Πώς  η θέληση ξεπέρνα τα εμπόδια

Πώς  η θέληση ξεπέρνα τα εμπόδια

Της Αθηνάς Σκιαδοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ειδική Art Therapist παιδιών & εφήβων
Ατομική και ομαδική υποστήριξη, Ψυχοθεραπεία.
Τερτσέτη 21(2ος όροφος δίπλα στα Hontos center)
Τηλ. 0030 6987240872, e-mail : skiadopolou@trigono.info
skype  Αθηνά Σκιαδοπούλου

Υπάρχουν φορές που οι άνθρωποι σε κάποια φάση της ζωής του νιώθουν πως όλα έχουν τελειώσει και πως όλα όσα ονειρεύτηκαν πότε δεν μπόρεσαν να τα πραγματοποιήσουν. Νιώθουν πως έχουν φτάσει όπως συχνά λέω στο τελευταίο σκαλοπάτι ενός πηγαδιού.

Οι άνθρωποι που επένδυσαν συναισθηματικά σε αυτούς  τους πρόδωσαν, οι δουλείες που ασχολήθηκαν δεν πήγαν καλά και γενικά με ότι, και αν καταπιάστηκαν απέτυχε και σαν συνέπια  σε όλα αυτά ήρθε ο κλονισμός της ψυχολογικής και  σωματικής τους υγείας.

Πολλοί είναι οι λόγοι που ο άνθρωπος νιώθει πως έχει ηττηθεί από ανθρώπους και γεγονότα και δεν έχει την δύναμη να προχωρήσει. Είναι δύσκολο βέβαια κάποιος από μόνος του να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται να αντιμετωπίζει όλα όσα του συμβαίνουν. Χρειάζεται  να  υπάρχει κάποιος που να μπορεί να μιλήσει και αυτός ο <<κάποιος>> να τον ακούσει πραγματικά για να μπορεί να τον βοηθήσει να πάρει δύναμη να προχωρήσει.

Η ζωή σε κάποιους ανθρώπους δείχνει το σκληρό πρόσωπο της περισσότερο  από ότι σε κάποιους άλλους όμως αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε μπορούμε όμως να αλλάξουμε εμάς και αν εμείς το καταφέρουμε αυτό τότε όλα θα τα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Όταν σε μια δουλειά δεν τα καταφέρουμε δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να προσπαθήσουμε για μια άλλη. Αν ένας άνθρωπος πρόδωσε την αγάπη, την φιλία, ή την  εμπιστοσύνη που τους δείξαμε  δεν σημαίνει πως όλοι οι άνθρωποι θα κάνουν το ίδιο. Αλλά και εμείς όταν θα έχουμε προσπαθήσει να μάθουμε τον εαυτό μας έτσι ώστε να  νιώσουμε δυνατοί καμία προδοσία δεν θα μας ρίξει ψυχολογικά πολύ απλά γιατί εμείς οι ίδιοι δεν θα έχουμε αφεθεί σε λάθος ανθρώπους.

Η ζωή μας είναι ένα ταξίδι μέσα στο οποίο θα συναντήσουμε τον πόνο, την θλίψη, την αγάπη, την προδοσία και πολλά άλλα συναισθήματα από τα όποια θα πάρουμε στοιχεία που θα μας βοηθήσουν στην μετέπειτα πορεία μας. Μέσα απ τα λάθη μας θα μαθαίνουμε όχι για μην τα επαναλάβουμε αλλά για να είμαστε πιο κοντά στα πραγματικά θέλω μας.

Υπάρχουν και οι άνθρωποι που περά από τις απορρίψεις και τις αποτυχίες τους έχουν ρίξει ψυχολογικά και σωματικά τα περιττά κιλά και ο αγώνας ανάμεσα σε δίαιτες και σε στερήσεις χωρίς αποτέλεσμα. Βάλτε μικρούς και εφικτούς στόχους. Σε αυτή την περίπτωση σκεφτείτε  πως δεν γίνεται ένας άνθρωπος να καταφέρει σε λίγες μόνο μέρες κάτι  το  οποίο δεν έχει καταφέρει για αρκετά χρόνια. Αν επιτύχετε ένα μικρό στόχο θα καταφέρεται και τον επόμενο. Ότι και αν σας έριξε ψυχολογικά με όποιο τρόπο και αν το επεξεργαστήκατε εσείς οι ίδιοι σκεφτόμενοι θετικά θα δείτε ότι τα εμπόδια είναι για να τα ξεπερνάμε.

Όταν οδηγείτε αν παρουσιαστεί ένα εμπόδιο στο δρόμο έχετε δύο επιλογές ή να σας ακινητοποιήσει και να μείνετε εγκλωβισμένοι εκεί με όλες τις συνέπειες ή να το βγάλετε από τον δρόμο σας και να προχωρήσετε. Θα σας κουράσει και θα σας καθυστερήσει η διαδικασία όμως θα φτάσετε στον προορισμό σας.

Εσείς λοιπόν θα επιλέξετε τον τρόπο που θα ζήσετε την ζωή σας, εσείς θα βάλετε τους στόχους και εσείς θα τους υλοποιήσετε.

Και μην ξεχνάτε η πραγματική δύναμη της θέλησης υπάρχει μόνο μέσα σας.

About Author