ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον συγγραφέα κ. Παναγή Σιμωτά

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Με τον συγγραφέα κ. Παναγή Σιμωτά για το βιβλίο του
„ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, Ανθολόγιον Αρθρογραφίας & Παράλληλης Σατιρικής Ποίησης“

 

Ιούλιος του 2019. Ευχάριστες διακοπές στην Ελλάδα. Ο Εκδότης της Εφημερίδας, Trigono.info, κ. Κωνσταντίνος Γκίκας, έχοντας ως ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη αποφασίζει με τον γιο του Στέλιο να επισκεφθούν την Κεφαλονιά. Απολαμβάνουν την καλοκαιρινή ελληνική φύση, μα πιο πολύ το ταξίδι από την Λευκάδα στην Κεφαλονιά, μια διαδρομή αξέχαστη και μοναδική για τη φυσική ομορφιά των Επτανήσων.

Στο Αργοστόλι συναντήθηκαν με τον συνταξιούχο Οικονομολόγο Διεθνών Εμπορικών Συναλλαγών, κ. Παναγή Σιμωτά, ο οποίος αναφέρθηκε στο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο «ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΝΘΟΛΟΓΙΟΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΣΑΤΙΡΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ».

Η ευκαιρία ήταν μοναδική για μια συνέντευξη με τον συγγραφέα. Ο κ. Σιμωτάς παραχώρησε με προθυμία την συνέντευξη στον εκδότη κ. Γκίκα, την οποία η εφημερίδα μας φιλοξενεί με ιδιαίτερη ευχαρίστηση στο παρόν φύλλο της.

α. Κων/νος Γκίκας δ. Παναγής Σιμωτάς

Κων/νος Γκίκας ( Κ. Γκ.): Κύριε Σιμωτά, με την ευκαιρία που συναντηθήκαμε στο πράγματι όμορφο νησί σας, την Κεφαλλονιά, θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια, για το βιβλίο σας, έτσι ώστε οι αναγνώστες μας, να πληροφορηθούν για το περιεχόμενό του και να αποκτήσουν μια καλή πρώτη εικόνα του. Όπως πληροφορηθήκαμε, η πρώτη έκδοση του βιβλίου σας εξαντλήθηκε, μετά την παρουσίασή του, στην κατάμεστη από κόσμο Κοργιαλένειο βιβλιοθήκη, στο Αργοστόλι.

Παναγής Σιμωτάς(Π.Σιμ.): Δεχθείτε, κατ’αρχάς, κύριε Γκίκα, τις θερμότερες των ευχαριστιών μου, για την εδώ παρουσίαν σας, και για την ευκαιρία που μου δίνετε, να αναφερθώ στο περιεχόμενον, του ταπεινού μου Πονήματος. Πράγματι, με συγκίνησαν οι συμπατριώτες μου, όταν έτσι κατέκλυσαν τον Χώρον της παρουσίασης! Ένοιωθα ένοχος-πιστέψτε με-όταν έβλεπα τόσους όρθιους, ειδικά ηλικιωμένους! Ένοχος, γιατί δεν το είχα προβλέψει, δεν είχα φροντίσει, κάπως, κάπου, στον διάδρομον έστω, να είχαν προστεθεί καθίσματα. Είχα όμως πληροφορηθεί ότι ουδέποτε, σε παρόμοια εκδήλωση, είχε έστω και απλά γεμίσει, η αρκετά μεγάλη αίθουσα, της Βιβλιοθήκης.

Όπως ο τίτλος του δηλώνει, ευθύτατα, χωρίς «εντυπωσιασμούς», το βιβλίο, παράλληλα με την δημοσιευθείσαν αρθογραφία, τις πεζές καταγραφές, αυτές των Ελληνικών δραματικών πολιτικο-οικονομικών τεκταινομένων, χώραν λαβόντων, κατά τις πιο πρόσφατες δεκαετίες, σατιρίζει με ευγενήν αλλά και αρκετά καυστικόν- έμμετρον τρόπον, τα παράδοξα και τα οδυνηρά της εποχής, αναδεικνύει, «ξεσκεπάζει», τα ψευδεπίγραφα, της πνέουσας τα λοίσθια Οικονομία μας, τις εξαιρετικά αποτυχημένες «στρατηγικές» των αμφοτερόγλωσσων Πιστωτών μας, αλλά και των Πολιτικών μας, όσον αφορά την Τύχην ημών όλων, και με κάθε δυνατήν ακρίβειαν προειδοποιεί, για το «καταστροφικό χρηματο-οικονομικό τσουνάμι, που κινείται, με μεγάλη ταχύτητα και εναντίον μας», πολλά χρόνια πριν από την άφιξίν του!

