Ο ΣΤΑΥΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΑΥΛΑΡΧΕΣ

Ο ΣΤΑΥΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΑΥΛΑΡΧΕΣ

Αγαπητοί μου, με πολύ ενδιαφέρον περιμένουμε κάθε χρόνο τις ημέρες των Χριστουγέννων και του νέου έτους. Την εορτήν των Χριστουγέννων, που η εκκλησία μας ονομάζει ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ των εορτών. Και η σκέψη μας φτερουγίζει και φθάνει εις τον τόπον, όπου εγεννήθει ο Χριστός εκείνη την παγωμένη χειμωνιάτικη νύχτα. Μια νύχτα παγωμένη. Μα γιατί γεννήθηκε τότε ο Χριστός; Γιατί και οι άνθρωποι είχαν νύχτα στα μυαλά τους την εποχή εκείνη. Πνευματική νύχτα, διότι μέσα στις καρδιές τους είχε παγώσει κυριολεκτικά η αγάπη. Οι καρδιές των ανθρώπων ήσαν παγωμένες, σαν τις παγωμένες χειμωνιάτικες νύχτες.

Δια τον λόγον αυτόν γεννήθηκε νύχτα ο Χριστός. Μια χειμωνιάτικη νύχτα. Και σαν γεννήθηκε Εκείνος, η νύχτα εγένετο ημέρα. Η άγνοια έδωσε τη θέση εις την γνώση. Και το ψέμα άνοιξε το δρόμο στην αλήθεια. Μια αλήθεια που έφερε τους ανθρώπους κοντά στο Θεό. Στον αληθινό Θεό. Και εκείνο το μίσος, που φώλιαζε αιώνες τώρα στις καρδιές των ανθρώπων, εκείνη η κακία παραμέρισαν και ενθρονίστηκε η αγάπη, η αγάπη, την οποίαν εκήρυξε ο Χριστός και η οποία κατέπληψε τον κόσμο όλο.

Αλλά ποιος αγνοεί τον τόπον, όπου εγεννήθηκε ο Χριστός; Κανείς. Όλοι μας γνωρίζουμε αυτόν τον τόπον. Είναι ο πιο περιφρονημένος τόπος. Είναι ένας σταύλος. Μια κατοικία ζώων σε μια απόμερη γωνιά. Σε ένα σπήλαιο. Εκεί εγεννήθηκε ο Χριστός. Μέσα στη δυσοσμία των ζώων, μέσα στη λάσπη. Μάταια γινόντανε προσπάθειες για να ευρεθεί τόπος καταλύματος. Κανείς δεν τους άνοιγε, κανείς δεν Τον δεχότανε στο σπίτι του. Και ο Χριστός γεννήθηκε μέσα στο δριμύ ψύχος της χειμωνιάτικης εκείνης νύχτας.

 Όμως ο Σταύλος εφιλοξένησε το Χριστό και έπαψε να είναι Σταύλος. Έγινε παλάτι βασιλικό, που ξεπέρασε όλα τα παλάτια του κόσμου. Έγινε ένα θεϊκό παλάτι. Έγινε ένα παγκόσμιο προσκύνημα. Όπου ο Χριστός πατήσει, εκεί φυτρώνουν ρόδα και τριαντάφυλλα. Εκεί ο τόπος γίνεται Εκκλησία, εκεί γίνεται ουρανός, γίνεται Βηθλεέμ. Το ίδιο συμβαίνει και με τη δική μας καρδιά. Όσο την κρατούμε κλεισμένη στο Χριστό, είναι ένας Σταύλος. Ένας χώρος, όπου φυτρώνει κάθε λογής αμαρτία και εκπορεύονται μύριοι αισχροί διαλογισμοί.

Αδελφοί μου, σήμερα, αν ρίξουμε μια ματιά γύρω μας, θα δούμε ότι τα πάντα έχουν παγώσει. Ο Χριστός κλείστηκε στο ψυγείο και ιδιαίτερα εις την φιλήτατη πατρίδα μας την Ελλάδα, την χώρα των Αγίων, των Αγγέλων και Αρχαγγέλων, των Μαρτύρων και των Μεγαλομαρτύρων, των Οσίων και Θεοφόρων Πατέρων. Η παγωνιά στην πατρίδα μας είναι μεγαλύτερη από εκείνης της νύχτας που εγεννήθηκε ο Χριστός. Η Ελλάδα έγινε ένας Σταύλος και αλωνίζουν ανεξέλεγκτα οι πανάθλιοι Σταυλάρχες. Τίποτε δεν έμεινε όρθιο. Οι λεηλασίεςεις τα θέματα της πίστεως, οι καταστροφές των οικογενειών και οι αξίες της ηθικής επολτοποιήθησαν. Και η δυσοσμία είναι ισχυρότερα της Βηθλεέμ. Και τούτο, διότι έτσι θέλουν οι διώκτες του Θείου Βρέφους. Τον βάτραχον, λέγουσι οι αιρετικοί, αν τον ρίξεις απότομα στο ζεστό νερό, θα εκτιναχθεί σε κλάσματα χρόνου από το καζάνι που βράζει… με την ησυχία του.

Έλληνες Χριστιανοί, τον ίδιον τρόπον ακολουθούν και οι Σταυλάρχες της Ελλάδος. Βράζουν με ήρεμον τρόπον τα μέλη της χώρας. Και οι χριστιανοί δεν εξεγείρονται. Μένουν μέσα στο καζάνι και βράζουν χωρίς αλάτι. Έλληνες εξεγερθείτε! Βάλτε το ΧΡΙΣΤΟ στην καρδιά σας και η ζωή σας θα είναι θαύμα. Μεγαλύτερο από το θαύμα της Βηθλεέμ, το οποίο θα καταπλήξει τον κόσμον. Τότε όλα θα αλλάξουν και οι Σταυλάρχες θα αναχωρήσουν δι’ άλλης οδού. Αμήν.

Χ Ρ Ο Ν Ι Α   Π Ο Λ Λ Α