AΓΙΟΣ ΙΟΥΔΑΣ Ο ΘΑΔΔΑΙΟΣ

AΓΙΟΣ ΙΟΥΔΑΣ Ο ΘΑΔΔΑΙΟΣ

 Δυστυχώς όμως είναι ένας “παρεξηγημένος” άγιος λόγω της συνωνυμίας του με τον Ιούδα τον Ισκαριώτη. Γιαυτό και δεν είναι πολύ γνωστός και δεν εορτάζεται συχνά. Έτσι αποφάσισαν οι πατέρες να τιμήσουν την ήμερα της μνήμης του αγίου. Λόγω του ονόματός του εθεωρείτω περιφρονημένος άγιος γιαυτό ο Κύριος του έδωσε το χάρισμα να δίνει λύσεις σε απέλπιδες καταστάσεις, όπως προβλήματα υγείας, οικογενειακά, …

Γιαυτό υπάρχει και σχετική προσευχή που τη διαβάζουμε 7 φορές την ημέρα για 9 ημέρες.

 Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του  στις  19  Ιουνίου.

Ο Άγιος Ιούδας ήταν ένας από τους 12 Απόστολους. Ήταν αδελφός του Κυρίου, γιατί ήταν υιός του Μνήστορος Ιωσήφ, ένα δηλαδή εκ των τέκνων που είχε αποκτήσει ο Ιωσήφ από γάμο του προτού μνηστευθεί την αειπάρθενο Θεοτόκο.  και δεν έχει καμιά σχέση με τον Ιούδα τον Ισκαριώτη. Ο Απόστολος Ιούδας έφερε και την προσωνυμία Θαδδαίος ή Λεββαίος. Στην υμνολογία της Εκκλησίας προσδιορίζεται ως «Χριστού συγγενής» και «απόστολος θεάδελφος». Ο Ιούδας λοιπόν, κατά την παράδοση, κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Μεσοποταμία, επισκέφθηκε την Έδεσσα και στην πόλη Αραράτ συνελήφθη από τους άπιστους, οι οποίοι τον εκτέλεσαν δια τοξευμού. Ο Άγιος αυτός Απόστολος γιάτρευε, με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, άτομα που κατέφευγαν σε αυτόν, τα οποία έπασχαν από ανίατες ασθένειες, και το γεγονός αυτό τους απομάκρυνε από τα είδωλα και τους ψεύτικους θεούς και τους έφερνε κοντά στον αληθινό Θεό.

Χαρακτηριστικό παραμένει το θαύμα της ιάσεως του ηγεμόνα της Συρίας Αύγαρου, τον οποίο θεράπευσε πλήρως ο Άγιος Ιούδας παρόλο που έπασχε από λέπρα. Ο ηγεμόνας ανταπόδωσε το καλό που του έκανε ο Απόστολος οδηγώντας μεγάλο πλήθος του λαού να βαπτιστεί στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, όπως θα έκανε κάθε πραγματικός ηγέτης που ενδιαφέρεται για το καλό του λαού του.

Όπως αναφέρει και μια προσευχή στον Άγιο Ιούδα το Θαδδαίο, θεωρείται προστάτης των απελπισμένων υποθέσεων, αυτών για τις οποίες έχει χαθεί κάθε ελπίδα.

Αφού περάτωσε το θείο έργο του, συνελήφθηκε στην πόλη Αραράτ από τους απίστους, οι οποίοι τον κρέμασαν και τον σκότωσαν τοξεύοντάς τον με 19 βέλη. Έτσι  παρέδωσε την ψυχή του στα χέρια του Θεού.