Κ.Γκ.: Οφείλω να ομολογήσω, κύριε Σιμωτά, ότι οι αναγνώστες θα καταλάβουν πολλά με την πρώτη απάντησή σας σχετικά με την ιδιαιτερότητα, τη «μοναδικότητα» του βιβλίου σας, κάτι το οποίο επισήμαναν και οι ειδικοί Λογοτέχνες που το προλόγισαν … Συνεχίσετε σας παρακαλώ, έχετε ήδη …κεντρίσει, ως λέγεται, το ενδιαφέρον μας! Είναι πραγματικά πρωτότυπο το βιβλίο σας! Ειλικρινά, δεν θυμάμαι άλλη περίπτωση Οικονομολόγου, ο οποίος επιστρατεύει, και μάλιστα με τόση δεξιοτεχνία και τόσο αποτελεσματικά την ποίηση, την σάτιρα, τη ρίμα, το «μέτρο», ακόμα και το χιούμορ ενίοτε, προκειμένου να ενισχύσει και να ζωντανέψει τα θέματα που στηλιτεύει ή θίγει.

Π.Σιμ.: Ο έμμετρος λόγος, η ρίμα όπως δηλώνει και ο διακεκριμένος καθηγητής, του Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριος Γιάννης Μεταξάς, ο οποίος και με ετίμησε με ολοσέλιδη αναφορά του, και στην σάτιρά μου, στην μεγάλη και σπουδαίαν Οικονομικήν εφημερίδα «Ο κόσμος του Επενδυτή», συνδράμει, βοηθά αποτελεσματικά την Αλήθεια, την οποίαν, ποιητικά απαγγελόμενην την μοιράζονται περισσότεροι, και έτσι (η ρίμα), μεταφέρει λίαν επιτυχώς, αυτό που επ’ ουδενί πρέπει να ξεχνάμε.

Από αρχαιοτάτων χρόνων, οι σοφοί μας πρόγονοι, είχαν αντιληφθεί και με αδιαμφισβήτητον ενδελέχειαν μελετήσει, και ευφυέστατα χρησιμοποιήσει, την τεράστια και διαχρονική, της σάτιρας, της ρίμας, την «δύναμη»! Πολλές παροιμίες, πολλά αποφθέγματα, αληθινά απαυγάσματα σοφίας, έτσι «νίκησαν», έτσι… κατετρόπωσαν τον πανδαμάτορα χρόνον, έτσι διετηρήθησαν, πολύ μακράν, της φθοροποιού λήθης! Έτσι μπόρεσαν και εκείνοι, επί τόσους αιώνες, αλλά και οι επόμενες γενιές, μέχρι και εμάς, στις μέρες μας, όλοι μας, να τα αποστηθίζουν τότε, αλλά και να τα αποστηθίζουμε σήμερα, να τα απολαμβάνουμε, ευκολότερα να τα εμπεδώνουμε, και να τα ενθυμούμεθα! Έτσι!

