Η ΨΗΦΟΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ – ΕΡΜΑΦΡΟΔΙΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Η ΨΗΦΟΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ – ΕΡΜΑΦΡΟΔΙΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Χρόνια πολλά περάσανε χωρίς πολιτικές αποφάσεις, χωρίς λύσεις και πάντα με αρνητική προδιάθεση, αν και εκατομμύρια Ελλήνων του Εξωτερικού διατηρούσαν ευλαβικά τα πολιτικά τους δικαιώματα στην πατρίδα. Το πρώτο βήμα, πάντως,  για την ψήφο των ομογενών έγινε τον Νοέμβριο του 2019. Δεν ήταν, όμως, τολμηρό, δεν άνοιξε νέους σύγχρονους δρόμους, καθώς ακυρώθηκε η επιστολική ψήφος.

Τι φοβούνται από τους Έλληνες του Εξωτερικού; Απλά, ότι γνωρίζουν και άλλες δημοκρατικές διαστάσεις τρόπου ζωής και εφαρμογής νόμων, που θα ήθελαν να περάσουν και στην ελληνική κοινωνία για το καλό όλων των πολιτών. Εδώ είναι η βασική διαφορά.

Παρότι η σημερινή κυβέρνηση επιθυμούσε την επιστολική ψήφο, για λόγους συναίνεσης με τα άλλα κόμματα της μειοψηφίας που, για δικούς τους λόγους, με χίλια δυο επιχειρήματα δεν το ήθελαν,  τελικά δέχτηκε την πρόταση τους και οι Έλληνες του Εξωτερικού, που θέλουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους παραδείγματος χάριν στη Γερμανία,  θα πρέπει να έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία στους χώρους όπου θα είναι στημένες οι κάλπες, όπως πρεσβείες (Βερολίνο), προξενεία (Ντύσσελντορφ, Μόναχο κλπ) ή άλλα κτήρια (πιθανόν κοινότητες) και να ψηφίζουν με τα ταξιδιωτικά επίσημα έγγραφά τους.

Έτσι η πρώτη παράδοξη και παγκόσμια πρώτη ελληνική πρωτοτυπία για να έχει ένας Ομογενής δικαίωμα ψήφου είναι προϋπόθεση την τελευταία 30ετία να έχει ζήσει τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα, να έχει Α.Φ.Μ. και τα τοιαύτα. Δηλαδή ψάξε, βρέσε και μάζεψε χαρτιά και ποιος θα τα ελέγχει ;;;

Εδώ πηγάζει το δεύτερο παράδοξο με απλό παράδειγμα: Εσύ, που τώρα διαβάζεις, αν από τις δεκαετίες του 1960-1970 και μετά  ζεις και εργάζεσαι στη Γερμανία και διατηρείς τα πολιτικά σου δικαιώματα στην Ελλάδα, αλλά οικονομικά-φορολογικά έχεις σχέση μόνο με τo Finanzamt της Γερμανίας, κοίταξε τι σου προετοίμασαν οι συμπατριώτες της χώρας που αγαπάς και στηρίζεις παντοιοτρόπως.  Αν πας αεροπορικώς στην Ελλάδα, ψηφίζεις με την ταυτότητά σου ή το διαβατήριο χωρίς κανένα πρόβλημα. Αν, όμως, θελήσεις να πας στο πλησιέστερο προξενείο της Γερμανίας θα πρέπει να αποδείξεις ότι έχεις την Ελλάδα Α.Φ.Μ., διετή ελληνική παραμονή  και παρόμοια ακατανόητα «εφευρήματα» των Ελλήνων πολιτικών. Χωρίς αυτά δεν μπορείς!

Έγινε, μεν, ένα σημαντικό θετικό βήμα προς τη διεθνή πολιτική πραγματικότητα, αλλά μας χρειάζονται πατερίτσες. Και με όλα αυτά τα σοφίσματα των Νεοελλήνων πολιτικών ο μεγάλος τραγωδός της αρχαιότητας Σοφοκλής θα έλεγε: «Πολλά τα δεινά και ουδέν ανθρώπου [Έλληνος πολιτικού] δεινότερον πέλει».

Πάντως, ας κρατάμε και μια δόση αισιοδοξίας. Με την εφαρμογή του νόμου θα φανούν και οι αδυναμίες του, που, ελπίζουμε οι επόμενοι πολιτικοί θα προχωρήσουν σε βελτιώσεις, λογικότερες λύσεις και διορθωτικές αλλαγές.

(Prof. Dr. Dimitrios Benekos, 35 χρόνια μόνιμος κάτοικος Γερμανίας και
σήμερα που γράφει στην Ελλάδα)

About Author