Ο ΣΤΑΥΛΟΣ ΕΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ. ΕΣΥ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ;

Ο ΣΤΑΥΛΟΣ ΕΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ. ΕΣΥ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ;

Του Πολύευκτου Παν. Γεωργακάκη
Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Καθηγητής Ιερέας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας

Αγαπητοί μου,
ολίγες ημέρες μας χωρίζουν από την Αγία και θαυμαστήν εορτήν, η οποία θα φέρει στην δυστυχισμένην γην μας το μεγάλο μήνυμα της ενσαρκώσεως του Θεανθρώπου. Με δορυφόρους τον αστέρα του ουρανού και τους αστέρας της θείας μεγαλοσύνης Του. Σε λίγο συγκαταβαίνει ο αιώνιος Θεός και γίνεται άνθρωπος. Η ταπεινή κόρη ανοίγει τις αγκάλες τις δια να δεχθεί τον νηπιάσαντα Θεόν. Το δε σπηλαίον φτωχότατον, προετοιμάζει την φάτνη, δηλαδή τον επίγειον θρόνον του μεγάλου δημιουργού.

Ποιος αγνοεί τον τόπον, όπου εγεννήθει ο Χριστός; Κανείς! Όλοι μας τον ξέρουμε αυτόν τον τόπον. Είναι ο πιο περιφρονιμένος τόπος. Ένας στάβλος. Μια κατοικία ζώων. Και όχι μέσα στην Βηθλεέμ. Έξω από την πόλη. Σε μια απόμερη γωνία. Σε ένα σπήλαιο. Εκεί εγεννήθει ο Χριστός. Μέσα στην δυσοσμίαν και τη λάσπη. Τη μεγάλη περιφρώνηση δια τον μεγάλο Μεσσία. Μάταια ο γέρον Ιωσήφ κτυπούσε τις πόρτες των σπιτιών, τη μία μετά την άλλην για να ανοίξουν, αλλά κανείς δεν του άνοιξε. Κανείς δεν Τον δεχόταν. `Ουκ ην αυτοίς τόπος εν τω καταλύματι`.

Ο Σταύλος εφιλοξένησε τον Χριστό. Και σαν εγεννήθηκε εκεί ο Χριστός, ο Σταύλος άλλαξε. Έπαψε να είναι Σταύλος. Έγινε παλάτι. Έγινε βασιλικό παλάτι, που ξεπέρασε όλα τα παλάτια του κόσμου. Έγινε παγκόσμιο προσκύνημα. Πρώτοι προσκηνητές οι ποιμένες, οι τσοπάνηδες και οι μάγοι, οι οποίοι ήλθον σπεύσαντες και ανεύρον την τε Μαριάμ και τον Ιωσήφ και το βρέφος κείμενον εν τη φάτνη. Ήλθαν και προσκύνησαν το Θείο βρέφος πολλοί. Πλούσιοι και φτωχοί. Άσημοι και επίσημοι. Μικροί και μεγάλοι. Όλος ο κόσμος. Πάντοτε και μέχρι σήμερον. Τάμα του να προσκυνήσει τον Σταύλον με τα δώρα του, που τον έκαναν αγνώριστον. Ο τόπος του Σταύλου αγιάσθηκε και τον έκαναν αγνώριστον. Δεν υπάρχει τίποτε που να θυμίζει εκείνον τον καταφρονημένον τόπον. Στη θέση του χτίστηκαν εκκλησίες, πολυέλαιοι, άμβωνες, θυσιαστήρια. Ευλαβείς Ιερείς και καλλίφωνοι ψάλτες δημιουργούν μια κατάνυξη, που ανεβάζει τις ψυχές στον ουρανό.

Όμως, πόσο άλλαξε αυτός ο τόπος;Έτσι είναι. Όπου ο Χριστός πατήσει, εκεί φυτρώνουν ρόδα και τριαντάφυλλα. Εκεί όλα ανθίζουν. Εκεί όλα αλλάζουν. Εκεί ο τόπος γίνεται εκκλησία. Γίνεται Βηθλεέμ. Γίνεται Θαβώρ. Εκεί η γη γίνεται ουρανός. Το ίδιο συμβαίνει και με τη δική μας καρδιά. Όσο την κρατούμε μακρυά από το Χριστό κλεισμένη, είναι ένας Σταύλος. Ηθικός Σταύλος. Ένας χώρος, όπου φυτρώνει κάθε λογής αμαρτία. `Έσωθεν γαρ εκ της καρδίας οι διαλογισμοί οι κακοί εκπορεύονται.` Αυτή είναι η καρδιά μας χωρίς το Χριστό. Ένας απαίσιος ηθικός Σταύλος.

Αγαπητοί μου ορθόδοξοι Χριστιανοί, κάθε επίσκεψη που γίνεται στα σπίτια μας μας βάνει σε μια μικρή ή μεγάλη φροντίδα, ανάλογα με τον πρόσωπο, όπου θα μας επισκεφθεί. Ανάμεσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους, όλοι μας θα δεχθούμε πολλές επισκέψεις με χίλιες δύο ευχές. Αλλά όλες αυτές τις επισκέψεις είναι πολύ μικρές έστω και αν τα πρόσωπα που θα μας ευχηθούν θα είναι επίσημα και μεγάλα. Η πιο μεγάλη επίσκεψη θα είναι μια και μοναδική. Θα είναι επίσκεψη του ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ. Την επίσκεψη αυτή μελωδικώτατα την ψάλλει η Εκκλησία μας.

`Επεσκέψατο ημάς εξ ύφους ο Σωτήρ ημών…`

Τί λέτε, όσοι διαβάζετε τις σκέψεις αυτές; Θα δεχθούμε, θα φιλοξενήσουμε τον Μέγα και Υψηλόν Επισκέπτην του ουρανού ή θα του κλείσουμε την πόρτα, όπως έγινε και στη Βηθλεέμ; Θα τα δείξει όλα η προετοιμασία που θα κάνουμε. Ας φιλοξενήσουμε όλοι μας το Χριστό, στην ψυχή μας, στην οικογένειά μας και στον χώρον της εργασίας μας. Τότε όλα θα αλλάξουν. Η υπερηφάνεια θα γίνει ταπεινοφροσύνη. Το μίσος θα γίνει αγάπη. Η αδικία δικαιοσύνη. Η ατιμία τιμή. Η βλασφημία ύμνος προς τον Χριστό.

Φιλοξένησε το Χριστό στην καρδιά σου και η ζωή σου θα είναι ένα θαύμα. Τότε όλα θα αλλάξουν. Καλές γιορτές και ειρηνικό το έτος 2020.

Ευχέτης Προς Κύριον
Πολύευκτος Παν. Γεωργακάκης
Πρωτοπρεσβύτερος, Καθηγητής