Το ότι υπάρχω δεν σημαίνει ότι ζω.

Το ότι υπάρχω δεν σημαίνει ότι ζω.

Της Αθηνάς Σκιαδοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ειδική Art Therapist παιδιών & εφήβων
Ατομική και ομαδική υποστήριξη, Ψυχοθεραπεία.
Τερτσέτη 21(2ος όροφος δίπλα στα Hontos center)
Τηλ. 0030 6987240872, e-mail : skiadopolou@trigono.info
skype  Αθηνά Σκιαδοπούλου

Οι άνθρωποι πολλές φορές νομίζουν πως επειδή υπάρχουν στην ζωή αναπνέουν και έχουν μια καθημερινότητα ότι ζουν κιόλας. Ζω σημαίνει πως νοιώθω αισθάνομαι αντέχω ελπίζω κ.α. Από την στιγμή που ένας άνθρωπος γεννιέται μέχρι την στιγμή που πεθαίνει ακολουθεί η φτιάχνει μια πορεία. Το θέμα είναι αν μπορεί αυτό να το καταλάβει και να επιλέξει.

Σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός παιδιού παίζουν οι γονείς και οι πρώτοι άνθρωποι που έχει επαφή μαζί τους και του δίνουν τα πρώτα πρότυπα και τις πρώτες αξίες. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο άνθρωπος δεν μπορεί να βελτιωθεί και πως αν έχει δύσκολα παιδικά χρόνια έχει καταδικάσει και τα υπόλοιπα χρόνια του.

Ο άνθρωπος διαμορφώνει προσωπικότητα μέχρι το τέλος της ζωής του. Το σημαντικό είναι να υπάρχει αυτογνωσία έτσι ώστε να μπορεί να γνωρίζει τις πραγματικές του επιθυμίες τα αληθινά του θέλω και να έχει αυτοπεποίθηση πραγματοποιώντας τις επιλογές του σε ισορροπία της λογικής και του συναισθήματος.

Να μην φοβάται να κάνει λάθη και αν κάνει να μαθαίνει μέσα από αυτά. Κάθε λάθος έχει κάποιο κόστος ψυχολογικό η υλικό όμως η εμπειρία που μας δίνει είναι μεγάλη και αν δεν τολμούσαμε δεν θα είχαμε νοιώσει ζήσει αισθανθεί. Το παρελθόν μας δεν μπορούμε να το αλλάξουμε μπορούμε να φτιάξουμε όμως το παρόν και το μέλλον. Είναι πολύ σημαντικό κάθε άνθρωπος να ψάξει πραγματικά μέσα του να δει τις πραγματικές του ανάγκες και τι πραγματικά τον κάνει ευτυχισμένο και να παλέψει με ότι εμπόδια έχει για να καταφέρει να γίνει πραγματικά ευτυχισμένος.

Τυχεροί αυτοί που ερωτεύτηκαν πόνεσαν έκλαψαν ένοιωσαν ανάμεικτα συναισθήματα έντονα ακόμη και αν το τέλος δεν ήταν το επιθυμητό. Οι άνθρωποι φοβούνται να ζήσουν φοβούνται να νοιώσουν και καταλήγουν να μην ζουν. Είμαστε φτιαγμένοι όμως να νοιώθουμε και να αισθανόμαστε αλλιώς θα είμαστε προγραμματισμένες μηχανές. Αφού λοιπόν έχουμε αισθήματα και συναισθήματα γιατί να τα πιέζουμε μέσα μας και να υποφέρουμε από αυτά έτσι και αλλιώς και ο πόνος και θλίψη και η απογοήτευση έρχονται ακόμη και αν εμείς δεν τα καλέσουμε μέσα από τις επιλογές μας οπότε όσο και να φοβόμαστε μήπως πληγωθούμε ίσως συμβεί ακόμη και αν ακολουθούμε την πορεία της ζωής. Αναπόφευκτα λοιπόν αισθανόμαστε.

Τι ποιο όμορφο για εμάς να οδηγούμε εμείς το τιμόνι της δικής μας της ζωής μέσα από τις επιθυμίες και τις επιλογές μας !!!

About Author