Έκδοση 44

Νικόλας Ανδρικόπουλος

Ανακαλύπτοντας τα μυστικά και τα μυστήρια του κόσμου των παιδιών

της Μαίρης Κρητικού

Έχουμε τη μεγάλη χαρά να φιλοξενούμε το Νικόλα Ανδρικόπουλο, αγαπημένο δημιουργό συγγραφέα-εικαστικό στο χώρο του παιδικού βιβλίου. Η πέννα του και στις δυο περιπτώσεις, κείμενο-εικονογράφηση, αφήνει ανεξίτηλη την σφραγίδα της. Η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού έγραψε, μεταξύ άλλων,  για το έργο του, κατά την διάρκεια της ατομικής του έκθεσης «Παραμύθια και Αλήθειες…» στο πολυχώρο «Μελίνα Μερκούρη» στην Αθήνα.

Εισχωρώντας με εξαιρετική διαύγεια στο σκληρό κουκούτσι κάθε ιστορίας, προχωρά με θαυμαστή σχεδιαστική ευχέρεια σε μια προσωπική αναπαράσταση του κόσμου, όπου το υπαρκτό συνομιλεί με το φανταστικό.

Περιδιαβαίνοντας τον κόσμο του Ανδρικόπουλου, όπου συχνά η γλώσσα συνεπικουρεί τη ζωγραφική, δεν μπορώ παρά να σταθώ στην εξαιρετικά ισχυρή επιθυμία του να μιλήσει και για το δικό μας κόσμο, για τον κόσμο όπου, όπως συμβαίνει ενίοτε και στα παραμύθια, δεν επιφυλάσσεται πάντοτε μια «παραμυθένια» ζωή στους ήρωες.

Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν λίγο περισσότερο με την παρακάτω συνέντευξη:

Σπουδάσατε την γραφιστική τέχνη στο Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών (Κ.Τ.Ε.). Πόσο απέχει ή πόσο κοντά είναι η εικονογράφηση? Weiterlesen

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ/ ΕΣΣΗΣ
60 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ.

γράφει ο Κώστας Ιατρίδης, συνταξιούχος δάσκαλος

ο Δήμαρχος Φρανκφούρτης Peter Feldmann

60 JAHRE GRIECHISCHE GEMEINDE FRANKFURT/ HESSEN, 60-jähriges Jubiläum-Feier,  im Kaisersaal, Rathaus RÖMER Frankfurt am Main .

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ των 60 χρόνων της Ελληνικής Κοινότητας Φρανκφούρτης-Έσσης. Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2016 στο Δημαρχείο Φρανκφούρτης, Rathaus Römer  Kaisersaal,  στην αίθουσα των Αυτοκρατόρων, υπό την αιγίδα του Δημάρχου Φρανκφούρτης  Peter Feldmann. Η μεγάλη αίθουσα ήταν πλήρης με προσκεκλημένους Έλληνες και Γερμανούς. Μια θαυμάσια ευκαιρία να  τιμηθούν  όσοι εργάστηκαν και πέτυχαν πάρα πολλά.  Ευκαιρία να συναντηθούν πολλοί, γνώριμοι από παλιά.

Να μιλήσουν, να συγκινηθούν, να σκεφτούν, να χαρούν, να ακούσουν και στις δύο γλώσσες πολλά σημαντικά. Η εκδήλωση άρχισε με τη μουσική μελωδία στο πιάνο «Χάρτινο το φεγγαράκι» του Μάνου Χατζηδάκη με την Δέσποινα Αποστόλου. Ο δήμαρχος Φρανκφούρτης Peter Feldmann Weiterlesen

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Η αυτοκαταστροφή του καπιταλισμού

ΓΡΑΦΕΙ  Ο
ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΑΝΩΛΑΤΟΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Σήμερα, στο άρθρο μας θα αναφερθούμε, κατόπιν αιτήματος αναγνώστη μας,  στην έννοια και στη θεωρία της  «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ» και στον Γιόζεφ Σούμπετερ τον δημιουργό της. Αφορμή για το εν λόγω άρθρο υπήρξε ο τίτλος άρθρου μας «Η Αυτοκαταστροφή του Συστήματος ή Αλλαγή Σκηνικού που δημοσιεύθηκε στον τύπο, μετά την απρόσμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι αναγνώστες μας, μπορούν να προτείνουν θέματα για παρουσίαση και ανάπτυξη. Μπορούν επίσης να συμμετέχουν με σχόλια και παρατηρήσεις.

Θεωρία του Γιόζεφ Σούμπετερ (Joseph Schumrpete 1883-1950) περί αυτοκαταστροφής του καπιταλισμού. Πίστευε, ότι η ευημερία που δημιουργεί ο Weiterlesen

ΛΙΒΑΔΕΙΑ, Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ.

Η πόλη της Λιβαδειάς βρίσκεται σε απόσταση 130 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Αθήνας στους πρόποδες του Ελικώνα και με τον ποταμό Έρκυνα να διαρρέει την πόλη από νότο προς βορρά. Χτισμένη ανάμεσα σε δύο βουνά τον Παρνασσό και τον Ελικώνα αντικατοπτρίζει ολόκληρη την παράδοση της Ρούμελης.

Είναι αγροτικό κέντρο που παράγει βαμβάκι, καπνό, σιτηρά και κτηνοτροφικά προϊόντα . Σημαντικά ανεπτυγμένη επίσης στον κλάδο της βιοτεχνίας και ειδών λαϊκής τέχνης. Η Λιβαδειά αποτελεί οδικό κόμβο μιας και είναι πέρασμα για Δελφούς, Παρνασσό και Αράχοβα για αυτό και έχει μεγάλη τουριστική κίνηση.

