Παραδοσιακά Χριστούγεννα στη Νυρεμβέργη

«Παραδοσιακά Χριστούγεννα στη Νυρεμβέργη»

Θρύλοι και παραδόσεις της Χριστουγεννιάτικης αγοράς

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων στη Νυρεμβέργη Γερμανίας αρχίζει την τελευταία Παρασκευή κάθε Νοέμβρη το βράδυ όταν το Christkind απαγγέλλοντας, από το μπαλκόνι της Frauenkirche (εκκλησία στο κέντρο της πόλης), τον πρόλογό του στα πλαίσια της έναρξης της Χριστουγεννιάτικης Αγοράς της Νυρεμβέργης της παγκόσμια γνωστής Christkindlesmarkt.

Η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Νυρεμβέργης, η πόλη από πανί και ξύλο, πρωτοαναφέρεται στα χρονικά από το 1628. Θεωρείται μια από τις αρχαιότερες αν όχι η αρχαιότερη αλλά σίγουρα η μεγαλύτερη Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Γερμανίας. Ο πρόλογος του Christkind είναι εδώ και 75 χρόνια και τον πρόλογο τον έγραψε ο Friedrich Bröger δραματουργός του θεάτρου και γιός του Karl Bröger του ποιητή της εργατιάς. Η ιδέα με το Christkind φαίνεται να ανήκει στον αναθεωρητή Martin Luther (1483 – 1546), από πότε το Christkind εμφανίζεται στην Νυρεμβέργη δεν είναι ιστορικά αποδεδειγμένο, ούτε υπάρχει εξήγηση γιατί το Christkind στην Νυρεμβέργη είναι κορίτσι.

To Christkind είναι παραδοσικά ένα κορίτσι περίπου 16 χρονών που γίνεται
Christkind κατόπιν επιλογής. Η θητεία του διαρκεί 2 χρόνια. Συνήθως την μέρα της έναρξης, μετά τις 5 τό απόγευμα όταν έχει σκοτεινιάσει φωτίζεται το μπαλκόνι της εκκλησίας και από ‘κει απαγέλλλεται ο πρόλογος που σημαίνει και το άνοιγμα της Χριστουγεννιάτικης Αγοράς. To Christkind επισκέπτεται διάφορα σχολεία γηροκομεία και άλλα ευαγή ιδρύματα περίπου 180 στον αριθμό.

Στην Χριστουγεννιάτικη Αγορά, υπάρχουν πάρα πολλά προϊνόντα που είναι τυπικά της περιοχής και της εποχής π.χ., τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, το μηλόκρασο, τα λουκάνικα, τα λεμπκούχεν κ.α., 2 όμως προϊόντα είναι τα χαρακτηριστικότερα της αγοράς αυτή την εποχή: οι δαμασκηνάνθρωποι Zwetschgenmännla και ο χρυσός άγγελος Rauschgoldengel. Ψάχνοντας στα διάφορα χρονικά και ιστοριογραφήματα βρίσκουμε διάφορες εκδοχές. Για τους δαμασκηνάνθρωπους π.χ. οι επικρατέστερες εκδοχές είναι. Κάποτε ένας εργάτης σε μεταλλουργείο που έφτιαχνε σύρματα αρρώστησε πολύ άσχημα, σωτηρία δεν υπήρχε και στο κρεβάτι του πόνου περίμενε το τέλος του. Παραμονές Χριστουγέννων ζώντας σε ένα βαθύ λήθαργο άκουσε χαρούμενες φωνές και αναθάρρησε, ήταν παιδιά της γειτονιάς που τραγουδούσαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια, οι παιδικές φωνές τον έδωσαν ελπίδες και ανάνηψε. Δεν περίμενε πιά το τέλος του αλλά ήλπιζε στην σωτηρία του, αυτός από ευγνωμοσύνη στα παιδιά πήρε ξεραμένα δαμάσκηνα, τά ένωσε με σύρμα, για κεφάλι ζωγράφισε ένα καρύδι και από χαρτί έκανε τα ρούχα των δαμασκηνανθρώπων και το χάρισε στα παιδιά.

Καλά Χριστούγεννα από την Νυρεμβέργη Γερμανίας

Διαμαντής Γκίκας


About Author