Κ. Γκ. : Πού εστιάζετε, κύριε Σιμωτά, το γεγονός που ειλικρινά εκπλήσσει όλους όσους έχουν παρακολουθήσει τις δημοσιεύσεις σας των τελευταίων χρόνων, με τις ομολογουμένως εκατοντάδες προβλέψεις σας οι οποίες, χωρίς εξαίρεση και… δυστυχώς για όλους μας επαληθεύτηκαν πέρα για πέρα. Πως ήταν δυνατόν, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Πολιτικής μας, να είχαν, κατά τη λαϊκή έκφραση, «μαύρα μεσάνυκτα», ώστε, ενώ εσείς προειδοποιούσατε για την ταχύτατα επερχόμενη καταστροφή, αυτοί… διαλαλούσαν, για … ανάπτυξη της οικονομίας μας … «που έρχεται», για κρατικά ομόλογά διαβαθμισμένα ως… άριστες επενδύσεις (ΑΑ ή και ΑΑΑ), τις καλύτερες του πλανήτη μας…; Όταν εσείς τα χαρακτηρίζατε, τότε, όλα αυτά, με εκατοντάδες πεζά, αλλά και με έμμετρα δημοσιεύματα, ακριβώς ως… «παραπληροφορήσεις θανατηφόρες», ως …«άλλες τρίχες», για να είμαι ακριβής;

Π. Σιμ. : Θα καταλάβει ο αναγνώστης, κύριε Γκίκα, πολύ εύκολα, ότι ποτέ δεν πίστεψα πως ήμουν ο μόνος της Επιστήμης ή της Τέχνης αυτής, της Χρηματο/οικονομίας εννοώ, έστω και με τις δεκαετίες της διεθνούς εμπειρίας μου, ο οποίος «έβλεπε», τα κατ’ εμέ «ηλίου φαεινότερα», τόσον αδυσώπητα, τόσον επώδυνα, πάντοτε για τους «μικρούς», επερχόμενα!

Απλά, πολύ απλά, ο ορίζοντας των υποτιθέμενων, επ’αγαθώ της Πατρίδος και του λαού τους… «αγωνιζόμενων», αυτός των μοναδικών, υπέρ του συμφέροντός τους και μόνον, επιδιώξεών τους στην πραγματικότητα, πολύ σπάνια αν κάποτε, υπερέβαινεν τον χρόνον τον εναπομείναντα, αυτόν της συνέχειας, του θερμού… εναγκαλισμού τους με τον…Θώκον τους, με το «πόστο» τους, με τα πολύπλευρα και μεγάλα τους Προνόμια!

Το έλλειμμα αυτό των Πολιτικών μας ηγεσιών-πάντοτε με ελάχιστες, φωτεινές, εξαιρέσεις- επρόκειτο να «γονατίσει» αργότερα, τον μέσον Έλληναν, σπρώχνοντάς τον βάρβαρα, στην ανυπόφορην ανέχεια και στην απερίγραπτη, οικονομική και όχι μόνο, συμφορά! Και τονίζω το «όχι μόνο», αφού, ως τοις πάσι γνωστότατον είναι, έφυγαν οι Νέοι μας, αναζητούντες εις την ξένην, ό,τι εδώ, στην Χώραν της γέννησης και ανατροφής των, τους είχαν, οι Πολιτικοί μας, τόσον άσπλαχνα στερήσει!

Θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί πάρα πολλά από τα δεινά μας, τα πριν και τα πολλά μετά, αν υπήρχε η θέληση, ο ελάχιστος και αγνότερος, ο απλός και χωρίς αχρείαστες «εξάρσεις», Πατριωτισμός, από μέρους των Πολιτικών μας Διαχειριστών, αν υπήρχε η απόφασή τους να διακυβεύσουν, να χάσουν-αν έτσι το συμφέρον της Χώρας μας απαιτούσε- αξιώματα, δόξες και χρήματα! Δεν υπήρχεν όμως! Ούτε, κατά το ελάχιστον! Και εξηγώ, στο βιβλίο μου, επακριβώς, το γιατί ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ! Γιατί και προκλητικά, αλαζονικά, κακουργηματικά, απουσίαζε!

Εκατοντάδες σελίδες, πλήρεις πεζών και εμμέτρων απαντήσεων, στα αγωνιώδη αλλά και συγχρόνως τόσον εύλογα ερωτήματα-διερωτήματα, του αναγνώστη, στην απόλυτη διάθεσή του! 100% αντικειμενικά, από άνθρωπον ο οποίος αρνήθηκε πεισματικά να δεχθεί, να αποδεχθεί, έστω και την ελαχίστην επαφή, με κάποιο κόμμα, με κάποιο «χρώμα», με κάποιο τέτοιο…«δόγμα»!

