Ταξίδι στην Ελλάδα / Viaggio in Grecia

Ταξίδι στην Ελλάδα / Viaggio in Grecia

Η Superfast Ferries, μέλος της Attica Group, τον Ελληνικό Πολιτισμό και την Γλώσσα αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να στηρίξει μια σειρά δράσεων σε Ελληνικές Κοινότητες και όχι μόνο, στην Ιταλία.  Στόχος της είναι να φέρει κοντά τις δυο χώρες, που έτσι και αλλιώς «ενώνει» με τα δρομολόγιά της. Την Ελλάδα από τα λιμάνια της Πάτρας, της Κέρκυρας και της Ηγουμενίτσας και την Ιταλία από τα λιμάνια του Μπάρι της  Ανκόνα και της Βενετίας.

Σε πρώτη φάση,  πραγματοποιούνται  δύο παράλληλα Σεμινάρια Ελληνικής Γλώσσας  και Πολιτισμού στην πόλη του Ρηγίου και στο ελληνόφωνο χωριό Κοντοφούρι στην Καλαβρία και κάτω από την Αιγίδα των αντίστοιχων Δήμων.

Τα σεμινάρια ξεκίνησαν στις 15 Οκτωβρίου και θα τελειώσουν στις 20 Δεκεμβρίου 2018. Στις 30 ώρες διάρκειάς τους, οι 42 συνολικά ενήλικες που συμμετέχουν,  μέσα από θεωρητικά και βιωματικά μαθήματα, θα «γνωρίσουν» την ιστορία της Ελλάδας, τον Πολιτισμό, θα παρακολουθήσουν δυο ελληνικές
ταινίες, θα γευτούν την ελληνική κουζίνα, θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς.

Η Καθηγήτρια Βασιλική Βούρδα, φιλόλογος/αρχαιολόγος, η οποία  οργάνωσε τα σεμινάρια μέσω του Κέντρου Eλληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑ» και έχει αναλάβει την διδασκαλία των μαθημάτων πλαισιώνεται από τις πτυχιούχους  φιλολόγους/γλωσσολόγους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Άρτεμις Δοδοπούλου και Δήμητρα Θλιβερού, οι οποίες ταξίδεψαν από την Ελλάδα στο Ρέτζιο για το λόγο αυτό, στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS PLACEMENT.

Η έναρξη των μαθημάτων έγινε με μεγάλο ενθουσιασμό από τους συμμετέχοντες.   Μίλησαν με θαυμασμό για την ποιότητα των υπηρεσιών της SUPERFAST FERRIES και για την επανάσταση που έφερε στη θαλάσσια σύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας πριν 20 χρόνια, μειώνοντας τη διάρκεια του ταξιδιού κατά 40%, από 36 σε 20 ώρες.  Επιπλέον για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη γραμμή προσφέρονταν υπηρεσίες μεταφοράς, σε συνδυασμό με ξενοδοχειακές υπηρεσίες εξαιρετικά υψηλού επιπέδου, που στηρίζονται έως και σήμερα κυρίως στο όραμα, στην ποιότητα και τον επαγγελματισμό του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας.

Πέρα από την εξαιρετική πρωτοβουλία και την οργάνωση των σεμιναρίων, θα ήθελα να επισημάνω πόσο σημαντική είναι αυτή η περιοχή για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Η ιστορία της Κάτω Ιταλίας γνωστή ως MAGNA GRECIA, αφορά στις περιοχές  Απουλίας, Καμπανίας, Λουκανίας και Καλαβρίας και κατ’ επέκταση στη Σικελία, εκεί όπου αναπτύχθηκε ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός και δημιουργήθηκαν σημαντικές Ελληνικές πόλεις.  O αποικισμός της Μεγάλης Ελλάδας ξεκίνησε την εποχή του Τρωικού Πολέμου.

