..Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη

..Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη

Η Ιθάκη είναι η πατρίδα του ομηρικού ήρωα Οδυσσέα και σημείο αναφοράς πνευματικών ανθρώπων. Είναι ο ιδανικός τόπος για ενδιαφέρουσες εξερευνήσεις και ήρεμες διακοπές. Συνδυάζει υπέροχες παραλίες, όρμους μονοπάτια και παραδοσιακούς οικισμούς.

Ενέπνευσε επίσης τον σπουδαίο Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη να γράψει ένα από τα πιο συγκλονιστικά ποιήματα όλων των εποχών.

.. Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις…Η ιστορία του νησιού και οι αρχαιολογικοί χώροι συναντώνται σε κάθε γωνιά του και περιμένουν να τους εξερευνήσετε. Τα σχολείο του Ομήρου, το σπήλαιο των Νυμφών, το μπάνιο της Πηνελόπης είναι μερικά από τα ιστορικά σημεία που αξίζει κάποιος να δει.

Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Αρκείσιος κατέλαβε τα νησιά Κεφαλλονιά και Ιθάκη και έγινε βασιλιάς των Κεφαλλήνων με έδρα του βασιλείου την Ιθάκη. Παντρεύτηκε την Χαλκομέδουσα και απέκτησαν τον Λαέρτη. Ο ίδιο παντρεύτηκε την Αντίκλεια, η οποία γέννησε τον Οδυσσέα που εν συνεχεία έγινε θρυλικός βασιλιάς της Ιθάκης. Μαζί με την Πηνελόπη απέκτησαν τον  Τηλέμαχο. Τις πιο ακριβείς πληροφορίες αναφορικά με το νησί αντλούμε από την «Οδύσσεια» του Ομήρου. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Όμηρος έζησε στην Ιθάκη. Αρχαιολογικά ευρήματα πιστοποιούν πως η Ιθάκη ήκμασε κατά την μυκηναϊκή περίοδο κατά την οποία και έλαβαν χώρα όσα αναφέρονται στην Ιλιάδα και στην Οδύσσεια. Σύμφωνα επίσης με τα ευρήματα των ανασκαφών της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής το νησί ήταν κατοικημένο από την νεολιθική εποχή. Μεταξύ του 1100 και 800π.Χ το νησί γνώρισε την εισβολή των Δωριέων και αργότερα την κατάκτηση από τους Κορινθίους. Από το 300 έως το 1185 μ.Χ. ανήκε στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Οι Νορμανδοί κατέλαβαν το νησί το 1185 μ.Χ. και το 1204 το παραχώρησαν στους Βενετσιάνους. Το 1479 και για 25 χρόνια οι Τούρκοι υπό τις διαταγές του πασά, Κεδούκ Αχμέτ λεηλάτησαν και ερήμωσαν σχεδόν ολοκληρωτικά το νησί. Το 1504 οι Τούρκοι παρέδωσαν το νησί στην θαλασσοκράτειρα Βενετία. Κατά την κυριαρχία των Βενετών χτίστηκαν τρία χωριά : η Εξωγή, η Ανωγή και η Παλαιοχώρα. Το 1797 οι Γάλλοι κατέλυσαν την κυριαρχία των Βενετσιάνων ώσπου οι Ρωσοτουρκικές δυνάμεις το κατέλαβαν μέχρι το 1807. Τότε έγινε συνθήκη κατά την οποία η Ρωσία παραχώρησε τα δικαιώματά της στην Επτάνησο προς την Γαλλία. Αυτό κράτησε μέχρι το 1810 που την κατέλαβαν οι Άγγλοι μαζί με τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά. Στις 21 Μαΐου 1864 ενώθηκε η Ιθάκη και τα υπόλοιπα Επτάνησα με την Ελλάδα.

Ένα από τα πρώτα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείτε είναι η σχολή του Ομήρου. Εδώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ήταν τα ανάκτορα του Οδυσσέα. Πλησιάζοντας βρίσκεται η Μελάνυδρος πηγή όπου σύμφωνα με τον Όμηρο κατέβαιναν οι υπηρέτριες της Πηνελόπης, για να μαζέψουν νερό. Εκεί θα δείτε ό,τι έχει απομείνει από κτίσματα μυκηναϊκής εποχής. Στην άκρη του χωριού Εξωγή θα θαυμάσετε τις πυραμίδες που κτίστηκαν από μυλόπετρες και θα αγναντέψετε από ψηλά την θέα στον όρμο Αφαλές.  Επόμενος σταθμός το κάστρο των Αλαλκομενών. Κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του λόγου, σημείο όπου σώζονται τα ερείπια Ακρόπολης της πόλης των Αλαλκομενών ή αλλιώς «το Κάστρο του Οδυσσέα». Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το σπήλαιο Ρίζες μετά το χωριό Περαχώρι και βόρεια της περιοχής Βαθύ, το σπήλαιο των Νυμφών. Κατά την παράδοση πιθανότατα πρόκειται για το Ομηρικό σπήλαιο στο και λατρεύονταν οι Νύμφες. Λέγεται επίσης πως υπάρχουν δύο είσοδοι. Η μία είσοδος για τους θεούς και η άλλη για τους ανθρώπους. Στην δεξιά πλευρά του λιμανιού στην περιοχή Κιόνι, σώζεται ένα μέρος από το σπίτι που ζούσε μέχρι την επανάσταση του 1821 ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Ο οικισμός Παλαιοχώρι είναι ίσως ο σημαντικότερος οικισμός του νησιού. Εκεί σώζονται ερείπια κατοικιών και βυζαντινών εκκλησιών. Η αρχιτεκτονική της περιοχής έχει αμυντικό χαρακτήρα και τα σπίτια δεν έχουν καθόλου μπαλκόνια. Προχωρώντας προς την Βόρεια Ιθάκη θα συναντήσετε ένα Υπαίθριο Μουσείο Αγαλμάτων στο οποίο πραγματικά αξίζει να σταθείτε.