Δεν επιθυμώ να κουράσω άλλο, ούτε εσάς ούτε τους αναγνώστες σας, με πραγματικότητες, που ούτως ή άλλως, εύκολα και από μόνοι τους θα καταλάβουν, διαβάζοντες το βιβλίο μου! Δεχθείτε τις θερμές μου ευχαριστίες και ευχές μου, για καλή συνέχεια στο Θεάρεστον έργον σας! Διαβιβάσετε σας παρακαλώ, την αγάπη μου και τον θαυμασμό μου, στους ήρωες, εντίμως και νυχθημερόν μοχθούντες, αποδήμους μας! Υπήρξα και εγώ, επί δεκαετίες απόδημος, και καλώς γνωρίζω τους τίμιους αγώνες τους, τις ευγενείς επιθυμίες τους! Είθε, οι Στόχοι τους όλοι, σύντομα και απόλυτα, να εκπληρωθούν! Υγιαίνετε και ευτυχείτε!!!

Κ. Γκ. : Κύριε Σιμωτά, σας ευχαριστώ για τη σημερινή μας συνέντευξη και τα τόσο σημαντικά σημεία που θίξατε και τα οποία προφανώς θα προβληματίσουν τους αναγνώστες του βιβλίου σας, όταν θα το διαβάζουν. Χαίρομαι που σας γνώρισα και ομολογουμένως με γοήτευσε ο τόσο χαρακτηριστικός λόγος σας και γενικότερα η ευχάριστη ατμόσφαιρα της παρουσίας σας. Εύχομαι σε σας υγεία και το τόσο σημαντικό για την ιδιαιτερότητά του βιβλίο σας να είναι καλοτάξιδο και να εκτιμηθεί από το αναγνωστικό κοινό, τόσο της Ελλάδας όσο και της απανταχού Ελληνικής Ομογένειας.

[Οι ενδιαφερόμενοι στη Γερμανία μπορούν να προμηθευτούν το βιβλίο τηλεφωνικά: Βιβλιοπωλείο «Δημόκριτος» (Demokrit), Νυρεμβέργη. Τηλ. (0)911 264354, τιμή 22,50 € + ταχυδρομικά]

Αργότερα, μετά την συνέντευξη αποφασίσαμε να γνωρίσουμε λίγο πιο κοντά την ομολογουμένως πανέμορφη καταπράσινη Κεφαλονιά με σύντομες διαδρομές. Θα μας μείνει αλησμόνητη η κατανυκτική ξενάγηση στους ιερούς χώρους, του πολιούχου και προστάτη Αγίου της Κεφαλονιάς, του Αγίου Γερασίμου.

Και η ημερήσια ξενάγησή μας έκλεισε με μια πολύ ευχάριστη γαστρονομική γευστική απόλαυση με ένα πραγματικά πλούσιο και αλησμόνητο δείπνο στο κορυφαίο Εστιατόριο “PREMIER”, όχι μόνο της πόλης του Αργοστολίου, αλλά και ολόκληρης της Κεφαλονιάς, το οποίο ήταν κατάμεστο από Έλληνες και ξένους επισκέπτες! Πολύ μεγάλη εντύπωση μας έκανε η ποιότητα της εξυπηρέτησης από κάθε άποψη, η πλούσια σε γεύσεις προσφορά των εδεσμάτων, αλλά και η τελειότητα των χώρων εστίασης και του γενικότερου περιβάλλοντος. Επάξια το «PREMIER», στα τριάντα χρόνια λειτουργίας του κάτω από την παρουσία και εποπτεία του ιδιοκτήτου του, του ευγενέστατου κ.Ευαγγέλου Κονάδη, θεωρείται ως το κορυφαίο Εστιατόριο-Ζαχαροπλαστείο της Κεφαλονιάς!

από αρ. Κων/νος Γκίκας, Στέλιος Γκίκας, Ευάγγελος Κονάδης, Παναγής Σιμωτάς, Νίνα Σιμωτά

 

About Author