Πέθανε ο δικηγόρος του Ν. Μαντέλα, Γιώργος Μπίζος

Πέθανε ο δικηγόρος του Ν. Μαντέλα, Γιώργος Μπίζος

Φωτό: AP /Themba Hadebe, αρχείο

10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Σε ηλικία 92 ετών πέθανε εχθές (Τετάρτη 9/9) ο Γιώργος Μπίζος (George Bizos) ένας από τους κορυφαίους δικηγόρους της Νοτίου Αφρικής, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Μπίζος, γνωστός για τη δράση του ενάντια στο Απαρτχάιντ, είχε υπερασπιστεί μεταξύ άλλων τον στενό του φίλο Ν. Μαντέλα στη δίκη του, γλιτώνοντάς τον από τη θανατική ποινή.

 «Μόλις πληροφορήθηκα ότι ο αετός των δικαστηρίων της χώρας μας, ο Τζορτζ Μπίζος, απεβίωσε», δήλωσε ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, στους δημοσιογράφους. Η οικογένεια του Μπίζου ανακοίνωσε πως ο δημοφιλής δικηγόρος πέθανε γαλήνια στο σπίτι του από φυσικά αίτια.

Θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στη σημαντική προσωπικότητα της ελληνικής ομογένειας, ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον Μπίζο ως ένα «κοφτερό νομικό μυαλό» λέγοντας πως ο θάνατός του «ήταν μια πολύ λυπητερή είδηση για εμάς, ως χώρα».

«Ο Τζορτζ Μπίζος συνέβαλε πάρα πολύ στην επίτευξη της δημοκρατίας μας», είπε ο Ραμαφόζα.

Σε ανακοίνωσή του, το Ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα ανέφερε: «Πέθανε αλλος ένας “γίγαντας” της Νοτιοαφρικανικής ιστορίας και του παγκόσμιου αγώνα για δικαιοσύνη».

Κατά τη διάρκεια μιας μακρόχρονης καριέρας, αφιερωμένης στην υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο  George Bizos εκπροσώπισε αρκετούς ακτιβιστές που μάχονταν ενάντια στο Απαρτχάιντ.  Και όταν το καθεστώτος έπεσε, συνέβαλε στη σύνταξη του νέου δημοκρατικού Συντάγματος της χώρας.

Ο ίδιος είχε συμμετάσχει επίσης στη συγκρότηση της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, που σχηματίστηκε με σκοπό τη διεξαγωγή έρευνας για ζητήματα που αφορούσαν τα πολιτικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την περίοδο του Απαρτχάιντ.

Ο Γιώργος Μπιζός έφτασε στη Νότια Αφρική το 1941, φεύγοντας από την –υπό γερμανική κατοχή- Ελλάδα μαζί με τον πατέρα του, δήμαρχο του ελληνικού χωριού Βασιλίτσι (στη Μεσσηνία) στο οποίο γεννήθηκε. Το βιβλίο της αυτοβιογραφίας του, με τίτλο «Οδύσσεια προς την ελευθερία» κυκλοφόρησε το 2009. Στη διάρκεια της ζωής του είχε τιμηθεί για το έργο του από πολλούς διεθνείς οργανισμούς.

Πηγή : ERT

Σχολή Σαχέτι

Η Σχολή ΣΑΧΕΤΙ (SAHETI School – South African Hellenic Educational and Technical Institute), στο Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότιο Αφρική, είναι ένα ενιαίο σχολείο που συμπεριλαμβάνει βρεφονηπιακό σταθμό, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε το 1973 από την ελληνική παροικία με επικεφαλής τον Γιώργο Μπίζο, τον Έλληνα δικηγόρο του Νέλσον Μαντέλα.

Ήδη από εκείνη την δεκαετία, που το Απαρτχάιντ βρισκόταν στο απόγειό του το Σαχέτι, είχε ανοιχτό τις πόρτες του σε όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως φυλής και χρώματος.

Έμβλημα της Σχολής είναι το αρχαιοελληνικό γνωμικό ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ, το βλέπεις παντού όταν περιηγείσαι τους χώρους, με αυτή την φράση όλη η οικογένεια του ΣΑΧΕΤΙ ξεκίνησε και συνεχίζει την Τρίτη Χιλιετία σε μια πορεία γεμάτη στόχους και προκλήσεις.

H Σχολή ΣΑΧΕΤΙ θεωρείται από τα καλύτερα αγγλόφωνα ιδιωτικά ημερήσια σχολεία της Νοτίου Αφρικής. Διακρίνεται για τις επιτυχίες που σημειώνουν κάθε χρόνο οι μαθητές της Τρίτης Λυκείου (Grade 12) στις τελικές εξετάσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πηγή : Βικιπαίδεια

About Author