Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ «noris» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣΔΙΚΤΥΩΝ
ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ «noris» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΗΓΕΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΑΥΤΗΣ Ο ΕΚ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ
κ. ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΚΙΚΑΣ

Τελευταία, εταιρείες από το εξωτερικό, και κυρίως από τη Γερμανία, οι οποίες ασχολούνται με την πληροφορική και την καινοτομία, επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη για έδρα των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα, επειδή θεωρούν τη μακεδονική πόλη ως σημαντικότατο και πολύ ελκυστικό προορισμό για διεύρυνση των επενδύσεών τους.

O κ. Στέλιος Γκίκας, γεννημένος και μεγαλωμένος στη Νυρεμβέργη επελέγη για τη διεύθυνση της θυγατρικής της «noris» στη Θεσσαλονίκη, επειδή εκτός της υψηλής τεχνογνωσίας, που διαθέτει, είναι και άριστος χρήστης των Γερμανικών και Ελληνικών, ως δίγλωσσος φυσικός ομιλητής αυτών των γλωσσών.

Ο κ. Γκίκας σημείωσε τη ραγδαία εξέλιξη της εταιρείας «noris», λέγοντας:

«Το 2017 αρχίσαμε με έξι συνεργάτες και σήμερα προσεγγίζουμε τους τριάντα… θα χρειαστούμε και άλλους.»

Η εφημερίδα μας TRIGONO.info με χαρά αναδημοσιεύει ολόκληρη τη συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη και ευχόμαστε καλή επιτυχία στα φιλόδοξα σχέδια του κ. Γκίκα για δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας με τεχνολογικά καταρτισμένους συνεργάτες προς όφελος των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Γερμανίας.

Στέλιος Γκίκας / noris
Οικογενειακή πόλη με χαμηλά λειτουργικά κόστη

Με πελάτες όπως η Lufthansa και η Adidas, η γερμανική εταιρεία πληροφορικής Noris αποφάσισε να δημιουργήσει τη θυγατρική της εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή μια πρόταση του τότε υπεύθυνου του τμήματος ανάπτυξης λογισμικού, Στέλιου Γκίκα, παιδί Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία.

«Ψάχναμε να προσλάβουμε άτομα και ανέφερα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν έξυπνα και εξειδικευμένα άτομα τα οποία όμως δεν βρίσκουν δουλειά, το ακριβώς αντίθετο δηλαδή με τη Γερμανία. Έπειτα από μερικές εβδομάδες αναρτήσαμε τις πρώτες αγγελίες»,

αναφέρει ο κ. Γκίκας. Τα σχέδια για τη δημιουργία της θυγατρικής ξεκίνησαν το 2016, και η noris Ελλάδος άρχισε επίσημα να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2017. Ως διευθυντής της θυγατρικής, ο κ. Γκίκας παραδέχεται ότι η Θεσσαλονίκη ήταν προσωπική του επιλογή, καθώς είχε ζήσει για ένα διάστημα στην πόλη και γνώριζε τα πλεονεκτήματά της.

«Είναι μια μικρή, οικογενειακή πόλη με καλό ανθρώπινο δυναμικό και χαμηλά λειτουργικά κόστη».

Η εταιρεία ξεκίνησε με έξι άτομα, που αυξήθηκαν στα 20, και ο στόχος είναι μέχρι το τέλος της χρονιάς να φτάσουν τα 30. Όπως περιγράφει ο κ. Γκίκας, παρότι η Noris Ελλάδος είναι 100% θυγατρική της γερμανικής, τον πρώτο χρόνο υπήρχε δυσπιστία για το αν θα «βγει η δουλειά όπως πρέπει». «Όταν είδαν ότι οι Έλληνες τα καταφέρνουν, και μάλιστα πολύ καλύτερα, άρχισαν να μας δίνουν περισσότερα πρότζεκτ. Αυτός ήταν ο λόγος που προχωρήσαμε και στην αύξηση του προσωπικού».

Η Noris μπορεί να μην προσφέρει μισθούς Γερμανίας, αλλά σίγουρα εξασφαλίζει μεγαλύτερους μισθούς από αυτούς της εγχώριας αγοράς, ενώ παράλληλα προσφέρει ποιότητα εργασίας. Το ωράριο στην εταιρεία είναι αυστηρά 8 ώρες, ενώ προσφέρονται δυνατότητες εκπαίδευσης και εξειδίκευσης.

