ΠΟΛIΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛIΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόλις κυκλοφόρησε το  ενδιαφέρον βιβλίο του κ. Παναγή Ι. Σιμωτά „ΠΟΛΙΤΙΚΗ  & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ“, που περιμέναμε από καιρό.

Στις 18 Μαΐου 2019 έγινε η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου.

Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά πλήρης από ενδιαφερομένους. Στη βιβλιοπαρουσίαση παραβρέθηκαν  εκπρόσωποι Ελλήνων Λογοτεχνών καθώς και σημαντικό στέλεχος του BBC, που  ήρθε από το Λονδίνο  και μίλησε  στην παρουσίαση.

Ακολουθούν δύο πρόλογοι από το βιβλίο που συνέταξαν οι Έλληνες συγγραφείς,

Κώστας Καρούσος Πρόεδρος Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, Κριτικός Λογοτεχνίας, Δοκιμιογράφος, Εικαστικός,  και ο

Παναγιώτης Καπνιστής, Λογοτέχνης, Συγγραφέας, Δημοσιογράφος.

Ηχητικά στιγμιότυπα από την βιβλιοπαρουσίαση

ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ι

Ο  συγγραφέας δίνει εξαιρετικό προσανατολισμό, στο προγονικό στοιχείο της χώρας, εικονίζοντας πιστά την σημερινή εξέλιξη και συνάμα υπενθυμίζει και ισχυροποιεί τη θέση του, ότι, το ιστορικό δρώμενο -διαχρονικά- θα πυρπολεί και θα επαναβεβαιώνει όλο το φάσμα της ιστορικής-γλωσσικής-μυθολογικής και αξιακής ενέργειας-παρουσίας και συνέχειας, αυτού του τόπου, παρά τα πολλά και ισχυρά κλειδωνίσματα και πισωγυρίσματα πολιτικής και οικονομίας που είχε.

Το βιοποριστικό στοιχείο συνεχίζει να είναι στο επίκεντρο του ατόμου. Ο συγγραφέας επιθυμεί να το συσχετίσουμε ή να το παντρέψουμε με τα υπαρκτικά και υποστασιακά στοιχεία του ατόμου, της ηθικής, της πρωτοβουλίας, και της συμμετοχής. Καυτηριάζει τον κομματισμό, τις ανύπαρκτες -εσαεί- μεταρρυθμίσεις, τις εκλογικές κονταρομαχίες, τα ψευδεπίγραφα της οικονομίας, τους «ευγενέστατους» πιστωτές μας, τους ασυνάρτητους και αμφοτερόγλωσσους ευρωπαίους φίλους μας, τα καπετανάτα των σημερινών ηγετίσκων, τον υπερχειλίζοντα και βαρύγδουπο πατριωτισμό, την απαξίωση και το θάψιμο των αξιών και την παραπληροφόρηση.

Όλο το βιβλίου του εκλεκτού συγγραφέα Παναγή Ι. Σιμωτά, περνά δια πυρός και σιδήρου όλο το Ιστορικό-Πολιτικό-Κοινωνικό κατόπι της χώρας, με ευφράδεια γλώσσας και διατύπωσης. Το Λασκαράτειο στοιχείο τον ακολουθεί! Η καθημερινότητα -εδώ- διαστέλλεται χρονικά. Ο Παναγής Σιμωτάς, ανταποκρίθηκε στο ιερό κάλεσμα της Ζωής και της Πατρίδας, να κάνει τον άνθρωπο-πολίτη κοινωνό της πολιτικής και της οικονομικής αιμορραγίας της χώρας, πολλές δεκαετίες τώρα. Στόχος του, να μη λησμονούμε ποτέ την αξία της γνώσης και της παρέμβασης. Η επιμελημένη σάτιρα της έκφρασής του, οδηγεί το πνεύμα σε καινοτομίες, η πρωτοβουλία σώζει την προσωπικότητα και οδηγεί -πάντα- σε λύσεις και διεξόδους στη Ζωή.

Ευχαριστώ από καρδιάς φίλτατε Παναγή Ι. Σιμωτά για την τιμή!!!!
Καλοτάξιδο και καλοπόρευτο το βιβλίο σου. Κάθε καλό στο έργο σου.

