«Ένα παιδί από το πουθενά» της Άλκης Ζέη

«Ένα παιδί από το πουθενά» της Άλκης Ζέη

της Μαίρης Κρητικού

περιορισμένος αριθμός αντιτύπων με την υπογραφή της συγγραφέα.

Το καινούριο παιδικό βιβλίο της Άλκης Ζέη με τίτλο «Ένα παιδί από το πουθενά» έγινε η αφορμή, να πραγματοποιηθεί ένα αφιέρωμα στο συνολικό έργο της, από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019 στις 7 μ.μ., άνθρωποι όλων των ηλικιών, φίλοι, συνεργάτες, αναγνώστες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και εκατοντάδες μαθητές, κατέκλυσαν την αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής, τιμώντας την σπουδαία συγγραφέα!

Η βραδιά άνοιξε με την ομιλία της εκδότριας Βάσως Παπαγεωργίου, η οποία έκανε μια αναδρομή στη γνωριμία τους και στην πολύ «ζεστή» προσωπική σχέση που αναπτύχθηκε παράλληλα με την επαγγελματική.

Η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση, αναφέρθηκε στο βιβλίο αλλά και στην Άλκη Ζέη την οποία ανέφερε ως ένα «θηλυκό Πίτερ Παν, που ζει σε μια άλλη διάσταση, σε μια χώρα του Ποτέ, εκεί όπου μπορείς να παραμένεις, κατά βούληση και επιλογή, για πάντα παιδί».

Η Καθηγήτρια  στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Παν/μίου Αθηνών Βίκυ Πάτσιου εστίασε στην παιδαγωγική αξία του έργου της.

Η εκπαιδευτικός Αντιόπη Φραντζή τόνισε ότι η Άλκη Ζέη, με τα βιβλία της, μαθαίνει στα παιδιά τη σύγχρονη ιστορία μας χωρίς διδακτισμό και πρόσθεσε ότι «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», έχει επηρεάσει πολύ περισσότερο τα παιδιά από τις δεκάδες ώρες διδασκαλίας της σύγχρονης ιστορίας στο σχολείο.

Ο ποιητής και καλός της φίλος, Τίτος Πατρίκιος, επεσήμανε πόσο σημαντικός είναι ο τρόπος γραφής της, αφού θέλεις οπωσδήποτε να διαβάσεις την επόμενη σελίδα του βιβλίου, πόσο ακριβής είναι στην ανάπλαση της σημερινής ζωής μας και πόσο ο αναγνώστης παύει να είναι απλός αναγνώστης και γίνεται συμμέτοχος των όσων συμβαίνουν. Τελειώνοντας αναφέρθηκε στο βιβλίο της «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα», το οποίο θεωρεί ένα από τα τρία πιο σημαντικά μεταπολεμικά μυθιστορήματα, μετά τις «Ακυβέρνητες Πολιτείες» του Στρατή Τσίρκα και «Το κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου.

Τέλος, η βυζαντινολόγος-ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, μεταξύ άλλων χαρακτήρισε την Άλκη Ζέη «αγωνίστρια που επιτυγχάνει και δεν μένει μόνο στην προσπάθεια».

Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν οι μαθητές Κωνσταντής Αλεξόπουλος, Χρύση Ζούλα και Βασιλική Ρεμούνδου.

Η συγγραφέας φανερά συγκινημένη, απάντησε σε ερωτήσεις μαθητών από διάφορα σχολεία που κατέκλυσαν την αίθουσα.

Τον συντονισμό ανέλαβε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, ο οποίος δήλωσε θαυμαστής της!

Η Άλκη Ζέη εμπνεύστηκε τον μικρό ήρωα του μυθιστορήματός της, ένα ξανθό παιδάκι με ένα τσουλούφι στο μέτωπο, από τον Σουηδό συγγραφέα Τζο Νέσμπο, τον οποίο είχε συναντήσει σε μια παρουσίαση βιβλίου του, στην Αθήνα.  Η χορευτική φιγούρα που έκανε ο Νέσμπο βγαίνοντας προς το κοινό του και το παρουσιαστικό του, ήταν αυτά που έδωσαν το έναυσμα στη συγγραφέα να δημιουργήσει τον πρωταγωνιστή της.

