Μανώλης Γλέζος: «Η μουσική είναι το αλάτι της ζωής!»

Μανώλης Γλέζος: «Η μουσική είναι το αλάτι της ζωής!»

Αποχαιρετάμε τον εμβληματικό αγωνιστή Μανώλη Γλέζο!.. Για σχεδόν οκτώ δεκαετίες συμπύκνωσε στο πρόσωπό του τη ζώσα ιστορία της ευρύτερης Αριστεράς και του λαϊκού κινήματος, ενώ δεν συμβιβάστηκε ακόμα κι όταν βρέθηκε σε θέσεις εξουσίας… Παρά τη σπουδαία παρακαταθήκη που μας κληροδότησε, προτιμούσε να τον θυμούνται «απλώς και μόνο για τον χαιρετισμό που αντάλλασσε με τους συνανθρώπους του: καλημέρα, καλησπέρα, καληνύχτα… Νιώθω –έλεγε- την υποχρέωση να εκπληρώσω τις παρακαταθήκες που μου άφησαν οι σύντροφοι που έχασα σε διαδηλώσεις, μάχες κι εκτελεστικά αποσπάσματα. Μου έλεγαν: “Αν εσύ ζήσεις, μη μας ξεχάσεις. Όταν συναντάς ανθρώπους, θα τους καλημερίζεις και για εμάς. Κι όταν χορεύεις, γλεντάς, πίνεις κρασί και χορεύεις, θα γλεντάς και θα πίνεις και για εμάς. Κι όταν θ’ ακούς στο ακρογιάλι τον φλοίσβο των κυμάτων, όταν θ’ ακούς στο δάσος το θρόισμα του ανέμου ανάμεσα στις φυλλωσιές, θα τα ακούς και για εμάς”. Απ’ όλους εκείνους αντλώ τη δύναμή μου!..» (Από συνέντευξη στον Θοδωρή Αντωνόπουλο το 2015, www.lifo.gr).

Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε τακτικός και θερμός φίλος της εκπομπής μας! Στη συνάντηση που είχαμε (μετά από ευγενική πρόσκλησή του, μαζί με τη σύντροφό του την κυρία Τζώρτζια, τον Αύγουστο του 2018 στο σπίτι του στο Νέο Ψυχικό) μιλήσαμε ώρα πολλή για την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Απεράθου της Νάξου. Σχεδιάζοντας κι ένα απεραθίτικο «Αλάτι της Γης» που δυστυχώς η κλονισμένη υγεία του δεν μας επέτρεψε τελικά να το πραγματοποιήσουμε…

Τον αποχαιρετίσαμε παίρνοντας μαζί μας το καθαρό γαλάζιο βλέμμα του και τη γεμάτη πάθος φωνή του να επαναλαμβάνει με έμφαση την αφιέρωση που έγραψε στο βιβλίο που μας χάρισε: «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!»

Καθώς ξεφυλλίζουμε αυτό το βιβλίο («Η Μαύρη Βίβλος της Κατοχής») σταματάμε και πάλι στη φωτογραφία που επέμεινε να μας δείξει σχολιάζοντας: «ένας γέρο-Κρητικός αναμετράει αγέρωχος με το βλέμμα του τον δήμιο, λίγο πριν τη μαζική εκτέλεση από τους Γερμανούς στο Κοντομαρί τον Ιούνιο του 1941.» Με το βλέμμα και τη στάση του σώματός του να μαρτυρούν για την «Ελλάδα που αντιστέκεται κι επιμένει» απέναντι στο (κάθε) υποχείριο-όργανο του φασισμού!..

Καλό ταξίδι, αγαπημένε μας και σεβαστέ Μανώλη Γλέζο!.. Σ’ ευχαριστούμε γιατί μας έμαθες, όχι με θεωρίες αλλά με πράξη και στάση ζωής, να μην υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή δουλείας (σωματική και πνευματική) και ότι –πράγματι- «θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία!»

Λάμπρος Λιάβας

Ευριπίδου 18 & Αιόλου, Αθήνα 10559
www.kem-anogianakis.gr
Τηλ. 210-3231164

 

About Author