Πόσο οι άλλοι μπορούν να μας χαλάσουν την ψυχολογία μας.

Πόσο οι άλλοι μπορούν να μας χαλάσουν την ψυχολογία μας.

Της Αθηνάς Σκιαδοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ειδική Art Therapist παιδιών & εφήβων
Ατομική και ομαδική υποστήριξη, Ψυχοθεραπεία.
Τερτσέτη 21(2ος όροφος δίπλα στα Hontos center)
Τηλ. 0030 6987240872, e-mail : skiadopolou@trigono.info
skype  Αθηνά Σκιαδοπούλου

Oι άνθρωποι καθημερινά έχουν να αντιμετωπίσουν διάφορες καταστάσεις ευχάριστες ή δυσάρεστες και καλό θα ήταν να είναι έτοιμοι να μπορούν να τις διαχειριστούν. Το ευχάριστο βέβαια ή το δυσάρεστο είναι πολύ υποκειμενικό για τον καθένα από εμάς, εξάλλου πέρα από σοβαρά θέματα υγείας που εκεί χρειάζεται ιδιαίτερος τρόπος αντιμετώπισης ο τρόπος που εμείς βλέπουμε τα πράγματα μας κάνει να είμαστε ευτυχισμένοι ή όχι.

Στην καθημερινότητα μας ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους είτε μέσα από την εργασία μας είτε
μέσα από τις φιλικές ή τις γενικές μας συναναστροφές. Μέσα από τις διαπροσωπικές μας σχέσεις αντλούμε ευχαρίστηση ή δυσαρέσκεια. Καλό θα ήταν έχοντας επίγνωση του ποιοι είμαστε και τι πραγματικά θέλουμε να βάζουμε ένα αόρατο τείχος που κανένας να μην μπορεί να εισβάλει σε αυτό παρά μόνο όταν εμείς θελήσουμε. Αν αφήσετε τους τοξικούς ανθρώπους να σας χαλάσουν την διάθεση και η παρουσία τους και μόνο σας κουράζει το μόνο που θα καταφέρετε είναι να χαλάσετε την ψυχική σας αλλά και την σωματική σας υγεία.

Τι είναι λοιπόν οι τοξικοί άνθρωποι; Είναι αυτοί που μας προκαλούν με την συμπεριφορά τους νεύρα, θλίψη και απογοήτευση. Είναι συνεχώς αρνητικοί και μας κρίνουν. Τους ενδιαφέρει μόνο ο εαυτό τους και πάντα μιλούν βλέποντας την αρνητική πλευρά της ζωής και γενικά δεν έχουν ζωή και τους θρέφει το να χαλούν την ζωή των άλλων με την αρνητική τους συμπεριφορά. Χωρίς να σημαίνει πως ο καθένας από εμάς δεν έχει το δικαίωμα για ένα διάστημα της ζωής του να έχει αυτή την συμπεριφορά. Τοξικούς θα χαρακτηρίσουμε τους ανθρώπους που αυτά που προανέφερα τους χαρακτηρίζουν σε έντονο βαθμό και σε σημείο που να επηρεάζουν την ζωή μας και να χαλάνε την ψυχολογία μας.

Όποια και αν είναι η σχέση που έχετε μαζί τους φιλική, ερωτική, ή συγγενική κάντε προσπάθεια και εξηγήστε τους τι σας ενοχλεί στην συμπεριφορά τους και αν δεν αλλάξουν βάλτε τα όρια σας και μείνετε πιστοί σε αυτά και τότε μόνο θα απαλλαγείτε από αυτούς. Φροντίστε τον εαυτό σας με αυτόν τον τρόπο και το εγώ σας και φυσικά δεν μιλάω για το εγωιστικό εγώ αλλά για την ύπαρξη μας που το καλύτερο φάρμακο για αυτήν είναι η καλή ψυχολογία. Εντοπίστε λοιπόν στην καθημερινότητα σας που σε μερικούς είναι πιο σκληρή από κάποιους άλλους ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που σας χαλάνε την ψυχολογία τότε θα έχετε κάνει το πρώτο βήμα για την δική σας ευτυχία.

Η ευτυχία είναι σαν ένα λουλούδι που έχει χρώματα και αρώματα που κάποιοι από εμάς μπορούν να το έχουν και κάποιοι άλλοι θα πρέπει να πάνε οι ίδιοι να το πάρουν να το κρατήσουν και να το χαρούν. Ο τρόπος λοιπόν μπορεί να αλλάζει σχετικά με την προσπάθεια που κάνουμε για να νιώσουμε την πληρότητα και την ισορροπία. Η ζωή μας ανήκει και δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας χαλάσει την ψυχολογία επειδή αυτός έχει μάθει να παίρνει ζωή μέσα από αυτό. Δώστε ζωή και νόημα στην ζωή σας με ανθρώπους που σας κάνουν να χαμογελάτε από καρδιάς.

About Author