ΤΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ

ΤΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ

Του Πολύευκτου Παν. Γεωργακάκη
Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Καθηγητής Ιερέας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας.

Αγαπητοί μου,

η εποχή μας χαρακτηρίζεται από μια τρομερή αντίθεση. Είναι μια κοσμογονική εποχή που έδωσε πολλά και στέρησε περισσότερα. Έδωσε ύλη και έχασε πνεύμα. Αρνήθηκε την πίστη στον αληθινό Θεό και μας έβαλε να προσκυνούμε νέα είδωλα. Μας ανέβασε στην γνώση και μας βούλιαξε στην σύγχυση, έλυσε τους κάβους στο λιμάνι των ιερών παραδόσεων και μας πέταξε η ανεμοθύελλα της αρνήσεως στο φουρτουνιασμένο πέλαγος της ασεβείας. Έσπασε τους φράχτες της αγνής ζωής και μας κατεπόντισε στα σκοτεινά βάθη της ηθικής αναρχίας και διαφθοράς.

Η εποχή μας είναι σεισμική, γιατί διασαλεύσαμε τα θεμέλια της Αγίας θρησκείας. Γιατί εφύγαμε από την αλήθεια και χάσαμε την ειρήνη της ψυχής μας. Εδουλέψαμε επίμονα στις διαφθορές και στις ματαιώτητες και δεν βάλαμε ούτε ένα ξύλο, ούτε ένα καρφί στην κυβοτό της σωτηρίας μας. Τώρα, ναυαγεί στον φρικτό κατακλυσμό της αμαρτίας, έρμαια στα ρεύματα των παθών, αδύναμοι στην ορμή των κυμάτων, αισθανόμαστε να μας περισφίγγει η άβυσσος. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως ο κόσμος βρήκε τον δρόμο του. Κανείς δεν πιστεύει πως ο σύγχρονος άνθρωπος είναι πραγματικά ευτυχισμένος. Τώρα χύνονται περισσότερα δάκρυα και περισσότερο αίμα, τώρα σκεπάζει την γη περισσότερη ανομία και κακοπραγία. Τα αγαθά του πολιτισμού κλείστηκαν στην ύλη, στις πρόσκαιρες, ψυχοφθόρες και σωματοφθόρες απολαύσεις, στις ματαιώτητες. Εκαλύψαμε τον ουρανό με την φρίκη της απιστίας και την γην με το πένθος της αδικίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα πίσω από την αυλαία της υποκρισίας και της αθεϊας.

Η εποχή μας για πολλούς λόγους μεγαλώνει περισσότερο το δράμα του κόσμου. Έχουμε στα χέρια μας και στη διάθεση μας τον αφάνταστα μεγάλο τεχνικό πολιτισμό. Δεν ωριμάσαμε όμως για να τον κατευθύνουμε σωστά. Κατά το μεγαλύτερο μέρος τον θέσαμε στην υπηρεσία της πολεμικής μηχανής. Ο κόσμος έγινε οπλοστάσιο και η γη μας στενάζει κάτω από την απειλή του πυρινικού εξολοθρεμού. Οι ηλεκτρονικοί εγκέφαλοι και οι εγκέφαλοι που τους εδημιούργησαν κάνουν λάθη κι δεν χρειάζεται παρά ένα τέτοιο λάθος για το μοιραίο τέλος της ανθρωπότητας.

Το δεύτερο φοβερό χαρακτηρισμό της εποχής μας είναι πως ο κόσμος επλημμύρισε από ψευδοπροφήτες, που πλανούν, παρασύρουν και εκτροχιάζουν τους ανθρώπους. Ψεύτικες φιλοσοφίες, επιστημονικές θεωρίες και νέες θρησκείες που έδωσαν νέα “ευαγγέλια” και υποσχέθηκαν χαρά, ανέσεις, απολαύσεις και ευτυχία, ελευθερία και δικαιοσύνη. Έδειξαν νέους παραδείσους. Άνοιξαν τις πύλες της σοφίας και της γνώσεως, πλημμύρισαν τη γη σοφούς και επιστήμονες, χωρίς όμως να χαρίσουν τον σωστό άνθρωπο, τον ιδανικό, τον άγιο, τον τέλειο και γεμάτο αγάπη. Εστέρησαν την ζωή από το βαθύτερο της νόημα και ξέραναν τις φλέβες της αρετής. Έκαμαν τον άνθρωπον μηχανή. Τον τύλιξαν στα γρανάζια της. Τον μαζοποίησαν και τον εξουθένωσαν, χωρίς σκέψη για ψυχή. Χωρίς Θεό και ελπίδα.

Μέαα στην πλάνη της η πολιτισμένη εποχή μας επροτίμησε το σκοτάδι αντί το φως, όπως είπε ο Κύριος και έβαλε την ανθρωπότητα στα σκοτάδια και στην μεγάλη νύχτα.

Πλανάται ο κόσμος όταν πνίγεται στα μίση, στην αδικία, στην εκμετάλλευση, στην απάτη και την δολιότητα. Στην πονηριά και την απανθρωπιά. Όταν βουλιάζει στον ευδαιμονισμό, στα αχαλίνωτα πάθη. Στις καταχρήσεις και στις ασχήμιες της άτακτης και άσωτης ζωής.

Αδελφοί μου, ο Ιησούς Χριστός ξεκουράζει και αναπαύει τον ανήσυχον λογισμόν και ικανοποιεί τους βαθύτερους πόθους της καρδιάς μας. Εκείνος βεβαιώνει και η ιστορία επικυρώνει:

“Δευτε προς με πάντες….. και
Εγώ αναπαύσω υμάς.”