Κατά την παράδοση, η πόλη ονομαζόταν Μίδεια και ήταν χτισμένη σε λόφο. Αργότερα μετονομάστηκε σε Λεβάδεια από το Weiterlesen

Έλξη για ζωή

Με το νέο χρόνο να ξετυλίγεται μπροστά μας,  το ενδιαφέρον μας για καλύτερες αλλαγές στη ζωή μας όλο και μεγαλώνει.

Το δέρμα και παράλληλα το σώμα μας „διψούν“ για ενέργεια.

Είναι η κατάλληλη περίοδος να τα φροντίσουμε, μετά από τις σαγηνευτικές ημέρες των εορτών.

Χρειαζόμαστε δύο καλούς μας συμμάχους, διατροφή και άσκηση.

Απαραίτητη στον οργανισμό η αντιοξείδωση, ειδικά αυτή την περίοδο του χειμώνα που διανύουμε.

Πριν το πρωινό μας, τα ροφήματα ροδιού ή λεμονιού μας προσφέρουν την ευεξία που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε τη μέρα μας. Weiterlesen

Böse Mächte

von p. Martinos Petzolt

„Pater, kannst Du mir ein Gebet gegen vaskania lesen? Ich habe so schlechte Träume und dauernd geht etwas schief. Ich glaube, meine Tante in Griechenland macht mir Magie …“, werde ich oft gefragt. „Selbstverständlich lese ich Dir ein Gebet, aber sei mal vorsichtig, Deine Tante zu beschuldigen, solange Du keine sicheren Beweise hast“, muss ich dann antworten. Oft geht der Dialog dann aber weiter: „Gibt es denn so etwas wirklich? Kann mir jemand etwas Böses wünschen oder tun? Oder ist das alles nur Einbildung? Wenn ich ständig schlechte Träume habe, gar Stimmen höre oder mir offensichtlich dauernd Schlechtes Weiterlesen

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ (Α΄)

Δρ. Δημήτριος Μπενέκος
Αν. Καθηγητής Λαογραφίας Παν/μίου Θεσσαλίας

Η λαϊκή παράδοση είναι μια ακένωτη δεξαμενή πολιτισμικής ύλης και το παραμύθι κατέχει για τον λαϊκό πολιτισμό, την θέση που έχει το μυθιστόρημα για τη λογοτεχνία. Είναι ένα, πολλές φορές, μακροσκελές λαϊκό αφηγηματικό είδος της φιλολογικής Λαογραφίας που έχει συντεθεί από περισσότερους αυτοτελείς πυρήνες, τα μοτίβα, που προέρχονται από διάφορους μύθους.

Τα λαϊκά παραμύθια είναι η πιο γνωστή περιπετειακή αφηγηματική μορφή που συναντάται στους λαούς όλου του κόσμου, αν και τελευταία ο παραδοσιακός τρόπος μετάδοσής τους, από τον παππού ή γιαγιά στα εγγόνια, υποχωρεί και αντικαθίσταται από έντεχνα ή και παραδοσιακά παραμύθια Weiterlesen

Μια στιγμή!

Βιβλία του συγγραφέα

Μια στιγμή να είχα μονάχα ακόμα!
Μια στιγμή για να σου πω το πόσο πολύτιμη ήταν η παρουσία σου για τη ζωή μου. Πέρασες δίπλα μου φίλε μου, γνωστέ μου, ταίρι μου, συγγενή μου, άγνωστέ μου, περαστικέ μου, και μου άλλαξες τη ζωή.

Ναι, και μόνο που πέρασες από δίπλα μου, και μόνο που σε είδα, και μόνο που σου μίλησα, και μόνο που ανταλλάξαμε ματιές, και μόνο που ενώθηκαν για λίγο οι αναπνοές μας, οι σκέψεις μας, τα όνειρά μας, ήταν αρκετό.
Δεν σου το έχω πει ξανά μέχρι τώρα, αλλά με επηρέασες.

Ακόμα και αν σαν άγνωστοι, ποτέ δεν μιλήσαμε. Κάτι από τη θωριά σου, από το άρωμά σου, από την παρουσία Weiterlesen

Θεός για μια μέρα.

Βιβλία του συγγραφέα

Αν ήμουνα Θεός για μια μέρα, όχι, δεν θα σε γέμιζα με πλούτη, αξίες και δόξα! Αν στα δώσω, θα τα χάσεις πολύ γρήγορα, γιατί δεν θα ξέρεις πως βγαίνουν. Θα σου έδειχνα τον πλούτο της προσωπικότητάς σου, την αξία της μοναδικότητάς σου και τη δόξα της ύπαρξής σου. Όταν τα δεις αυτά, μπορείς να αποκτήσεις ότι θέλεις!

Αν ήμουνα Θεός για μια μέρα, όχι, δεν θα σε απάλλασσα από την κακομοιριά σου! Αν το κάνω, σύντομα πάλι εκεί θα ξαναβρεθείς. Θα σου τόνιζα συνεχώς ότι δεν σε έκανα δέντρο για να μην μπορείς να κουνηθείς από εκεί που βρίσκεσαι. Δράσε!

Αν ήμουνα Θεός για μια μέρα, όχι, δεν θα σου Weiterlesen