Όταν ο επίσκοπος ευλογεί ….

Όταν ο επίσκοπος ευλογεί….

του καθηγητού  ΑΠΘ  Τρίτου Μιχαηλ

Κυριακή 01.12.2019 Από την κυριακάτικη εκδηλώση του Ιστορικού Ιεραποστολικού Συλλόγου Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Στουτγκάρδης Α. Σ.

Το 1960 ο  Αμερικανός θεολόγος ηλικίας μόνο 34 ετών δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Η κοσμική πόλη, το οποίο μεταφράστηκε σε περισσότερες από 10 γλώσσες και πούλησε 1.000.000 αντίτυπα.

Αυτό που υποστήριξε ήταν ότι η εκκοσμίκευση αποτελεί αναπόδραστη συνέπεια του εκσυγχρονισμού των κοινωνιών. Ο συγγραφέας εξελέγη καθηγητής θεολογίας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου έγινε σοφότερος και 48 αργότερα αναγνώρισε ότι:

Καθώς στον τότε μοντέρνο κόσμο η “θρησκεία” βρισκόταν σε παρακμή και η συρρίκνωση αναπόφευκτα θα συνεχιζόταν, ο κόσμος σήμερα (το 2013) παραμένει επίμονα “θρησκευτικός”.

Στις ΗΠΑ η θρησκεία εξακολουθεί να κατέχει κυρίαρχη θέση, πόσο μάλιστα σε άλλα παραδοσιακά θρησκευόμενα κράτη στην Ευρώπη και αλλού.

Γενικά από στατιστικές το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει ότι δεν ανήκει σε καμία θρησκεία είναι ένα 16,4% και μέχρι το 2050 θα μειωθεί σε 13,5% λένε οι ειδικοί επιστήμονες.

Το  πραγματικό ερώτημα δεν είναι εάν στις κοινωνίες μας θα εξακολουθήσει να έχει κεντρική θέση η θρησκεία, αλλά το ποια είναι αυτή που αξίζει αυτή την θέση.

Στην ορθόδοξη πίστη και παράδοση ο Θεός αποκαλύπτεται στους ανθρώπους μέσα στην ιστορία  και συνεχίζει να αποκαλύπτεται μέσα από την Εκκλησία και τα μυστήρια της.

Σήμερα οι επίσκοποι της Ορθόδοξου εκκλησίας είναι τύπος Χριστού και συνεχιστές των Αποστόλων. Άλλωστε ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος αναφέρει στα συγγράμματα του ότι «όπου ο επίσκοπος εκεί και η εκκλησία».

Μέσα λοιπόν σε αυτά τα πλαίσια κάθε φορά που διοργανώνεται μια γιορτή ή εκδήλωση έξω από τον “χώρο” της Εκκλησίας αλλά μέσα στον δικό της πνευματικό χώρο, αυτό στέφεται με επιτυχία, αρκεί και μόνο η παρουσία του επισκόπου.

Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί γιατί;…..

Και επειδή ο επίσκοπος είναι ένας (ή λίγοι) σε έναν τόπο, έχει δώσει την χάρη αυτή στους ιερείς να μεταδίδουν αυτήν την χάρη στους ανθρώπους.

Γι’ αυτό βλέπουμε στον Αθλητισμό αλλά και σε άλλους φορείς να γίνονται τακτικοί αγιασμοί, γι’ αυτό διαβάζονται ευχές στην ύπαιθρο υπέρ των καρπών, στην θάλασσα, τον αέρα και ούτω καθεξής.

Γι’ αυτό η Εκκλησία με τις αγιάστηκες πράξεις της στην πνευματική και υλική ζωή των ανθρώπων τους αγκαλιάζει όλους.

Αγαπητοί φίλοι του ελληνορθόδοξου συλλόγου Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Στουτγάρδης!

Τα 50 χρόνια της ύπαρξής του έχει δείξει ότι κάθε πολιτιστική, ιεραποστολική, αθλητική και ηθική δραστηριότητα του, που σκοπό έχει την διακονία του ανθρώπου προς δόξα Θεού με την ευλογία της Εκκλησίας είναι πάντα επιτυχής.

Και η επιτυχία δεν συνδέεται με υλικές αμοιβές ή χρήματα όπως νομίζουν πολύ συχνά οι άνθρωποι σκεπτόμενοι ωφελιμιστικά, αλλά επιτυχία είναι να γεμίσουν η καρδιά και η ψυχή με ευτυχία. Την ευτυχία εκείνη, τη δύναμη και τη ζωντάνια που δίνει η παρουσία του Θεού μέσα μας.

Για όσους είναι  ιδιαίτερα παρατηρητικοί τον μήνα Νοέμβριο ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αριανζού κ. Βαρθολομαίος βρέθηκε καλεσμένος σε μια  μουσική συναυλία , μιας εκδήλωσης ενός συλλόγου με ομιλητή τον ίδιο και θέμα: Η χαρά και η χάρη της γιορτής και μιας ενοριακής εκδήλωσης.

Και τις τρεις φορές ο πιστός και όχι μόνο ελληνικός λαός κατέκλυσε τις εκδηλώσεις και ζέστανε την καρδιά του με την ευλογία του Επισκόπου και των τοπικών Ιερέων.

Αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι η Εκκλησία μεριμνάει τόσο για την σωτηρία και την πνευματική άνθηση των ανθρώπων, όσο και  για την ηθική και σωματική υγεία τους. Η Εκκλησία αγκαλιάζει όλα τα παιδιά της και θέλει να ευημερούν να ανθίζουν και να προοδεύουν. Η εκκλησία δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά ούτε με την ανθρώπινη λογική. Είναι κάτι το υπερφυσικό το ουράνιο το θεϊκό.

Οι παρακάτω φωτογραφίες αποδεικνύουν τα λεγόμενα.

Κλείνοντας, θυμόμαστε ότι  όταν μετά το τέλος του Β’ παγκόσμιου πολέμου, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέστρεφε από την ελεύθερη τότε μέση Ανατολή με τμήμα του ελληνικού στρατού, στο λιμάνι του Πειραιά ήταν συγκεντρωμένο ένα τεράστιο πλήθος που επευφημούσαν.

Ο τότε πολιτικός βλέποντας τον ορθόδοξο ιερέα που συνόδευε τους στρατιώτες είπε. Πρώτος θα κατέβει ο Ιερεύς και μετά εγώ και αυτό γιατί ο Ιερέας είναι κατά τούς πατέρες και τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό ανώτερος και από τον βασιλιά, αφού μόνο αυτός μπορεί να λειτουργεί με τους Αγγέλους.

Για την Ιστορία αναφέρουμε ότι ο πολιτικός αυτός ήταν ο Γ. Παπανδρέου.

About Author