ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ-ΠΟΙΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΙΔΡΥΤΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ

Email: ekelkefalonia@gmail.com

Αριστοτέλειος Ακαδημία

Η Αριστοτέλειος Ακαδημία, συνεχίζει να δέχεται τα έργα των δημιουργών, που θέλουν να συμμετάσχουν  στον διεθνή και πανελλήνιο διαγωνισμό που έχει προκηρύξει, με θέμα την επανάσταση του 1821.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να λάβουν μέρος, με ένα ή περισσότερα έργα τους, με πεζό λόγο, ποιήματα ή εικαστικά έργα. Υπενθυμίζουμε ότι εκτός από τα έργα που θα βραβευθούν, όλοι οι συμμετέχοντες «τιμής ένεκεν» θα πάρουν έπαινο συμμετοχής, σε ανάμνηση του πρώτου αυτού διαγωνισμού της Ε.ΚΕ.Λ. και της Αριστοτελείου Ακαδημίας.

E-MAIL. ekelkefalonia@gmail.com

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ.
Η  ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΤΗΣ E.KE.Λ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΝΕΑ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Αυγούστου η εκδήλωση προς τιμήν των Κεφαλλήνων ποιητών, που έχουν γράψει ποιήματα για την θάλασσα, στον ειδυλλιακό χώρο του Κουτάβου, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΗΚΕ.

Παρέστησαν ο μητροπολίτης Κεφαλληνίας, ο πρόεδρος του θεάτρου ΚΕΦΑΛΟΣ Σπύρος Πεφάνης, ο πρόεδρος της Ε.ΚΕ.Λ Γιώργος Σπυλιώτης. ο Γ.Γ. Της ΔΕΕΛ και Αντιπρόεδρος της Ε.ΚΕ.Λ Σπύρος Λυκούδης, αντιπροσωπία αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, εκπρόσωποι της κίνησης πολιτών και πλήθος δημιουργών και βιβλιόφιλων.

ΣΥΝΕΝΤΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΠΙΔΑΚΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ. Πως βλέπεται το μέλλον του λογοτεχνικού χώρου, και τι νομίζεται ότι πρέπει να αλλάξει προς το καλύτερο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Το μέλλον του λογοτεχνικού χώρου είναι ευοίωνο,  διότι παρά τις δυσκολίες των καιρών, οι άνθρωποι που έχουν έμπνευση και την κατάρτιση για την συγγραφή βιβλίων με πεζογραφήματα, με ποιήματα, αλλά και οι εικαστικοί, συνεχίζουν να παράγουν έργο και να δημιουργούν συνεχώς πολιτισμό.

Εκείνο το οποίον πρέπει να αλλάξει είναι, αποφυγή της διασπαστικής εκπροσώπησης των διάφορων λογοτεχνικών ομάδων, ώστε να δημιουργηθεί μία ενιαία εκπροσώπηση προς το υπουργείο πολιτισμού, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο.

Επίσης πρέπει να αλλάξει και η πολιτική της πολιτείας, σχετικά με την αντιμετώπιση των δημιουργών του λόγου και της εικαστικής τέχνης, ώστε να βοηθήσει τους λογοτέχνες στην μεγάλη προσπάθεια που κάνουν για να παράγουν σύγχρονο πολιτισμό επ` ωφελεία της χώρας.

ΕΡΩΤΗΣΗ. Η πανδημία έπληξε πολλούς κλάδους οι οποίοι έτυχαν υποστήριξη από την πολιτεία, με δικό σας κλάδο τι έγινε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι τα βιβλιοπωλεία έκλεισαν και συνεπώς δεν πωλούσαν βιβλία, εν τούτοις ο κλάδος δεν συμπεριλήφθηκε στις πληγείσες κατηγορίες, για να τύχουμε την ενίσχυση που έχουν ανάγκη οι δημιουργοί του λόγου, γ` αυτό υποστηρίζω ότι είναι αναγκαία μία ενιαία εκπροσώπηση προς την πολιτεία και όπου αλλού είναι αναγκαίο.

ΕΡΩΤΗΣΗ. Οι τιμές για την έκδοση ενός βιβλίου, σε τι επίπεδα βρίσκονται.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Οι τιμές είναι πολύ υψηλές, και είναι στην διάθεση του κάθε εκδότη, ανάλογα με την διάθεση

που θα βρίσκεται την ημέρα που θα γίνει η συζήτηση για την έκδοση του βιβλίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ. Τι ελπίζεται από την τυχόν ενοποίηση των δυνάμεων, που αναφέρατε στην παραπάνω ερώτηση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Πρέπει να γίνει ένας ενιαίος σχεδιασμός και να απαιτήσουμε την προβολή των σύγχρονων δημιουργών, από όλα τα διαθέσιμα μέσα προβολής, όπως οι εφημερίδες, η τηλεόραση, και οι χώροι για την παρουσίαση και προβολή των δημιουργών και του έργου τους.

Τα μέσα είναι αρνητικά  μέχρι τώρα στην διευκόλυνση προβολής του έργου των λογοτεχνών, δεν υπάρχει εκπομπή στα τηλεοπτικά κανάλια, ούτε στα ραδιόφωνα και οι τιμές στους χώρους παρουσιάσεως των έργων των δημιουργών είναι  απαγορευτικές.

Νομίζω ότι η δημιουργία ενός μη κερδοσκοπικού εκδοτικού οίκου όλων των λογοτεχνών, θα λύσει πολλά προβλήματα του κλάδου και θα βοηθήσει παλαιούς και νέους συγγραφείς, στην προώθηση του έργου τους.  

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΕΝΕΚΕΣ

Μία από τις κακοδαιμονίες της Ελληνικής Λογοτεχνίας, είναι η πανσπερμία των βραβείων που μοιράζει το κάθε λογοτεχνικό μαγαζάκι, σε αδαείς και μη αδαείς, οι οποίοι επιδιώκουν να πάρουν ένα χαρτάκι, προκειμένου να ικανοποιήσουν την φιλαυτία τους, επειδή γράφουν κάποιο «ποίημα ή κάποια ποιήματα» χωρίς να έχουν αξιολογηθεί από σοβαρούς αξιολογητές των λογοτεχνικών έργων, και έτσι νομίζουν ότι καταξιώνονται στον χώρο της λογοτεχνίες.

Κάποιοι έμποροι ελπίδας, που απαξιώνουν με την πρακτική τους τον χώρο του πολιτισμού και του ορθού λόγου, φτάνουν στο σημείο να προσφέρουν και επίχρυσα μετάλλια, και οι αποδέκτες να θεωρούν ότι πλέον έχουν ανυψωθεί στο ανώτερο σημείο του ΠΑΝΘΕΟΥ της δημιουργίας, επιδεικνύοντας αυτάρεσκα το « χρυσό μετάλλιο » που κάποιοι επιτήδειοι τους πρόσφεραν άκριτα και επιπόλαια.

Έτσι επιδεικνύοντας το «χρυσό», που στην ουσία είναι ΤΕΝΕΚΕΣ, ευτελίζουν εαυτούς και αλλήλους, στα όμματα των νοούντων και καταρρακώνουν βραβευμένοι και βραβεύοντες, τον χώρο της λογοτεχνίας.   

 Ο ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ ΓΕΡΑΝΝΗΣ

Περισσότερα στο περιοδικό σε PDF : ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ 6

About Author