Υπάρχει μια ελληνική Καλαβρία, μια χώρα με άγρια ομορφιά, μυθική, απομονωμένη, σχεδόν άγνωστη.  Ελληνική στο τοπίο, στη γαστρονομία, στις θρησκευτικές παραδόσεις, στη χειροτεχνία, στο ιδίωμα. Ανάμεσα στο Ασπρομόντε και το Ιόνιο, πολλοί ηλικιωμένοι και νέοι μιλούν ακόμα μια γλώσσα που βυθίζει τις ρίζες της στην εποχή της Μεγάλης Ελλάδας.  Το 1999 το ιταλικό κράτος αναγνώρισε επίσημα την ελληνική γλωσσική μειονότητα, η οποία αριθμεί σήμερα μερικές χιλιάδες κατοίκους που ζουν διασκορπισμένοι κυρίως σε 16 Δήμους της Μητροπολιτικής Πόλης του Ρηγίου Καλαβρίας (Μπόβα, Μπόβα Μαρίνα, Κοντοφούρι, Παλίτσι, Μέλιτο, Μόττα Σαν Τζιοβαννι, κ.αλ). Αυτή η μικρή λωρίδα της Καλαβρίας δεν είναι ελληνική μόνο στα τοπωνύμια, αλλά κυρίως στην εκδήλωση της φιλοξενίας, της αγάπης για τον ξένο, μιας προγονικής φιλοσοφίας που κληρονόμησε ο απανταχού ελληνισμός από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να επισκεφθεί την επίσημη ιστοσελίδα της ελληνικής Καλαβρίας www.calabriagreca.it

Ανηφορίζοντας τα χωριά, που είναι «σκαρφαλωμένα» πάνω στους βράχους τα περισσότερα,  χαίρεσαι να ακούς την ελληνική διάλεκτο της Καλαβρίας, να βλέπεις τις δίγλωσσες και τρίγλωσσες επιγραφές (ελληνικά, ιταλικά και ελληνικά της Καλαβρίας), τις εκκλησιές, το εξαιρετικό Μουσείο της Ελληνοκαλαβρέζικης Γλώσσας  “Gerhard Rohlfs” στο χωριό Bova (Βούα), την υποδοχή από τους κατοίκους…

Αξιοσημείωτο είναι και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρέτζιο, πρώην «Εθνικό Μουσείο της Μεγάλης Ελλάδας»!  Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τους «πολεμιστές του Ριάτσε», δυο μοναδικά μπρούτζινα αγάλματα, έργα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, τα οποία χρονολογούνται στα μέσα του 5ου αι π.Χ.  Στις συλλογές του Μουσείου υπάρχουν εκθέματα που χρονολογούνται από την Προϊστορική έως τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή εποχή, ενώ διαθέτει και τμήμα με ευρήματα από τις ανασκαφές των ελληνικών αποικιών της Μεγάλης Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Οδυσσέας, ψάχνοντας την Ιθάκη του, περνά από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, που κάποιοι ιστορικοί τις τοποθετούν στο Στενό της Μεσσήνας. Το χώρισμα δηλαδή ανάμεσα στην Ιταλία και Σικελία, που σήμερα ονομάζονται Scilla και Cariddi αντίστοιχα.

Η Κάτω Ιταλία και η Σικελία «μυρίζει» Ελλάδα! Οι Ιταλοί αγαπούν την Ελλάδα, μαθαίνουν την γλώσσα μας και νιώθουν και οι ίδιοι λίγο… Έλληνες.  Ίσως λίγο περισσότερο αν σκεφτώ με πόσο ενθουσιασμό ο Πατέρας Ηλίας, ο οποίος λειτουργεί στην Ορθόδοξη εκκλησία του Ρηγίου, λέει  «Είμαι  Έλληνας», ενώ είναι Ιταλός!  Κανένας όμως δεν τολμά να του το υπενθυμίσει!

ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΧΩΡΙΟ BOVA

ΕΝΑΡΞΗ 1ου ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΟΝΤΟΦΟΥΡΙ

ΕΝΑΡΞΗ 1ου ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΡΗΓΙΟ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΡΕΤΖΙΟ

Μαίρη Κρητικού
Συντονίστρια των δράσεων