Για το συγγραφικό της έργο η ίδια αναφέρει «Από τα μικρά μου χρόνια ως σήμερα, ας μην πω με ακρίβεια πόσα είναι γιατί θα τρομάξω κι εγώ η ίδια, έζησα έναν πόλεμο, δύο εμφύλιους πολέμους, δύο δικτατορίες και δύο προσφυγιές. Δεν τα έζησα σαν απλός παρατηρητής, αλλά παίρνοντας ενεργό μέρος κάθε φορά κι έτσι και να ήθελα δεν θα μπορούσε το συγγραφικό μου έργο να μην επηρεαστεί από τα γεγονότα αυτά που συγκλόνισαν τον τόπο μας. Άθελά μου η ζωή μου μπλέχτηκε μέσα στην ιστορία κι έγινα κι εγώ ένα κομμάτι της. Το συγγραφικό μου λοιπόν έργο, θέλω δεν θέλω, είναι γεμάτο ιστορία… Αν πέτυχα να κάνω τα παιδιά να την ακούσουν τουλάχιστον, το μέλλον θα δείξει».

Αναμφισβήτητα, η Άλκη Ζέη είναι η πιο σημαντική συγγραφέας της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας μας. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες, είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και έχει βραβευτεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Την έχουν αναγορεύσει σε επίτιμη διδάκτωρ το Πανεπιστήμιο της Κύπρου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών.  Έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου της, ενώ έχει λάβει τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον τίτλο του Ταξιάρχη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων από την Γαλλία.

Περιγραφή του βιβλίου, όπως αναγράφεται στο οπισθόφυλλο.

«Με λένε Ίκαρο Λαμπρίδη και μένω στο Παγκράτι στην οδό Δικαιάρχου με την οικογένειά μου.  Η οικογένειά μου είναι η θεία μου, η Ελένη-Ιοκάστη Καποδίστρια, το Αγόρι κι εγώ. Είμαι δέκα χρονών.  Την ιστορία της οικογένειάς μου τη μαθαίνω  κάθε Πέμπτη, όταν έρχονται οι φίλες της Ελένης-Ιοκάστης να παίξουν μπιρίμπα. Κάθονται στο καθιστικό γύρω από το  τραπέζι και παίζουν μιλώντας ασταμάτητα. Ακούω τη θεία μου να λέει  στις φίλες της:  «Από πού βρέθηκαν αυτά τα ξανθά μαλλιά; Κανείς στο σόι μας δεν είχε. Θαρρείς κι αυτό το παιδί ήρθε από το πουθενά». Ώρες ώρες το πιστεύω κι εγώ πως ήρθα από το  πουθενά».

Η Άλκη Ζέη γράφει με τη φωνή ενός παιδιού και αφηγείται την περιπέτειά του να μεγαλώνεις σήμερα. Μπορεί η λύση που αναζητά ο μικρός της ήρωας να κρύβεται από απλούστερα πράγματα; Μπορεί ο κόσμος να εξημερωθεί;

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΣΕΤΙΝΑ!

Από τις Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, εκτός από όλα τα βιβλία της αγαπημένης μικρών και μεγάλων Άλκης Ζέη κυκλοφορεί και μια συλλεκτική κασετίνα στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα βιβλία της:

  • Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου
  • Η μωβ ομπρέλα
  • Κοντά στις ράγιες
  • Ο ψεύτης παππούς
  • Το καπλάνι της βιτρίνας
  • Ο θείος Πλάτων

«Ένα παιδί από το πουθενά»

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το βιβλίο
«Ένα παιδί από το πουθενά»
από το βιβλιοπωλείο «Δημόκριτος» (Demokrit), Tel. 0911/264354
τιμή: 12,00 € + 2,50 € ταχυδρομικά

Η Άλκη Ζέη συνομιλεί με μια μικρή της αναγνώστρια. Δίπλα της ο γιος της Πέτρος Σεβαστίκογλου.

ΑΛΚΗ ΖΕΗ