«Ο Σωκράτης ξυπόλητος στην Αθήνα» από το Εθνικό Θέατρο της Αιθιοπίας

«Ο Σωκράτης ξυπόλητος στην Αθήνα» από το Εθνικό Θέατρο της Αιθιοπίας 

Τα 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας-Αιθιοπίας γιορτάστηκαν με την παράσταση «Ο Σωκράτης ξυπόλητος στην Αθήνα», η οποία παρουσιάστηκε στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού την 1η Οκτωβρίου. Το Εθνικό Θέατρο Αιθιοπίας, με μια πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιών, έπαιξε στη χώρα μας, για πρώτη φορά και εντυπωσίασε τους θεατές, που κατέκλυσαν τις κερκίδες του!

Το έργο, το οποίο έχει ανέβει στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Αντίς Αμπέμπα από τον Οκτώβριο  του 2017 και συνεχίζει τις παραστάσεις του με μεγάλη επιτυχία, είναι βασισμένο στους Διαλόγους «Φαίδων» και «Κρίτων» του Πλούτωνα και στην «Απολογία του Σωκράτη».

Για την Αθηναϊκή παράσταση είναι σημαντικό να αναφέρουμε τη συμβολή του κ. Νικόλαου Χ. Πατακιά, Πρέσβη της Ελλάδας στην Αιθιοπία και μόνιμου αντιπροσώπου στην Αφρικανική Ένωση.  Όπως εξήγησε και ο ίδιος στον χαιρετισμό που απηύθυνε πριν την παράσταση, ήταν μια δική του ιδέα, για την οποία κατέβαλε κάθε προσπάθεια ώστε να γίνει πραγματικότητα.

Ιδιαίτερη και η συμβολή των μελών του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο), που  παρεχώρησαν ομόφωνα το χώρο του Ωδείου Ηρώδου Αττικού και έτσι η είσοδος στους θεατές ήταν ελεύθερη. Επίσης υπήρξαν και κάποιες χορηγίες, οι οποίες συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της, ενώ και ο Σύλλογος Ελλήνων Αιθιοπίας κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχία της βραδιάς!

Χαιρετισμό στους θεατές απηύθυνε και ο ηθοποιός Debebe Eshetu, μια ξεχωριστή προσωπικότητα στη χώρα του αλλά και διεθνώς, γνωστός όχι μόνο από την καριέρα του αλλά και από τους αγώνες που έχει δώσει για τη Δημοκρατία στη χώρα του.  Φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε για την τύχη να βρεθεί στον επιβλητικό αυτό χώρο κάτω από την Ακρόπολη με το συγκεκριμένο έργο για τη ζωή του Αθηναίου  Φιλοσόφου Σωκράτη, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις έννοιες της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, της Ελευθερίας. Μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του Παγκόσμιου Πνεύματος και Πολιτισμού!

Λόγοι υγείας του στέρησαν τη χαρά να παίξει στη σκηνή και τον ρόλο ερμήνευσε ο ομολογουμένως εξαίρετος ηθοποιός Henok Therabrurck.

Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους συντελεστές της παράστασης, οι οποίοι απέδωσαν με ευλάβεια τις συγκλονιστικές στιγμές του Σωκράτη, των μελών της οικογένειάς του, των φίλων του και μας έκαναν να αποστρέψουμε το βλέμμα από τους εχθρούς του.

Το έργο αποδόθηκε στην αχμαρική, την επίσημη γλώσσα της Αιθιοπίας και αυτό το χάρηκαν ιδιαίτερα οι θεατές από την Αιθιοπία, ενώ όλοι οι άλλοι διάβαζαν τους υπέρτιτλους στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Οι θεατές συγκινημένοι χειροκρότησαν για πολύ ώρα στο τέλος της παράστασης, επευφημώντας τους συντελεστές!

 

Φωτογραφίες: Χριστίνα Βάζου
http://www.christinavazou.com/