Το αρχαίο Παντικάπαιον «ζει»!

Το αρχαίο Παντικάπαιον «ζει»!

Μαίρη Κρητικού

της Μαίρης Κρητικού

 Στιγμές συγκίνησης και ευφορίας ζήσαμε κατά τη διάρκεια του 21ου Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος «Αγώνες Βοσπόρου» στην πόλη του Κερτς στην Κριμαία από 8 έως τις 13 Ιουνίου 2019.

Το Κέρτς, δεν είναι άλλο από τη σημαντική αρχαιοελληνική πόλη και λιμάνι  Παντικάπαιον στην ανατολική Ταυρική χερσόνησο (Κριμαία). Θεωρείται ότι ιδρύθηκε από Μιλήσιους αποικιστές πριν από 2.600 χρόνια και αποτελεί την αρχαιότερη πόλη της Ρωσίας.

Η πόλη είχε γίνει εμπορικό κέντρο και είχε συνδέσεις με την Ελλάδα και τις χώρες του Ευξείνου Πόντου. Κατά την ακμή της υπήρξε πολιτικό, πολιτιστικό και βιομηχανικό κέντρο και είχε το δικό της νόμισμα.

Στο σημερινό Κερτς οι θεοί και οι ήρωες των αρχαίων ελληνικών μύθων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της πόλης, την οποία  προσαρμόζουν στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του Φεστιβάλ «Αγώνες Βοσπόρου» είναι ότι όλα τα γεγονότα πραγματοποιούνται στα αρχαία μνημεία, τα οποία «μεταφέρουν» τους συμμετέχοντες και τους θεατές στην πραγματική ατμόσφαιρα της αρχαιότητας.

Σκοπός του φεστιβάλ είναι η διατήρηση και η ανάπτυξη των λαϊκών παραδόσεων, η πολιτιστική ανταλλαγή με τους λαούς, η εκπαίδευση της νέας γενιάς στην ιστορία, η προώθηση ταλαντούχων νέων της Κριμαίας σε διεθνές επίπεδο.

Στις παραστάσεις αρχαίου δράματος, τη χρονιά αυτή, πήραν μέρος θίασοι από την Ρωσία, το Κιργιστάν, την Κριμαία, με έργα όπως «Μήδεια: αποσπάσματα» του Ευριπίδη και του Χάινερ Μίλερ, «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή,  «Ωραία Ελένη» του Όφεμπαχ…

Στην κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες της σοβιετικής και ρωσικής τέχνης, όπως οι διακεκριμένοι καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν τιμηθεί με τον μέγιστο τίτλο/έπαινο «καλλιτέχνης του λαού» Βασίλιι Λανοβόι, Βλαντίμιρ Κόρενεβ, Αλεξάντρ Γκολομπορόντκο, Κωνσταντίν Φρολόβ, Σβετλάνα Σερσνιόβα, Αλεβτίνα Κονσταντίνοβα, Σβετλάνα Ακίμενκο, Γκαλίνα Μιχαϊλένκο, Βέρα  Φρολόβα-Πετρόβσκαγια, Εβγκένιι Βοσκρεσένσκι, Αλεξάντρ Μπελάνοβ.

Το Φεστιβάλ έκλεισε με βραβεία που δόθηκαν στους διακριθέντες και με μια φαντασμαγορική, όπως άλλωστε και η έναρξη, τελετή!

Εκτός από τις παραστάσεις Αρχαίου δράματος διοργανώνονται, παράλληλα, εικαστικές εκθέσεις, συναυλίες, προβολές ταινιών και από την προηγούμενη χρονιά εμπλουτίστηκε με ένα Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο.

Με θέμα «Κριμαία και Διεθνής Πολιτιστική Συνεργασία»  πραγματοποιήθηκε το φετινό Συνέδριο στις 10 Ιουνίου 2019, στην αίθουσα συνεδρίων της Ιστορικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανατολικής Κριμαίας.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας της Κριμαίας υπό τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το Επιχειρηματικό και Πολιτιστικό Κέντρο GAU της Δημοκρατίας της Κριμαίας και το Ανατολικό-Κριμαϊκό Ιστορικό και Πολιτιστικό Μουσείο-Αποθεματικό.

Χαιρετισμό, ανάμεσα σε άλλους, απηύθυνε ο Αν. Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της Κριμαίας και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κριμαίας στην προεδρεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας-Κύπρου, Πρέσβυς  Γκεόργκιι Μουράντοβ

Μίλησαν επιστήμονες από διάφορες χώρες, εκπρόσωποι δημόσιων οργανισμών και μέσων μαζικής ενημέρωσης, καλλιτέχνες…

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο πραγματοποίησαν παρουσιάσεις για θέματα, όπως: «Διεθνής συνεργασία για τη διατήρηση των πολιτιστικών μνημείων», «Αρμενικό ίχνος πολιτισμού στην Κριμαία», «Διεθνείς σχέσεις στην Κριμαία» και πολλά άλλα. Συζήτησαν επίσης σημαντικά και σοβαρά θέματα διεθνούς συνεργασίας.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, η Μαίρη Κρητικού, συντονίστρια εκδηλώσεων βιβλίου, μέλος της ΙΒΒΥ Ελλάδας, μίλησε για την «Ειρήνη μέσα από το βιβλίο». Αναφέρθηκε στο πώς και με ποιους τρόπους ένα βιβλίο για παιδιά μπορεί να δώσει αφορμή για πολλές και διαφορετικές  δράσεις, μέσα από τις οποίες δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για έναν κόσμο που θα σέβεται την πολιτιστική κληρονομιά και το παρελθόν κάθε λαού και που θα χτίζει το μέλλον του μέσα από τη φιλία και τη συνεργασία.  Στη  συνέχεια η Δώρα Γιαννίτση, Δρ. Ιστορίας και Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας, αναφέρθηκε στα «Πέντε χρόνια της άνοιξης της Ταυρίδας. Αποτελέσματα έργου του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. στη Γη της Ταυρίδας και προοπτικές περαιτέρω σύμπραξης».

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στο Διευθυντή του Επιχειρηματικού και Πολιτιστικού Κέντρου της Ταυρίδας στη Μόσχα Γιαροσλάβ Ιβάντσενκο, στη Γενική Δ/ντρια του Φεστιβάλ και Γενική Δ/ντρια του Μουσείου Ιστορίας και Πολιτισμού Ανατολικής Κριμαίας Τατιάνα Ουμρίχινα και στη Διευθύντρια του Φεστιβάλ «Αγώνες Βοσπόρου» Έλενα Κλιμένκο.

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ιστορικό και συγγραφέα Σεργκέι Πίντσουκ-Γαλάνη, για την πρόσκληση και την δυνατότητα, που μου έδωσε, να «γνωρίσω» μια γωνιά της Γης, όπου η Αρχαία Ελλάδα και όχι μόνο, έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της!

Κερτς και… μυρωδιά από Ελλάδα

Η Μαίρη Κρητικού και η Δώρα Γιαννίτση ανάμεσα σε άλλους συνέδρους (επάνω) και με τους δυο ηθοποιούς που έπαιξαν το ρόλο του Οιδίποδα (κάτω).