόνες. Σαν μουσειακά εκθέματα μπορεί κανείς να θαυμάσει ιερά άμφια, σταυρούς με τίμιο ξύλο, αρχιερατικούς ράβδους, Ευαγγέλια, χειρόγραφα, αργυρές λειψανοθήκες. Τεράστια ιστορική σημασία παρουσιάζουν οι πάνω από χίλιοι χειρόγραφοι κώδικες καθώς και βυζαντινά, μεταβυζαντινά έγγραφα που σώζονται στα αρχειοφυλάκια των μοναστηριών. Στην Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου φυλάσσεται η θαυματουργός Κάρα του Αγίου Χαράλαμπου, ενώ στην Μονή Βαρλαάμ βρίσκεται το Ευαγγέλιο που αποδίδεται στον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο.

Ο χώρος των Μετεώρων από το 1995 με νόμο της Πολιτείας ανακηρύσσεται τόπος ιερός, αναλλοίωτος και απαραβίαστος.
Ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει επίσης τα Μετέωρα Μνημείο Πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όλα τα μοναστήρια λειτουργούν ως κοινόβια. Υπάρχει κοινή τράπεζα, δηλαδή φαγητό, για όλους τους μοναχούς. Το ταμείο είναι κοινό, υπεύθυνος του οποίου είναι ο ηγούμενος. Οι βασικοί κανόνες του μοναχισμού είναι η αγνότητα, η ακτημοσύνη και η υπακοή. Όταν κάποιος νέος ή νέα καταφύγει στα μοναστήρια δοκιμάζεται πρώτα για τρία χρόνια ως δόκιμος και εν συνεχεία με την άδεια του Μητροπολίτη γίνεται μοναχός.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ακόμα και οι ξένοι επισκέπτες που δεν γνωρίζουν την ορθόδοξη παράδοσή μας εντυπωσιάζονται από την ομορφιά, την γαλήνη και την ηρεμία που βιώνουν σε αυτήν την τοποθεσία.

Είναι ένας προορισμός, ο οποίος δεν γίνεται να μην χαραχτεί στην μνήμη η ομορφιά του τοπίου και από την άλλη η ψυχή του κάθε πιστού νιώθει αγαλλίαση κάθε φορά που έρχεται στο ιερό αυτό μέρος.

Categories: Έκδοση 53

About Author