Συνέντευξη στην ΦΙΛΙΠΠΑ ΒΛΑΣΤΟΥ

Η θυγατρική εταιρεία της noris, στην Ελλάδα, απασχολεί 20 άτομα
και μέχρι το τέλος του 2019 ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.

Η noris στηρίζει τους επαγγελματίες της πληροφορικής
που θέλουν να κάνουν καριέρα στην Ελλάδα.

Ο Στέλιος Γκίκας έκανε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που χιλιάδες νέοι στην Ελλάδα αναγκάστηκαν να κάνουν την τελευταία δεκαετία, όταν η χώρα ¨βυθιζόταν¨ στην οικονομική κρίση. Αντί λοιπόν να μείνει στην Γερμανία και να συνεχίσει την επιτυχημένη καριέρα του στον χώρο της τεχνολογίας, αποφάσισε όχι μόνο να επιστρέψει στην Ελλάδα, αλλά να αναλάβει ένα μεγάλο εγχείρημα. Να δημιουργήσει την θυγατρική μιας εταιρείας που εδρεύει στην Γερμανία.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Νυρεμβέργη με σπουδές στην πληροφορική, μόλις αποφοίτησε άρχισε να δουλεύει για έναν κολοσσό στον χώρο της τεχνολογίας, την noris. Εκεί η εξέλιξή του ήταν συνεχής. Ξεκίνησε από προγραμματιστής και έφτασε στο επίπεδο να αναλαμβάνει τα πιο δύσκολα και απαιτητικά πρότζεκτ. Το 2016 αποφάσισε να ιδρύσει την θυγατρική εταιρεία της noris στην Ελλάδα. Η πόλη που θα επέλεγε ήταν Θεσσαλονίκη και τον Ιανουάριο του 2017 η εταιρεία ξεκίνησε να λειτουργεί. Χρόνο με τον χρόνο η ανάπτυξή της είναι εμφανής, αν σκεφτεί κανείς ότι όταν η εταιρεία ξεκίνησε στην πόλη είχε πέντε εργαζόμενους, ενώ πλέον έχει 20, αριθμός ο οποίος μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ανέβει ακόμη περισσότερο. Μάλιστα, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην Karfitsa o CEO  της ελληνικής noris. ¨Ένας από τους στόχους μου είναι να ανοιχτούν ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας, ώστε και τα παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους βρίσκοντας μια καλή ευκαιρία εδώ¨.

Ποια είναι η εταιρεία noris; Από το 1993 η noris έχει εξελιχθεί σε έναν από τους ειδικούς της πληροφορικής. Η ποιότητα και η καινοτομία χαρακτηρίζουν την εταιρεία και την έχουν κατατάξει συνώνυμη με την εγγύηση και την σταθερή ανάπτυξη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία ως εταιρεία. Ουσιαστικά η noris βασίζεται στην κατασκευή και λειτουργία των ασφαλών και σύγχρονων datacenter, στο Μόναχο και την Νυρεμβέργη. Ειδικότερα, μια από τις υπηρεσίες της είναι η διαχείριση , από το λειτουργικό σύστημα μέχρι το πρόγραμμα που θα τρέχει με την ιστοσελίδα μιας εταιρείας.

Πως ήρθε στην Ελλάδα η εταιρεία ;  Ήταν μια δική μου πρωτοβουλία. Στην Γερμανία υπάρχει το πρόβλημα εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού, ενώ στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο. Τότε λοιπόν εξήγησα στην εταιρεία τι συμβαίνει στην Ελλάδα και αφού έγιναν οι απαραίτητες μελέτες για τα έξοδα που θα χρειαζόταν αυτό το εγχείρημα αποφασίσαμε ότι ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία.

Γιατί στην Θεσσαλονίκη; H πόλη ήταν και αυτή μια δική μου απόφαση. Καθότι γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Γερμανία, η Θεσσαλονίκη ήταν η πόλη στην οποία είχα ζήσει για ένα διάστημα και την αγάπησα. Επίσης, σαν πόλη έχει πολλά θετικά συγκριτικά με την Αθήνα. Αρχικά είναι πιο ζεστή και φιλόξενη και δεν επικρατεί το χάος της πρωτεύουσας. Παράλληλα, όσον αφορά το κόστος ζωής και των λειτουργικών εξόδων (π.χ ενοίκια) είναι πολύ λιγότερα.