Κώστας Καρούσος
Πρόεδρος Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών,
Κριτικός Λογοτεχνίας, Δοκιμιογράφος, Εικαστικός,
Αθήνα, 5 Μαΐου 2019

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΙΙ

Το βιβλίο ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,  ΑΝΘΟΛΟΓΙΟΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΣΑΤΙΡΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ, του κυρίου Παναγή Σιμωτά, είναι μία σειρά δημοσιευθέντων άρθρων, με πύρινες και εντυπωσιακές αποχρώσεις, που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, για την επερχόμενη αναπόφευκτα κρίση, έως θανάτου της οικονομίας μας. Σε αντίθεση με τον εφησυχασμό, που εντέχνως καλλιεργούσαν οι παγκοσμιοποιηταί, κοιμίζοντας μας, χορηγώντας μας παροχές και ηρωοποιώντας τον δανεισμό για κατανάλωση αγαθών άνευ ορίων, δίνοντάς μας δάνεια, για ταξίδια αναψυχής, για κρουαζιέρες, για πολυτελή αυτοκίνητα, για κατοικίες και εξοχικά, για σκάφη κ.λπ. παίζοντας με σημαδεμένη την τράπουλα της φτωχοποιήσεως μας, ο Παναγής Σιμωτάς, έκανε το καθήκον του σαν Έλληνας πολίτης και προειδοποιούσε, άλλοτε με σοβαρή διάθεση και άλλοτε με έμμετρη χιουμοριστική διάθεση. Διεκτραγωδούσε το σπρώξιμο χιλιάδων νέων επιστημόνων, να βρουν την τύχη τους εκτός Ελλάδος, και το εξαναγκασμό 500 χιλιάδων επιχειρηματιών να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, οδηγώντας τους σε μαρασμό, σε εξαθλίωση και απελπισία.

Προειδοποιούσε για τα ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον της πατρίδος μας, υποχρεώνοντας τους νέους στην ανεργία και στην καλύτερη περίπτωση να ζουν περίπου με 400 Ευρώ τον μήνα. Καυτηρίαζε με τον γραπτό λόγο του, με εκπληκτικό τρόπο, την συμπεριφορά και την απαξίωση της παραγωγής και την κάμψη της παραγωγικότητας, από τους έξωθεν εντολείς, οι οποίοι είχαν και έχουν υποχείριους και πρόθυμους, τους άχρηστους, τους ανεύθυνους, τους αλαζόνες και επίορκους ηγέτες μας και αργυρώνητους δημοσιογράφους και Μ.Μ.Ε, με αποτέλεσμα όλοι μαζί, να βάλουν την θηλιά του χρέους στον λαό μας.

Εδώ ταιριάζουν οι στίχοι του Σουρή, «Δυστυχία σου Ελλάς, με τα τέκνα που γεννάς». Ο Παναγής Σιμωτάς, Οικονομολόγος με δύο πτυχία επί του αντικειμένου του, και επιμορφωτικές σπουδές, αγωνίστηκε μακριά από την γενέτειρά του, για πολλά χρόνια, εμφορούμενος από τις αρχές, τις αξίες, τις αρετές, την λεβεντιά και το φιλότιμο των Ελλήνων. Αγωνίστηκε, με το ήθος που χαλυβδώνει, την τέχνη που συγκινεί, την επιστήμη που ελευθερώνει και την φιλοσοφία που ανυψώνει, έχοντας έναν έρωτα, να σπουδάσει, να βρει τον εαυτόν του για να δείξει το τι αξίζει και ποιος πραγματικά ΕΙΝΑΙ.

Ο συγγραφέας του βιβλίου αυτού, είναι αυτοδημιούργητος και πιέζοντας και υποβάλλοντας και υπερβάλλοντας τον εαυτόν του και την υγεία του, νίκησε τον ύπνο, διότι εκοιμάτο 3-4 ώρες περίπου το 24ωρο, ως εργαζόμενος και ως σπουδαστής, και τα κατάφερε. Εδώ αλλάζοντας τον στίχο του Σουρή, μπορούμε να πούμε, «ευτυχία σου Ελλάς, με τα τέκνα που γεννάς». Ως Χρηματιστηριακός, προσπαθούσε και προσπαθεί, να συνδυάζει την Ελληνική νοοτροπία, δηλαδή να αντιμετωπίζει τον απέναντι του, ως άνθρωπο πολίτη και όχι ως «αριθμό υπήκοο» του κέρδους και της εξουσίας. Στο παρόν βιβλίο, ο κύριος Σιμωτάς, μας δίδει το ωραίον, το τραγικόν και το κωμικόν, μας υποδεικνύει δε ποιοι μας ευνούχισαν, ποιοι μας μετάλλαξαν τον εγκέφαλόν μας, ώστε να μετατραπούμε σε άβουλα πλάσματα και να μην εννοούμε τα αυτονόητα, «το όντως ον», «το αληθές», «τον ορθόν λόγον», την χρηστική συνείδηση.

Παναγιώτης Καπνιστής
Λογοτέχνης, Συγγραφέας, Δημοσιογράφος.
6 Μαΐου 2019

ΒΙΝΤΕΟ Ι

BINTEO II

ΒΙΝΤΕΟ (όλη η βιβλιοπαρουσίαση)

About Author