Το Βαθύ είναι η πρωτεύουσα της Ιθάκης και είναι χτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από το φυσικό λιμάνι του. Το Περαχώρι σε μικρή απόσταση από το Βαθύ βρίσκεται σε υψόμετρο 300μ. Ο οικισμός του Περαχωρίου προσφέρει εξαιρετική θέα προς τον κόλπο της περιοχής Βαθύ. Κάθε Ιούλιο, το τελευταίο  Σάββατο του μήνα διοργανώνεται γιορτή κρασιού με άφθονο φαγητό και μουσική. Ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ιθάκης είναι το Κιόνι, το οποίο και έχει κηρυχθεί ως διατηρητέο. Εντυπωσιακό είναι το πόσο καλά διατηρημένα είναι τα παλιά σπίτια, τα οποία και έχουν αντέξει όλους τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τα Ιόνια νησιά. Το παλαιότερο χωριό της Ιθάκης είναι το ορεινό χωριό Ανωγή. Στην Ανωγή βρίσκεται το προϊστορικό μνημείο γνωστό και ως «μενίρ» με τον ψηλότερο βράχο τον «Αρακλή» ύψους 8 μέτρων.

Στην περιοχή βρίσκονται απομεινάρια της μεσαιωνικής εποχής. Το γραφικό χωριό Εξωγή συναντάται σε υψόμετρο 340μ. Στην περίοδο της Ενετοκρατίας ήταν μια από τις κύριες κατοικίες του νησιού γιατί παρείχε στους κατοίκους την ασφάλεια από τους πειρατές.

Η Ιθάκη έχει πολλές παραλίες κατάλληλες για όλα τα γούστα. Η δημοφιλέστερη ίσως παραλία είναι η παραλία Φιλιατρό με κρυστάλλινα νερά και δέντρα που κατεβαίνουν ως την θάλασσα. Στην είσοδο του λιμανιού στο Βαθύ συναντάμε την παραλία Λούτσα. Έχει από τα ρηχότερα νερά του νησιού και το αξιοπερίεργο είναι πως το μισό της παραλίας καλύπτεται από άμμο ενώ το άλλο μισό από βότσαλα. Η παραλία Γιδάκι είναι μια υπέροχη απομονωμένη παραλία με πεντακάθαρα νερά. Εξίσου ήσυχη παραλία με βότσαλα και διάφανα νερά είναι το Σαρακήνικο. Ιδανική παραλία με ρηχά νερά για οικογένειες είναι η παραλία Δεξά. Πολύ αξιόλογες παραλίες είναι το Αμμουδάκι, Το Περιβόλι, οι Αφάλες, ο Σκίνος, ο Άγιος Ιωάννης, οι Πλακούτσες, ο Μάρμακας, οι Αλυκές, το Κιόνι και τα Καμίνια.

Η κουζίνα της Ιθάκης αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα μεσογειακής διατροφής. Το ντόπιο καλό κρασί, η μεγάλη ποικιλία σε ντόπια χόρτα και λαχανικά, τα κρέατα και τα ψάρια προσδίδουν ιδιαίτερη ποιότητα στην τοπική κουζίνα του νησιού. Το σάψυχο, μυρωδικό που φύεται αποκλειστικά στην Ιθάκη και χρησιμοποιείται σε μια πληθώρα φαγητών. Σε πολλά τοπικά πιάτα καταλαβαίνει κανείς την ενετική επιρροή καθώς διατηρείται ακόμη και σήμερα το ιταλικό όνομά τους. Το σοφιγάδο, το τουμάτσι, οι καστανιόλες, το μπουργέτο είναι ένα δείγμα αυτών.

Η Ιθάκη είναι ένα ιδιαίτερο νησί που δύσκολα θα ξεχάσει κάποιος αν την επισκεφτεί. Σ αυτόν τον τόπο ακόμη κι αν κάποιος δεν ανακαλύψει την προσωπική του πατρίδα, σίγουρα θα βρει έναν ονειρεμένο προορισμό για τις διακοπές του.

Καλό σας ταξίδι…!

About Author