Τι έχει καταφέρει τη εταιρεία από τότε που άρχισε να δραστηριοποιείται στην πόλη ;  Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι έχουμε αυξήσει τον αριθμό των υπαλλήλων μας. Όταν ξεκινήσαμε είμασταν πέντε άτομα και τώρα έχουμε φτάσει τα 20. Μάλιστα τώρα είμαστε ε περίοδο συνεντεύξεων, γιατί ψάχνουμε άτομα για να καλύψουμε και άλλες θέσεις εργασίας. Μέχρι τέλος της χρονιάς υπολογίζουμε να φτάσουμε τα 30.
Στην αρχή ξεκινήσαμε δειλά, μέχρι να χτιστεί η εμπιστοσύνη μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Μόλις είδαν ότι οι Έλληνες τα καταφέρνουν και μάλιστα γρήγορα και εν μέρει καλύτερα σε διάφορα θέματα, μας δίνουν όλο και περισσότερα πρότζεκτ. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι αυξάνονται οι ανάγκες για περισσότερο προσωπικό.

Για ποια Brands έχετε αναλάβει πρότζεκτ ;
Ως επί το πλείστον, έχουμε πελάτες τράπεζες και αυτοκινητοβιομηχανίες. Μερικούς που μπορώ να αναφέρω είναι οι: Adidas, BMW, BNP paribas, DHL, Lufthansa, το αεροδρόμιο της Νυρεμβέργης.

Ποιο είναι το ηλικιακό target group των υπαλλήλων σας ; Δεν έχουμε κάποιοι στάνταρ. Ο μικρότερος ηλικιακά είναι 21 χρόνων και ο μεγαλύτερος περίπου 42 ετών. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κατέχει την γνώση σε αυτό που ψάχνουμε. Έχει τύχει να προσλάβουμε άτομα που δεν έχουν προϋπηρεσία , αλλά είχαν τις βασικές γνώσεις. Άλλωστε εκπαιδεύονται στην συνέχεια και εσωτερικά σε εμάς.

Είστε η περίπτωση, στη νέα γενιά , που ξεχωρίζει, καθώς οι περισσότεροι έφευγαν από την Ελλάδα, λόγω της κρίσης, εσείς γυρίσατε. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Γερμανία, οπότε για εμένα η επιστροφή  μου στην Ελλάδα ήταν κάτι σαν όνειρο.
Ειδικά, όταν συνειδητοποίησα ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανεργίας και αρκετός κόσμος δεν μπορεί να βρει δουλειά. Θέλησα να δημιουργήσω κάτι, ώστε να βοηθήσω έστω ανοίγοντας θέσεις εργασίας.

Επόμενα σχέδια; Tα επόμενα σχέδια της εταιρείας είναι να αυξήσει σημαντικά το ανθρώπινο δυναμικό της, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στα διαρκώς αυξανόμενα πρότζεκτ που της αναθέτονται.

Θα μπορέσει η Θεσσαλονίκη να φιλοξενήσει και άλλες εταιρείες που ασχολούνται με την τεχνολογία; Θα μπορέσει γιατί οι περισσότερες εταιρείες είναι στην Αθήνα και αρκετά άτομα που εργάζονται σε αυτές είναι από την Βόρεια Ελλάδα, οπότε σε συνδυασμό και με τα παιδιά που στα χρόνια της κρίσης έφυγαν, σίγουρα υπάρχει ένα ποσοστό εκείνων που θα θέλουν να γυρίσουν, εφόσον όμως υπάρχουν θέσεις εργασίας.

Για εμένα είναι ένας από τους στόχους μου να ανοίξουμε θέσεις για εκείνα τα ¨δυνατά μυαλά¨ που έχουν αναγκαστεί να ξενιτευτούν, γιατί δεν έβρισκαν εργασία και ανέλιξη στον κλάδο τους εδώ στην χώρα μας. Η noris στην Ελλάδα θέλω να γίνει ο λόγος που θα μπορέσουν να επιστρέψουν πίσω κάποιο από αυτά τα παιδιά.

About Author