Περιμένοντας το νέο σύστημα..

Περιμένοντας το νέο σύστημα..

Τον τελευταίο καιρό, ο εκπαιδευτικός κόσμος αγωνιά εν αναμονή του νέου συστήματος που αφορά όχι μόνο την εισαγωγή στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και τη δομή και λειτουργία της παιδείας στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια καθοριστική αλλαγή, ο στόχος της οποίας και, κατ’ επέκταση η αξία της είναι ακόμα ασαφή.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα εισαγωγής οι μαθητές του Λυκείου καλούνται να συμπληρώσουν μηχανογραφικά δελτία δύο φορές, μια στο τέλος της δεύτερης τάξης και μια κανονικά, μετά το πέρας των εξετάσεων. Ποιος είναι ο λόγος; Τα τμήματα ελεύθερης πρόσβασης, τα οποία αποτελούν μια από τις βασικότερες καινοτομίες. Πρόκειται για σχολές πανεπιστημιακές, η πρόσβαση στις οποίες θα πραγματοποιείται χωρίς εξετάσεις, ανάλογα με την προτίμηση των μαθητών. Είναι τα τμήματα που δε συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό των εισακτέων, οπότε μπορούν να εξασφαλίσουν την ελεύθερη πρόσβαση. Σε αυτές θα εισέρχονται όσοι τις επέλεξαν ήδη από την πρώτη φάση των μηχανογραφικών δελτίων και απαλλάσσονται από τη διαδικασία των εξετάσεων, εφόσον μείνουν πιστοί στην αρχική τους επιλογή και επιθυμούν να εγγραφούν στα αντίστοιχα τμήματα.

Για όλα τα υπόλοιπα τμήματα, ισχύει κανονικά η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Σε τέσσερα μαθήματα, με τέσσερα πεδία, κάτι που μας παραπέμπει στο σύστημα των δεσμών. Η εξεταστέα ύλη παρουσιάζει αύξηση, εισάγεται το μάθημα της Κοινωνιολογίας που παίρνει τη θέση των μέχρι πρότινος εξεταζόμενων Λατινικών (άλλη μια στροφή στο παρελθόν, με την τέταρτη δέσμη για εμάς τους παλαιότερους να αναβιώνει πανηγυρικά) και τη συνεξέταση του μαθήματος της Έκθεσης με αυτό της Λογοτεχνίας. Οι αλλαγές αναμένεται να επηρεάσουν και τη λειτουργία του σχολείου, αφού προβλέπεται αύξηση στις ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων κατεύθυνσης (6 ώρες την εβδομάδα για κάθε μάθημα) και σχεδόν κατάργηση των μαθημάτων της Γενικής Παιδείας.

Η κοινή (εκπαιδευτική) γνώμη παρακολουθεί μουδιασμένη τις εξελίξεις, εφόσον το νέο σύστημα απλά ανακοινώνεται ως πρόταση, χωρίς ποτέ να ψηφίζεται οριστικά. Στο μεταξύ, ο καιρός περνά και οι μαθητές της Β Λυκείου αγωνιούν για το μέλλον τους. Ένα σύστημα με αλλαγές θεμελιώδεις, χωρίς την απαραίτητη υποδομή και προετοιμασία δεν είναι ο πιο καθησυχαστικός οιωνός και δη σε μια τόσο απαιτητική δοκιμασία, όπως οι πανελλαδικές εξετάσεις. Μαθητές και καθηγητές αυτή τη στιγμή είναι έρμαια της παρελκυστικής τακτικής του Υπουργείου και, εύλογα, αισθάνονται ως πειραματόζωα.

Δεν συνηθίζω να ασκώ αφοριστικές και a priori κριτικές. Αφήνω πάντα το χρόνο να αποφασίζει. Στην προκειμένη περίπτωση, οφείλω να εκφράσω την ανησυχία μου σχετικά με την αύξηση της ύλης, κυρίως στα θετικά μαθήματα, που ήδη ταλαιπωρεί τους υποψηφίους. Στη δε θεωρητική κατεύθυνση, η προσθήκη του μαθήματος της Κοινωνιολογίας επιφορτίζει τους ήδη επιβαρυμένους με τις απαιτήσεις της Ιστορίας μαθητές. Η μηχανιστική αποστήθιση είναι μια επαχθής διαδικασία και συνάμα στείρα, αφού δεν προάγει την κριτική σκέψη. Όσο για τη συνεξέταση Λογοτεχνίας και Έκθεσης, πέρα από το ότι θα δημιουργεί σύγχυση στην πραγμάτευση των πολλών και διαφορετικών αντικειμένων, σίγουρα θα οδηγήσει σε κατακερματισμό της γνώσης και επιφανειακή πραγμάτευση δύο πολύ σοβαρών αντικειμένων.

Από την άλλη, αναρωτιέμαι πώς θα είναι ένα σχολείο χωρίς μαθήματα γενικής παιδείας..  Σίγουρα στείρο και κουραστικό..

Ίσως όμως και το νέο σύστημα να διαψεύσει τους όποιους προβληματισμούς μου και να είναι ένα αποτελεσματικό και γόνιμο. Να προετοιμάζει σωστά και ολοκληρωμένα τους μαθητές, παρέχοντας επαρκή γνώση και, γιατί όχι, να καλλιεργήσει την αγάπη για τη λογοτεχνία. Είμαι έτοιμη να το υποδεχθώ με την καλύτερη διάθεση. Ελπίζω να μη με διαψεύσει. Άλλωστε, το περιμένω εδώ και πολύ καιρό.

Ειρήνη Ι. Ζαννάκη

About Author