ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ

ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ

Τα Αναφιώτικα είναι η γνωστή συνοικία των Αθηνών και από τις πρώτες που κτίστηκαν, μετά την ανακήρυξη της Αθήνας, ως πρωτευούσης της Ελλάδος το 1834.

Τα σπίτια ήταν μικρά και κτίστηκαν στην Βόρειο ανατολική πλευρά της Ακρόπολης από ειδικευμένους μαστόρους, που εφημίζοντο για την τέχνη τους (κτίστες), οι οποίοι ήρθαν από την νήσον Ανάφη των Κυκλάδων, ως μετανάστες το έτος 1840, για ανεύρεση εργασίας και για καλύτερες συνθήκες ζωής, δεδομένου ότι η Ανάφη δεν είχε επαρκείς καλλιεργήσιμες και γόνιμες εκτάσεις, δια να συντηρηθούν οι κάτοικοί της.

Για αυτό, αρκετός αριθμός μεταναστών κατέφθανε στην Αθήνα, αρχές την δεκαετία του 1840. Πρώτοι δε εξ’ αυτών, ήρθαν ο Μάρκος Σιγάλας και ο Γεώργιος Δαμίγος, οι οποίοι ήσαν φημισμένοι ως μαστόροι και πρωτοστατούσαν μαζί με άλλους που έφθαναν από την Ανάφη και έκτισαν μικρά σπιτάκια στη Βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, τα οποία διατηρούνται μέχρι σήμερον και διακρίνονται δια τον αρχιτεκτονικό τους χαρακτήρα.

Ορισμένα σπιτάκια, τα τελευταία χρόνια απαλλοτριώθηκαν από την Ελληνική Πολιτεία και στη θέση που είχαν κτισθεί, ανοίχθηκε δρόμος στενός (μονοπάτι) που αρχίζει από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (ανεγερθείσα από τους Αναφιώτες μαστόρους) διέρχεται βορείως και παραπλεύρως της εκκλησίας του Αγίου Συμεώνος, γίνεται μετά πλατύτερος ο δρόμος και φθάνει μέχρι την Πνύκα, όπου εκεί ο Απόστολος Παύλος, απευθυνόμενος προς τους Αθηναίους εκήρυξε το Ιερό Ευαγγέλιο.

Λέγεται, ότι ο διανοιγείς δρόμος, έγινε διότι από εκεί, διήρχοντο οι Αρχαίοι Θεοί και έκαναν τον «περίπατό τους».

Οι Αναφιώτες μαστόροι εκλήθησαν ως ξακουστοί τεχνίτες και εργάσθηκαν στην ανέγερση της σημερινής Βουλής των Ελλήνων, το κτίριο της οποίας εχρησιμοποιήθη το 1843 ως ανάκτορο του Όθωνα, Βασιλιά των Ελλήνων.

Από τον εξώστη των Ανακτόρων, ο Βασιλιάς Όθων, βλέποντας την εξέγερση του Συνταγματάρχη Καλλέργη με τους στρατιώτες του, παρατεταγμένους στη Πλατεία Συντάγματος που ηξίωνε, την παραχώρηση Συντάγματος, ο Βασιλιάς Όθων το έτος 1843, αναγκάσθηκε και ανήγγειλε, ότι θα παραχωρήσει Σύνταγμα, δηλαδή τον καταστατικό χάρτη της Ελλάδος, έκτοτε η πλατεία ονομάζεται Πλατεία Συντάγματος.

Το έτος 1847, οι Αναφιώτες ανήγειραν δικό τους Ιερό Ναό, του Αγίου Συμεώνος, στη Βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης. Ο Ναός εορτάζεται στις 3 Φεβρουαρίου εορτή του Αγίου Συμεώνος και επίσης εορτάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου στο Γενέσιο της Θεοτόκου, όπου πλήθος Αναφιωτών και άλλων προσκυνητών κατακλύζουν την εκκλησία.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στην Ανάφη υπάρχει σπουδαίο Μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμιωτίσσης, εορτάζεται δε στις 8 Σεπτεμβρίου, στην εορτή της οποίας, πηγαίνουν πολλοί Αναφιώτες που ζουν στην Αθήνα και πολλοί Σαντορινοί ως προσκυνητές. Μετά τον εσπερινό και θεία λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων, όλοι οι παρευρισκόμενοι (Έλληνες και τουρίστες) παρακάθονται σε γεύμα, οι δε νοικοκυρές της Ανάφης μοιράζουν ντόπια γλυκά σε όλους τους προσκυνητάς.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Συμεώνος διοικείται από τον Σύνδεσμο των Απανταχού Αναφαίων που υπάρχει από το έτος 1927 και έχει πλούσιο έργο και προσφορά στην Ανάφη να επιδείξει, επιμελείται δε του Ναού, τριμελής επιτροπή από Αναφιώτες που κατοικούν στα Αναφιώτικα, για την συντήρηση και φροντίζουν για όλες τις λεπτομέρειες, που απαιτούνται για τον εορτασμόν στις 3 Φεβρουαρίου και 8 Σεπτεμβρίου, κάθε έτος.

Σήμερα στα Αναφιώτικα ελάχιστοι Αναφιώτες κατοικούν, διότι οι σύγχρονες ανάγκες και οι συνθήκες διαβιώσεως έχουν αλλάξει σημαντικά και δεν παρέχεται ποιότητα ζωής σε τέτοια μικρά σπίτια, που κτίστηκαν τότε.

 Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2018
Νικόλαος Γ. Αλαφούζος, συντ/χος Δικηγόρος Αθηνών

Υ.Γ. Ο πατέρας μου εγεννήθη το 1900 στην Αθήνα και ήταν κάτοικος στη συνοικία Αναφιώτικα, όπως και οι γονείς του. Το σπίτι των γονιών του ήταν πιο πάνω από τον Άγιο Γεώργιο (Ναός) στα Αναφιώτικα. Το σπίτι του πατέρα μου Γεωργίου, απαλλοτριώθηκε από το Κράτος μαζί με άλλα σπίτια και μετά την κατεδάφιση διανοίχθηκε δρόμος Βορειοανατολικά, γιατί ελέχθη ότι από εκεί έκαναν «περίπατο» οι Αρχαίοι Θεοί.

Διετέλεσα επί έτη Γραμματέας του Συνδέσμου των Απανταχού Αναφαίων.

Αγναντεύοντας την Αθήνα από τα Αναφιώτικα

Ο Ναός Άγιος Γεώργιος των Βράχων

Τα Αναφιώτικα κάτω από την σημαία της Ακρόπολης

Ο Άγιος Συμεών, Αναφιώτικα

Το Μοναστήρι Παναγίας Καλαμιωτίσσης, Ανάφη

Τα Αναφιώτικα το 1920, Γκραβούρα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