Η Επιστολή του Ιούδα απευθύνεται προς τους Χριστιανούς της Αντιόχειας και πιθανότατα γράφτηκε στα Ιεροσόλυμα περί το 65-70 μ.Χ.  Η θεόπνευστη αυτή επιστολή είναι σύντομη, αλλά γεμάτη μηνύματα αληθινής ζωής, τα οποία χαρακτηρίζονται από μια ιδιαίτερη σωτηριολογική σημασία. Στην επιστολή του ο Άγιος αναφέρει τα εξής: «Σεις, όμως. αγαπητοί, αντίθετα με το διεφθαρμένο κόσμο, να οικοδομείτε τους εαυτούς σας πάνω στο θεμέλιο της αγιότατης πίστης σας με την προσευχή, που θα κάνετε με την έμπνευση του αγίου Πνεύματος, φυλάξτε και διατηρείστε τους εαυτούς σας στην αγάπη του Θεού, περιμένοντας με εμπιστοσύνη το έλεος του Χριστού, για να πετύχουμε την αιώνια ζωή»(Επιστολή Ιούδα 20-21).

Προσευχή Εννεαημέρου

Αυτή η προσευχή λέγεται όταν συναντάμε προβλήματα ή όταν δεν φαίνεται να υπάρχει βοήθεια και έχουμε σχεδόν απελπιστεί. Οι προσευχές του εννεαημέρου πρέπει να απαγγέλλονται επτά (7) φορές την ημέρα, επί  εννέα (9) ημέρες. Οι προσευχές εισακούονται την εννάτη και πρίν και ποτέ μέχρι τώρα δεν απέτυχαν. Θα λάβετε τη χάρη που ζητάτε, όσο απραγματοποίητη κι αν φαίνεται.

Προσευχή στον Άγιο Ιούδα το Θαδδαίο

Αγιώτατε Απόστολε, Άγιε Ιούδα Θαδδαίε, πιστέ υπηρέτη και φίλε του Ιησού, η Ορθοδοξία, σ’ όλον τον κόσμο σε τιμά και σε επικαλείται ως Προστάτη των απελπισμένων υποθέσεων, αυτών για τις οποίες έχει χαθεί κάθε ελπίδα.

Προσευχήσου για μένα. Είμαι τόσο απελπισμένος/η και μόνος/η. Σε ικετεύω κάνε χρήση αυτής της ιδιαίτερης Χάρης που σου έχει δοθεί, να φέρνεις ορατή και γρήγορη βοήθεια όπου δεν υπάρχει καμία σχεδόν ελπίδα βοηθείας. Βοήθησέ με τούτη την ώρα της ανάγκης, για να μπορέσω να λάβω την παρηγοριά και την βοήθεια της Αγίας Τριάδος, σ’ όλες μου τις ανάγκες, δοκιμασίες, και βάσανα – (εδώ εκφράζετε το αίτημά σας) – και να μπορώ να υμνώ τον Χριστό μαζί με σένα και με όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς.

Υπόσχομαι, ω ευλογημένε Άγιε Ιούδα Θαδδαίε, να ενθυμούμαι πάντοτε αυτή τη μεγάλη Χάρη. Να σε τιμώ πάντοτε, ιδιαίτερα ως τον πιο δυνατό προστάτη μου, και μ’ ευγνωμοσύνη να ενθαρρύνω την ευλάβεια προς εσένα, ΑΜΗΝ.

Είθε το όνομα της Αγίας Τριαάδος να λατρεύεται και να υμνείται απ’ όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, στους αιώνες των αιώνων, ΑΜΗΝ.

Είθε το όνομα του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, να υμνείται και να δοξάζεται τώρα και παντοτεινά, ΑΜΗΝ.

Άγιε Ιούδα Θαδδαίε δεήσου για μας και άκουσε τις προσευχές μας, ΑΜΗΝ.

Ας είναι ευλογημένο το όνομα του Ιησού Χριστού. Ας είναι ευλογημένο το όνομα της Υπεραγίας και Αειπαρθένου Μαρίας. Ας είναι ευλογημένος ο Άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος.

Σ’ όλο τον κόσμο και σ’ όλους τους αιώνες, ΑΜΗΝ.

Πάτερ Ημών ……

Θεοτόκε Παρθένε, Χαίρε Κεχαριτωμένη Μαρία, ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη συ εν γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών. Υπεραγία Θεοτόκε πρέσβευε υπέρ ημών των αμαρτωλών νυν και αεί και την ώρα του θανάτου ημών, ΑΜΗΝ.

About Author